Piątek, 4 października 2024
Cukinia to letni kabaczek, znany również jako cukinia. Ten gęsty od wody owoc jest blisko spokrewniony z melonami, spaghetti squash i ogórkiem. Cukinia może być uprawiana w ciepłych warunkach pogodowych, a jej zbiory przypadają zazwyczaj na miesiące letnie. Jej kolor waha się od ciemnozielonego do złoto-żółtego, a kształt i wielkość zależą od odmiany.
Niektóre popularne odmiany to Round Zucchini, Cocozella i Crookneck Gold. Jednym z najlepszych atrybutów cukinii jest jej niski profil węglowodanowy. Dzięki temu świetnie nadaje się do stosowania podczas odchudzania lub w dietach eliminacyjnych.
jest satysfakcjonującym zamiennikiem dla skrobiowych produktów spożywczych, takich jak ziemniaki, makaron i ryż. Wiele osób stosujących diety niskowęglowodanowe, takie jak dieta Paleo lub dieta ketogeniczna, używa cukinii jako podstawowego pożywienia.
Cukinia jest pełna ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Oto profil odżywczy 1 dużej cukinii (323 gramów):
Witaminy i minerały: Podobnie jak inne rodzaje kabaczków, cukinia zawiera dużą ilość witamin i minerałów, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Te witaminy i minerały obejmują:
Cukinia zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze te obejmują luteinę, zeaksantynę i beta-karoten. Większość przeciwutleniaczy znajduje się w skórce cukinii i wiadomo, że żółta cukinia może zawierać nawet więcej przeciwutleniaczy niż jej zielone odmiany.
your
sugar has been high for too long, it can cause complications such as kidney damage, nerve damage and stroke. Cukinia została uznana za środek obniżający poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego.
Diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i są zazwyczaj zalecane dla osób żyjących z cukrzycą. Cukinia ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika, co czyni ją idealnym dodatkiem do każdej diety niskowęglowodanowej. Wrażliwość na insulinę określa, jak wrażliwe są komórki organizmu na insulinę.
Im bardziej wrażliwe są komórki na insulinę, tym łatwiej organizm może wykorzystać glukozę i obniżyć poziom cukru we krwi. Cukinia jest znana z tego, że zwiększa wrażliwość na insulinę i poprawia warunki takie jak cukrzyca typu 2.
Cukinia
obfituje w witaminę C i beta-karoten. Te dwie witaminy są niezbędne dla zdrowia i funkcjonowania Twoich oczu. Przeciwutleniacze, zeaksantyna i luteina zawarte w cukinii mogą również zmniejszyć szanse zachorowania na choroby oczu związane z wiekiem.
wykazują, że żywność bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Cukinia zawiera pektyny, rodzaj błonnika, który może skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i poprawić zdrowie serca. Potas jest minerałem, który może rozszerzyć naczynia krwionośne, co z kolei może zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi. Cukinia jest bogata w potas i wykazano, że zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik i dlatego jest świetna na trawienie i zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc w zaburzeniach trawienia, takich jak IBS i choroba Crohna. Cukinia ma wysoką zawartość wody, co oznacza, że skutecznie zmiękcza stolec, pozwalając na łatwiejsze przejście odpadów przez przewód pokarmowy. Nierozpuszczalny błonnik w cukinii dodaje objętości, co również pomaga w łatwiejszym przemieszczaniu się pokarmu w przewodzie pokarmowym, zmniejszając zaparcia lub ospały układ trawienny. Rozpuszczalny błonnik w cukinii dobrze odżywia dobre bakterie w Twoich jelitach. Te dobre bakterie odgrywają kluczową rolę w trawieniu i produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki w jelitach. Te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zmniejszają stan zapalny i mogą nawet leczyć choroby takie jak IBS lub choroba Crohna.
to substancje, które hamują utlenianie innych cząsteczek. Pomagają one chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, co z kolei chroni organizm przed chorobami. Cukinia zawiera antyoksydanty, których organizm potrzebuje do ochrony komórek. Udowodniono, że te przeciwutleniacze chronią komórki przed niektórymi rodzajami raka, w tym przed rakiem prostaty.
