Czwartek, 19 maja 2022

Korzyści z cukinii - wartość odżywcza, utrata wagi, przepisy

23 stycznia 2022


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Cukinia to letni kabaczek, znany również jako cukinia. Ten gęsty od wody owoc jest blisko spokrewniony z melonami, spaghetti squash i ogórkiem. Cukinia może być uprawiana w ciepłych warunkach pogodowych, a jej zbiory przypadają zazwyczaj na miesiące letnie. Jej kolor waha się od ciemnozielonego do złoto-żółtego, a kształt i wielkość zależą od odmiany.

Niektóre popularne odmiany to Round Zucchini, Cocozella i Crookneck Gold. Jednym z najlepszych atrybutów cukinii jest jej niski profil węglowodanowy. Dzięki temu świetnie nadaje się do stosowania podczas odchudzania lub w dietach eliminacyjnych.

Spis treści

  • Wartość odżywcza cukinii
  • 9 korzyści płynących z cukinii
  • Cukinia na odchudzanie i indyjskie przepisy
  • Podsumowanie

Wartość odżywcza cukiniiCukinia

jest satysfakcjonującym zamiennikiem dla skrobiowych produktów spożywczych, takich jak ziemniaki, makaron i ryż. Wiele osób stosujących diety niskowęglowodanowe, takie jak dieta Paleo lub dieta ketogeniczna, używa cukinii jako podstawowego pożywienia.

Cukinia jest pełna ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Oto profil odżywczy 1 dużej cukinii (323 gramów):

  • 55 kalorii
  • 3,9 g białka
  • 10.1g węglowodanów
  • 8.1 g cukru
  • 3,2g błonnika
  • 1.0 g tłuszczu

Witaminy i minerały: Podobnie jak inne rodzaje kabaczków, cukinia zawiera dużą ilość witamin i minerałów, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Te witaminy i minerały obejmują:

  • Mangan: Ten minerał przyczynia się do procesów metabolicznych z udziałem aminokwasów, węglowodanów, cholesterolu, glukozy.
  • Potas: Ten minerał pomaga regulować równowagę płynów w organizmie oraz wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
  • Witamina C: Witamina C jest zaangażowana w wiele ważnych funkcji w organizmie, takich jak synteza kolagenu, wchłanianie żelaza i wsparcie układu odpornościowego.
  • WitaminaB6: Znana również jako pirydoksyna, jest niezbędna do metabolizmu białka, tłuszczów i węglowodanów.

Cukinia zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze te obejmują luteinę, zeaksantynę i beta-karoten. Większość przeciwutleniaczy znajduje się w skórce cukinii i wiadomo, że żółta cukinia może zawierać nawet więcej przeciwutleniaczy niż jej zielone odmiany.

9 korzyści zdrowotnych płynących z cukinii1

.

Zucchini Reduces Blood Sugar LevelsIf

your

blood

sugar has been high for too long, it can cause complications such as kidney damage, nerve damage and stroke. