Piątek, 6 grudnia 2024
Pomarańcze mają kolor i smak słońca - są najpopularniejszym owocem cytrusowym na świecie.
Pomarańcze są bogate w błonnik i witaminę C. Nazywane w sanskrycie Narangam, w Hiszpanii Naranja, w Czechach Oranzovy, a we Włoszech Arancia, pomarańcze są czymś więcej niż tylko owocem.
Mogą być twoim sekretem kulinarnym, częścią twojego reżimu urody, a nawet mogą być używane do ozdabiania tortów weselnych, jak różnorodność tego owocu-serca. Dostępne w ponad 600 odmianach na całym świecie, dowiedzmy się, jakie składniki odżywcze ma do zaoferowania ten złoty owoc.
Ze względu na liczne korzyści i składniki odżywcze, pomarańcza powinna być włączona do codziennej diety. Omówmy różne korzyści płynące z jedzenia pomarańczy.
zawiera w sobie dobroć witaminy C, witaminy D, witaminy A, bioaktywnych związków roślinnych, takich jak karotenoidy i flawonoidy oraz wiele minerałów.
Zastanawiasz się, co to oznacza dla Twojego układu odpornościowego? Oznacza to, że spożywanie jednej pomarańczy dziennie wzmacnia Twoją odporność i zapewnia ogólny dobrostan dzięki składnikom odżywczym wymienionym powyżej. Pozwala również organizmowi odeprzeć infekcje, zwalczyć stany zapalne, uchronić się przed przeziębieniem i grypą, a nawet zmniejszyć szkody wyrządzone przez oparzenia słoneczne.
pragnie zdrowe serce? Owoc z niewielu kalorii, zero tłuszczów nasyconych, zero cholesterolu, dużo błonnika, mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów ... Cóż, zgadnij co? Twoje życzenie zostało spełnione.
Pomarańcze są naturalnie wzbogacone w potas, jak również obfitość przeciwutleniaczy i fitochemikaliów.
lubi zatkane tętnice? Nikt nie jest serce, jesteśmy pewni. Dlatego istotne jest, aby włączyć pomarańcze w diecie.
Kilka badań sugeruje, że Orange zawiera rozpuszczalny błonnik jak pektyny, oprócz witaminy C, folianów i potasu, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) w organizmie i poprawić dobry cholesterol (HDL).
, lustro na ścianie, który owoc może uczynić moją skórę najpiękniejszą z nich wszystkich? Odpowiedź brzmi: pomarańcza! Pomarańcza zawiera naturalne olejki, które odżywiają Twoją skórę, czyniąc ją miękką i subtelną. Jej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, zatrzymując zmarszczki i przedwczesne starzenie się.
Kwas cytrynowy pomaga złuszczać skórę, zmniejszając trądzik. Zawarta w nim witamina C umożliwia organizmowi produkcję kolagenu i elastyny, utrzymując młody wygląd.
Na co więc czekasz? Idź, jeść pomarańczę i bask w jego słoneczny blask!
tym, co jesz. Dlatego właśnie, gdy dochodzisz do siebie po urazie, ważne jest, aby spożywać pokarmy bogate w wapń, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wprowadź pomarańcze.
Pomarańcze zawierają wszystkie te i więcej, które zapewnia, że jesteś na dobrej drodze do szybkiego powrotu do zdrowia.
ciśnienie krwi może być oznaką kilku chorób. Jest to sposób organizmu do komunikowania się, co jest nie tak.
Jedzenie pomarańczy codziennie wykazano, aby regulować poziom ciśnienia krwi, ponieważ zawiera witaminę C, potas, liczne Phytochemicals, witamina B kompleks i folianów.
razem, gdy jemy, nasz poziom cukru we krwi wzrasta, i to jest w porządku. Chodzi o to, że nie powinny one spike zbyt wysokie, a następnie spadek zbyt niskie. Wzrost i spadek poziomu cukru we krwi powinien być stopniowy. Dlatego właśnie kładziemy nacisk na pokarmy i owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak pomarańcze.
Pomarańcze mogą być pysznie słodkie, ale są również bogate w błonnik pokarmowy. Dzięki temu uwalnianie cukru z pomarańczy do krwiobiegu odbywa się powoli i równomiernie. Nic dziwnego, że jeśli chodzi o cukrzycę, pomarańcza jest uważana za superfood.
rakaWszyscy wiemy, że pomarańcza zawiera witaminę C i włókna, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ale czy wiesz, że przeciwutleniacze w Orange wykonać inne zadanie krytyczne? Działają one jak odkurzacz dla szkodliwych toksyn w organizmie, znanych również jako wolne rodniki.
