Piątek, 4 października 2024
Arbuz jest najlepszym owocem lata. Dzieci i dorośli czekają na lato, aby cieszyć się tym nawilżającym owocem.
Arbuz może być spożywany w wielu postaciach, jako owoc, świeży sok, smoothie, sałatka, a w dzisiejszych czasach powstało wiele kreatywnych pomysłów na wykorzystanie tego owocu. Entuzjaści żywności na całym świecie odkryli mnóstwo przepisów, aby zaspokoić rosnący popyt, zwłaszcza w branży wegańskiej.
Ze względu na wysoką koncentrację składników odżywczych, owoc ten jest dość powszechnie stosowany w tych potrawach. W Indiach, może być uważany za drugi po mango. Ta kula dobroci, oprócz tego, że jest atrakcyjna wizualnie i rozpływa się w ustach, jest również wypełniona odżywczą dobrocią.
chodzi o wartości odżywcze arbuza, to nie można go nie docenić. Jest to przede wszystkim 92% wody, co czyni go doskonałym do nawodnienia. Jest niskokaloryczny i bogaty w antyoksydanty. Oto kilka składników odżywczych, które otrzymujesz po spożyciu miski pełnej arbuza:
Jeden z najważniejszych antyoksydantów potrzebnych ludzkiemu organizmowi, który chroni go przed wolnymi rodnikami.
Witamina A obecna jako beta karoten jest przeciwutleniaczem występującym w czerwono-pomarańczowych owocach i warzywach. Pomaga w zwiększaniu odporności i zapobieganiu nowotworom, a także w innych korzyściach zdrowotnych.
Likopen jest fitonutrientem, który naturalnie występuje w owocach i warzywach i reaguje z ludzkim ciałem w celu stymulowania zdrowych reakcji. Jest to karotenoid, który nie przekształca się w witaminę A. Odpowiada za większość korzyści zdrowotnych płynących z arbuzów.
Jest silnym przeciwutleniaczem i przeciwzapalnym związkiem roślinnym występującym w owocach. Wraz z nimi, są one również bogate w minerały, takie jak potas i magnez oraz witaminy, takie jak B1, B5 i B6.
owoc zapewnia tyle wartości odżywczych, masz pomysł, co do jego obfitych korzyści zdrowotnych. Chociaż lista jest dość długa, spójrzmy na dziewięć korzyści, które wyróżniają się:
badań przeprowadzonych przez Purdue University w USA, wysokie stężenie likopenu w owocach pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem i może obniżyć ryzyko chorób serca.
Inne badanie wykazało, że ekstrakty z owoców pomagają obniżyć ciśnienie krwi u dorosłych i zmniejszyć miażdżycę. U kobiet po menopauzie ze sztywnością aorty wykazano, że ekstrakty z arbuza miały pozytywny wpływ na zmniejszenie sztywności wraz z obniżeniem ciśnienia tętniczego. Arginina i cytrulina, ekstrakty znajdujące się w owocu odpowiadają za wzmocnienie krążenia i zmniejszenie odkładania się cholesterolu.
owoc bogaty w witaminę C pomaga wzmocnić odporność organizmu. To, wraz z dobrodziejstwem witaminy A, chroni organizm przed infekcjami.
Przeciwciała wytwarzane przez ten owoc można przypisać obecności witaminy B6. Podczas gdy arbuzy są świetne dla odporności, mają również doskonałe właściwości przeciwzapalne. Za tę właściwość odpowiedzialny jest obecny w nich likopen.
Zapalenie układu może wystąpić w wyniku narażenia na stres, palenie, zanieczyszczenie środowiska i szereg chorób. Dlatego spożywanie owoców przeciwzapalnych, takich jak arbuz, jest niezbędne do prowadzenia zdrowego stylu życia.
jest prawie 92% wody, więc można już sobie wyobrazić, jak biegły jest w nawadnianiu ludzi.
To ma wodę w swojej nazwie! Jest wypełniony dobrocią elektrolitów, takich jak potas i magnez, które pomagają uzupełnić poziom energii natychmiast. Pomaga to zapobiegać udarom cieplnym. Doskonały środek moczopędny, pomaga zwiększyć ilość wydalanego moczu bez obciążania nerek.
błonnika sprzyja zdrowemu trawieniu i zapobiega zaparciom.
Wysoka zawartość wody pomaga również usprawnić pracę narządów trawiennych. Rozsądne spożywanie owoców pomaga również regulować wypróżnienia. Włókna stanowią większość stolca, a woda ułatwia jego przesuwanie się w przewodzie pokarmowym.
sportu i miłośnicy fitnessu! Masz szczęście, jeśli kochasz arbuzy.
