Piątek, 29 marca 2024

Owoce pomarańczy - korzyści, fakty żywieniowe, zdrowe przepisy

26 stycznia 2022

Pomarańcze mają kolor i smak słońca - są najpopularniejszym owocem cytrusowym na świecie.

Pomarańcze są bogate w błonnik i witaminę C. Nazywane w sanskrycie Narangam, w Hiszpanii Naranja, w Czechach Oranzovy, a we Włoszech Arancia, pomarańcze są czymś więcej niż tylko owocem.

Mogą być twoim sekretem kulinarnym, częścią twojego reżimu urody, a nawet mogą być używane do ozdabiania tortów weselnych, jak różnorodność tego owocu-serca. Dostępne w ponad 600 odmianach na całym świecie, dowiedzmy się, jakie składniki odżywcze ma do zaoferowania ten złoty owoc.

Spis treści

  • Fakty żywieniowe
  • 11 korzyści zdrowotnych płynących z pomarańczy
  • 2 Najlepsze, zatwierdzone przez dietetyków zdrowe przepisy z wykorzystaniem pomarańczy
  • Podsumowanie
  • Najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Wartości odżywcze pomarańczy

  • Kalorie - 60
  • Błonnik - 3 gramy
  • Cukier - 12 gramów
  • Białko - 1 gram
  • Witamina A - 14 mikrogramów
  • Witamina C - 70 miligramów
  • Wapń - 6% dziennej zalecanej dawki
  • Potas - 237 miligramów
  • Węglowodany - 15,4 gramów

Ze względu na liczne korzyści i składniki odżywcze, pomarańcza powinna być włączona do codziennej diety. Omówmy różne korzyści płynące z jedzenia pomarańczy.

11 udowodnionych korzyści zdrowotnych płynących z owoców pomarańczy1

.

Pomarańcza wzmacnia odpornośćPomarańcza

zawiera w sobie dobroć witaminy C, witaminy D, witaminy A, bioaktywnych związków roślinnych, takich jak karotenoidy i flawonoidy oraz wiele minerałów.

Zastanawiasz się, co to oznacza dla Twojego układu odpornościowego? Oznacza to, że spożywanie jednej pomarańczy dziennie wzmacnia Twoją odporność i zapewnia ogólny dobrostan dzięki składnikom odżywczym wymienionym powyżej. Pozwala również organizmowi odeprzeć infekcje, zwalczyć stany zapalne, uchronić się przed przeziębieniem i grypą, a nawet zmniejszyć szkody wyrządzone przez oparzenia słoneczne.

2. Orange utrzymuje zdrowe serceCzego

pragnie zdrowe serce? Owoc z niewielu kalorii, zero tłuszczów nasyconych, zero cholesterolu, dużo błonnika, mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów ... Cóż, zgadnij co? Twoje życzenie zostało spełnione.

Pomarańcze są naturalnie wzbogacone w potas, jak również obfitość przeciwutleniaczy i fitochemikaliów.

3. Pomarańcza obniża poziom cholesteroluKto

lubi zatkane tętnice? Nikt nie jest serce, jesteśmy pewni. Dlatego istotne jest, aby włączyć pomarańcze w diecie.

Kilka badań sugeruje, że Orange zawiera rozpuszczalny błonnik jak pektyny, oprócz witaminy C, folianów i potasu, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) w organizmie i poprawić dobry cholesterol (HDL).

4. Orange Glowing SkinLustro

, lustro na ścianie, który owoc może uczynić moją skórę najpiękniejszą z nich wszystkich? Odpowiedź brzmi: pomarańcza! Pomarańcza zawiera naturalne olejki, które odżywiają Twoją skórę, czyniąc ją miękką i subtelną. Jej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, zatrzymując zmarszczki i przedwczesne starzenie się.

Kwas cytrynowy pomaga złuszczać skórę, zmniejszając trądzik. Zawarta w nim witamina C umożliwia organizmowi produkcję kolagenu i elastyny, utrzymując młody wygląd.

Na co więc czekasz? Idź, jeść pomarańczę i bask w jego słoneczny blask!