Według niektórych naukowców, pomarańcze zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o prawie 50 procent w ten sposób.
jest owoc, który może sprawić, że utrata wagi pyszne doświadczenie. Pomarańcze zawierają dużo błonnika oprócz tego, że są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Oznacza to, że można jeść swoje ulubione owoce, czuć się pełna, i uzyskać wszystkie właściwe składniki odżywcze bez kalorii. A niech to! Co za scenariusz win-win.
"Oczy są oknami duszy". Są one również przyklejone do ekranu te dni 24/7, czy do pracy, studiów, zakupy, lub binge-watching swoje ulubione programy. Dlaczego nie dać im trochę czułej miłości opieki.
Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, są bogatym źródłem witaminy A, C i E oraz flawonoidów roślinnych, które pomagają utrzymać zaćmę z dala, utrzymują oczy nawilżone i, co najważniejsze, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
dziennie może z pewnością utrzymać dolegliwości na dystans. Pomarańcze mają wysoką zawartość wody. Wypicie jednej pomarańczy to jak wypicie połowy szklanki wody. Poprawiają one nawodnienie organizmu i zwiększają wchłanianie mikroskładników odżywczych, takich jak glukoza, aminokwasy, witaminy i minerały oraz zapewniają płynne wypróżnienia.
Teraz, kiedy już wiesz, jak korzystne działanie ma pomarańcza, dlaczego nie wykorzystać tej wiedzy w praktyce. Oto dwa przepisy na potrawy z pomarańczy, które sprawiają, że droga do zdrowego życia jest przepyszna!
Dla Dressing:
na co czekasz? Kup tuzin pomarańczy od razu. Wyglądają oszałamiająco na stole, smakują słodko i pikantnie, a Twoje ciało zakocha się po uszy w dobroci, jaką zapewniają.
Pomarańcze z łatwością można zaliczyć do superżywności, jeśli chodzi o wzmocnienie odporności, poprawę zdrowia serca, utrzymanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, gojenie ran, obniżenie ryzyka zachorowania na raka, poprawę zdrowia oczu, poprawę stanu skóry, utratę wagi i wspomaganie trawienia.
Jedna pomarańcza dostarcza ponad 90% dziennej dawki witaminy C i ponad 11% błonnika pokarmowego. Lepiej być nie może!
A. Pomarańcze i cytryny zawierają prawie podobną ilość witaminy C, przy czym w pomarańczy jest jej nieco więcej. Ponadto, obie zawierają więcej witaminy C w zewnętrznej skórce niż w samym miąższu. Jednak sok z cytryny zawiera więcej witaminy C niż sok z pomarańczy.
A. Wybierając pomarańczę, nie oceniaj jej po kolorze. Zielona pomarańcza może być tak samo słodka jak jej pomarańczowy odpowiednik. Jeśli jest ciężka jak na swój rozmiar i ma twardą skórkę o delikatnej strukturze, to znaczy, że jest to świeża pomarańcza. Unikaj pomarańczy, które mają miękkie, mięsiste miejsca lub są gąbczaste.
A. Tak, pomarańcza jest owocem cytrusowym o wysokiej zawartości kwasów. Powinna być spożywana z umiarem przez osoby już cierpiące na zakwaszenie organizmu.
A. Pomarańcze mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do 2 dni. Po tym czasie należy je umieścić w lodówce na maksymalnie 2 tygodnie.
A. Pomarańcza to owoc, który jest pełen witamin i minerałów. Każdy moment, w którym zdecydujesz się na zjedzenie pomarańczy jest najlepszy. Nie przejmuj się doniesieniami, które mówią, że jedzenie owoców na pusty żołądek jest niewskazane lub że należy unikać jedzenia owoców w nocy. Nie ma znaczenia, czy jesz je rano, przed obiadem, jako wieczorną przekąskę, przed lub po kolacji, czy jako część dowolnego posiłku. Wręcz przeciwnie, jeśli nie jesz ich po określonym czasie, Twojemu organizmowi brakuje zdrowych opcji przekąsek.
Tagi: korzyści zdrowotne wynikające z pomarańczypomarańcza cytrusy saladorange fakty żywieniowepomarańcza jogurt smoothiepomarańcza
Komentarze (0)