Badania wykazały, że spożywanie soku z arbuza zmniejsza bolesność mięśni i podwyższone tętno odczuwane następnego dnia. Obecna w owocu cytrulina również pomaga poprawić wyniki sportowe. Arbuz pomaga mięśniom otrzymać odpowiednią ilość tlenu, a tym samym wspomaga szybką regenerację.
wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy, arbuz ma właściwości antynowotworowe. Likopen, wraz z jego licznych innych korzyści jest odpowiedzialny za to, jak również.
Jest on odpowiedzialny za kolor owocu i jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki i powstrzymuje niektóre rodzaje raka.
powszechnie, że witamina A jest doskonała dla skóry.
Można uzyskać dobrą dawkę tego z tylko filiżanka pełna świeżego arbuza. Witamina A sprzyja nawilżaniu skóry i włosów. Pomaga również w naprawie skóry i tworzeniu nowych komórek skóry.
Kolejną witaminą obecną w tym owocu jest witamina C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu. Kolagen pomaga zachować zdrową i miękką skórę i włosy. Te składniki odżywcze pomagają również osłonić skórę przed ostrym słońcem i zapobiegają chorobom skóry, takim jak łuszczyca.
nie chciałby zrzucić kilku kilogramów jedząc coś, co lubi? Ze względu na wysoką zawartość wody, jedzenie arbuza może pomóc czuć się pełna szybciej, dzięki czemu można jeść mniej kalorii.
Odpowiednie spożycie wody pomaga również w usuwaniu toksyn i produktów tłuszczowych z organizmu, jednocześnie przyspieszając metabolizm. A co oznacza dobry metabolizm? Utrata wagi!
omówiono wcześniej, arbuz jest doskonałym diuretykiem i zmniejsza ciśnienie na nerki.
Jest dobrym źródłem minerałów, takich jak potas, ale stężenie jest niższe w porównaniu do innych owoców. Czyni je to idealną alternatywą dla osób cierpiących na przewlekłą chorobę nerek.
jest znajomość wszystkich zalet owocu, ale nie spożywanie go w najzdrowszy możliwy sposób? Mamy cię pokryte z dwóch super zdrowe i łatwe przepisy z twistem.
FriesZdrowy twist do klasycznego stylu frytek z zaledwie sześciu składników. Oto, czego będziesz potrzebować:
owoc idealny na smoothie. Dlaczego więc tym razem nie spróbować czegoś nieco innego i zdrowszego?
są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy i są świetne dla ogólnego dobrego samopoczucia. Ponadto, w przeciwieństwie do wielu innych zdrowych owoców i warzyw, jest pyszny i powszechnie lubiany.
Jest to najlepszy owoc na lato, ponieważ pomaga pokonać upał i zmęczenie z nim związane. Ważne jest, aby włączyć ten pakiet dobroci do swojej diety, aby cieszyć się wszystkimi jego niesamowitymi korzyściami. Czas na arbuzowy haj!
O. W połowie rano lub wczesnym wieczorem przed godziną 19:00 - do małych posiłków. Można go też spożywać jako posiłek przed treningiem.
O. Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować wzdęcia i dyskomfort trawienny. Zbyt duża ilość czegokolwiek może zaszkodzić zdrowiu, nawet zdrowej żywności. Kluczem do tego jest uważne jedzenie.
O. Oba są dobre, o ile nie są genetycznie modyfikowane. Arbuz bez pestek nie jest genetycznie modyfikowany; jest wynikiem krzyżowania. Większość składników odżywczych znajduje się w miąższu. Pestki arbuza są również niskokaloryczne i gęste od składników odżywczych, więc ich dodanie przynosi dodatkowe korzyści.
O. Arbuz ma indeks glikemiczny 72, ale ładunek glikemiczny 2 na 100 gramową porcję. Indeks glikemiczny arbuza jest niski i można go jeść z umiarem, jak wszystkie owoce, jako część zbilansowanego posiłku. Jednak zbyt duża ilość zdrowej żywności może prowadzić do problemów zdrowotnych.
A. Arbuz zawiera dużo fruktozy, naturalnie występującego cukru, który jest często nie w pełni wchłaniany przez nasz układ pokarmowy, co prowadzi do powstawania gazów.
Tagi: Fakty żywieniowe arbuzaFrytki z arbuzaWatermelonWatermelon Korzyści zdrowotneWatermelon zdrowe przepisyWatermelon smoothie z kremowym twistem
Komentarze (0)