5. Pomarańcza szybciej leczy ranyJesteś

tym, co jesz. Dlatego właśnie, gdy dochodzisz do siebie po urazie, ważne jest, aby spożywać pokarmy bogate w wapń, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wprowadź pomarańcze.

Pomarańcze zawierają wszystkie te i więcej, które zapewnia, że jesteś na dobrej drodze do szybkiego powrotu do zdrowia.

6. Pomarańcza utrzymuje ciśnienie krwiWysokie

ciśnienie krwi może być oznaką kilku chorób. Jest to sposób organizmu do komunikowania się, co jest nie tak.

Jedzenie pomarańczy codziennie wykazano, aby regulować poziom ciśnienia krwi, ponieważ zawiera witaminę C, potas, liczne Phytochemicals, witamina B kompleks i folianów.

7. Pomarańcza kontroluje poziom cukru we krwiZa każdym

razem, gdy jemy, nasz poziom cukru we krwi wzrasta, i to jest w porządku. Chodzi o to, że nie powinny one spike zbyt wysokie, a następnie spadek zbyt niskie. Wzrost i spadek poziomu cukru we krwi powinien być stopniowy. Dlatego właśnie kładziemy nacisk na pokarmy i owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak pomarańcze.

Pomarańcze mogą być pysznie słodkie, ale są również bogate w błonnik pokarmowy. Dzięki temu uwalnianie cukru z pomarańczy do krwiobiegu odbywa się powoli i równomiernie. Nic dziwnego, że jeśli chodzi o cukrzycę, pomarańcza jest uważana za superfood.

8. Pomarańcza obniża ryzyko

zachorowania na

rakaWszyscy wiemy, że pomarańcza zawiera witaminę C i włókna, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ale czy wiesz, że przeciwutleniacze w Orange wykonać inne zadanie krytyczne? Działają one jak odkurzacz dla szkodliwych toksyn w organizmie, znanych również jako wolne rodniki.

Według niektórych naukowców, pomarańcze zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o prawie 50 procent w ten sposób.

9. Pomarańcza Pomaga w Weight LossHere

jest owoc, który może sprawić, że utrata wagi pyszne doświadczenie. Pomarańcze zawierają dużo błonnika oprócz tego, że są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Oznacza to, że można jeść swoje ulubione owoce, czuć się pełna, i uzyskać wszystkie właściwe składniki odżywcze bez kalorii. A niech to! Co za scenariusz win-win.

10. Pomarańcza zapewnia dobre zdrowie oczu

"Oczy są oknami duszy". Są one również przyklejone do ekranu te dni 24/7, czy do pracy, studiów, zakupy, lub binge-watching swoje ulubione programy. Dlaczego nie dać im trochę czułej miłości opieki.

Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, są bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz flawonoidów roślinnych, które pomagają utrzymać zaćmę z dala, utrzymują oczy nawilżone i, co najważniejsze, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

11. Pomarańcza poprawia trawieniePomarańcza

dziennie może z pewnością utrzymać dolegliwości na dystans. Pomarańcze mają wysoką zawartość wody. Wypicie jednej pomarańczy to jak wypicie połowy szklanki wody. Poprawiają one nawodnienie organizmu i zwiększają wchłanianie mikroskładników odżywczych, takich jak glukoza, aminokwasy, witaminy i minerały oraz zapewniają płynne wypróżnienia.

Teraz, kiedy już wiesz, jak korzystne działanie ma pomarańcza, dlaczego nie wykorzystać tej wiedzy w praktyce. Oto dwa przepisy na potrawy z pomarańczy, które sprawiają, że droga do zdrowego życia jest przepyszna!

2 zdrowe przepisy z wykorzystaniem owoców pomarańczy#1

Pyszny jogurt pomarańczowy SmoothieSkładniki

:

  • 2 średniej wielkości świeże pomarańcze, pokrojone w plastry
  • 1 filiżanka jogurtu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta miodu

Wskazówki:

  • Dodaj wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej, przypominającej chmurę konsystencji.
  • Podawaj na zimno.