tarczycy
nadnerczyTarczyca i nad
nerczasą gruczołami w organizmie, które kontrolują metabolizm, serce i układ odpornościowy/ funkcje trawienne. Witamina C i polifenole znajdujące się w cukinii, a zwłaszcza w skórkach, co poprawia funkcjonowanie i wspiera te dwa gruczoły. Nadnercza mają najwyższe stężenie witaminy C w organizmie i absolutnie potrzebują tej witaminy, aby funkcjonować optymalnie.
jest wynikiem degeneracji komórek spowodowanej przez wolne rodniki, stany zapalne i stres. Przeciwutleniacze i przeciwzapalne pokarmy mogą zapobiec degeneracji komórek i spowolnić proces starzenia się. Cukinia zawiera wiele przeciwutleniaczy i przeciwzapalnych fito-składników odżywczych, które mogą skutecznie zwalczać oznaki starzenia.
jest chorobą, która może utrudniać oddychanie i towarzyszą jej objawy, takie jak zwężenie i obrzęk dróg oddechowych, świszczący oddech, kaszel i ataki ast
my.Wiadomo, że miedź i witamina C zawarte w cukinii są skuteczne w leczeniu astmy. Jedno z badań sugeruje, że witamina C może zapobiegać atakom astmy, jak również wrażliwości oskrzeli.
zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak witamina K, magnez i folian, które mogą przyczynić się do utrzymania i poprawy kości i zębów. Niedobór magnezu został skorelowany z podwyższonym ryzykiem osteoporozy. Magnez zawarty w cukinii zapewnia mocne, zdrowe kości i może zapobiegać złamaniom kości. Folian w cukinii odtruwa homocysteinę, aminokwas, który może powodować stan zapalny i może zwiększyć ryzyko złamania kości.
jest jednym z najlepszych pokarmów, które można jeść, gdy szukasz schudnąć. Oprócz wysokiej zawartości błonnika, niskokalorycznego profilu żywieniowego, szybko staje się popularnym zamiennikiem dla pokarmów bogatych w węglowodany, takich jak makaron, ziemniaki, a nawet bułki do hamburgerów i tortilli.
Cukinia jest również doskonałym zamiennikiem dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą unikać pszenicy lub innych zbóż. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik obecny w cukinii może dać Ci uczucie sytości, które zahamuje apetyt i sprawi, że będziesz jeść mniej.
Cukinia ma wysoką zawartość wody, co sprawia, że jest szczególnie skuteczna w łagodzeniu zaparć lub powolnego układu trawiennego. Zastąpienie zwykłego makaronu makaronem ze spirali z cukinii dostarczy Ci błonnika i wystarczającej ilości wody, której potrzebujesz, aby poprawić trawienie i uniknąć skoków poziomu cukru we krwi, które mogą być spowodowane spożywaniem prostych węglowodanów.
Ogólnie rzecz biorąc, nieskrobiowe zielone warzywa są świetne, jeśli chodzi o utratę wagi i zapewniają wsparcie żywieniowe, które jest niezbędne podczas utraty dodatkowego tłuszczu.
centrum. Można go podawać jako dodatek do mięsnego curry lub jeść samemu jako lekki posiłek. Jest wegański, bezglutenowy, przyjazny dla paleo i keto. Służy 2.
proste, kremowe indyjskie curry, które jest całkowicie wegańskie, bezglutenowe i przyjazne dla keto. To sprawia, że wielki, lżejszy substytut dla Butter Chicken. Serwuje 3-4.
to bogaty w składniki odżywcze letni squash, który zawiera mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fito-składników odżywczych, takich jak mangan, potas, beta-karoten i luteina.
Oprócz swojego profilu odżywczego, cukinia jest bardzo wszechstronnym pożywieniem, jeśli chodzi o poprawę codziennej diety i utratę wagi, i może być używana do zastąpienia żywności takiej jak makaron, chleb i ziemniaki. Istnieje tak wiele sposobów, na jakie można jeść cukinię. Możesz zrobić z niej makaron, ułożyć ją w bezglutenową lasagne lub nawet zanurzyć w hummusie lub salsie.
Cukinia zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, który może wspomóc utratę wagi i zdrowie układu trawiennego. Niektóre z głównych korzyści zdrowotnych płynących z cukinii obejmują: poprawę wzroku, kontrolę poziomu cukru we krwi, utratę wagi i wsparcie zdrowia serca.
Komentarze (0)