#2 Pomarańczowa sałatka cytrusowaSkładniki

:

  • 4-5 pomarańczy, pokrojonych w kółka
  • 1 filiżanka nasion granatu
  • 1 filiżanka cienko pokrojonej szalotki
  • 2 łyżki świeżych liści mięty,
  • 1 filiżanka delikatnych liści szpinaku.
  • Sól
  • Pieprz
  • Cynamon

Dla Dressing:

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Wskazówki:

  • Dla Dressingu: W misce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek i miód, a następnie odstaw na bok.
  • Umieść szalotki w misce z zimną wodą na 7-10 minut. Wyjmij je i umieść na serwetce i osusz je całkowicie.
  • Na talerzu do serwowania, przygotuj podłoże z liści szpinaku. Ułóż plasterki pomarańczy i szalotki na tym szpinakowym łożu. Posypać szczyptą soli, pieprzu i cynamonu. Obficie posypać pestki granatu na wierzchu i skropić dressingiem z soku z limonki, oleju z oliwek i miodu pomarańczową sałatkę cytrusową.
  • Na koniec posypać listkami mięty i odstawić sałatkę na minimum 10 minut przed podaniem.
  • Voila! Twoja Pomarańczowa Sałatka Cytrusowa jest gotowa!
  • Bon Appetit!

PodsumowanieWięc

na co czekasz? Kup tuzin pomarańczy od razu. Wyglądają oszałamiająco na stole, smakują słodko i pikantnie, a Twoje ciało zakocha się po uszy w dobroci, jaką zapewniają.

Pomarańcze z łatwością można zaliczyć do superżywności, jeśli chodzi o wzmocnienie odporności, poprawę zdrowia serca, utrzymanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, gojenie ran, obniżenie ryzyka zachorowania na raka, poprawę zdrowia oczu, poprawę stanu skóry, utratę wagi i wspomaganie trawienia.

Jedna pomarańcza dostarcza ponad 90% dziennej dawki witaminy C i ponad 11% błonnika pokarmowego. Lepiej być nie może!

Pomarańcza - najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Czy pomarańcze zawierają więcej witaminy C niż cytryny?

A. Pomarańcze i cytryny zawierają prawie podobną ilość witaminy C, przy czym w pomarańczy jest jej nieco więcej. Ponadto, obie zawierają więcej witaminy C w zewnętrznej skórce niż w samym miąższu. Jednak sok z cytryny zawiera więcej witaminy C niż sok z pomarańczy.

Q. Jak wybrać pomarańcze dobrej jakości od sprzedawcy owoców?

A. Wybierając pomarańczę, nie oceniaj jej po kolorze. Zielona pomarańcza może być tak samo słodka jak jej pomarańczowy odpowiednik. Jeśli jest ciężka jak na swój rozmiar i ma twardą skórkę o delikatnej strukturze, to znaczy, że jest to świeża pomarańcza. Unikaj pomarańczy, które mają miękkie, mięsiste miejsca lub są gąbczaste.

Q. Czy pomarańcze mogą powodować zakwaszenie organizmu?

A. Tak, pomarańcza jest owocem cytrusowym o wysokiej zawartości kwasów. Powinna być spożywana z umiarem przez osoby już cierpiące na zakwaszenie organizmu.

Q. Jak przechowywać pomarańcze?

A. Pomarańcze mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 2 dni. Po tym czasie należy je umieścić w lodówce na maksymalnie 2 tygodnie.

Q. O jakiej porze dnia najlepiej jeść pomarańcze?

A. Pomarańcza to owoc, który jest pełen witamin i minerałów. Każdy moment, w którym zdecydujesz się na zjedzenie pomarańczy jest najlepszy. Nie przejmuj się doniesieniami, które mówią, że jedzenie owoców na pusty żołądek jest niewskazane lub że należy unikać jedzenia owoców w nocy. Nie ma znaczenia, czy jesz je rano, przed obiadem, jako wieczorną przekąskę, przed lub po kolacji, czy jako część dowolnego posiłku. Wręcz przeciwnie, jeśli nie jesz ich po określonym czasie, Twojemu organizmowi brakuje zdrowych opcji przekąsek.

Tagi: korzyści zdrowotne wynikające z pomarańczypomarańcza cytrusy saladorange fakty żywieniowepomarańcza jogurt smoothiepomarańcza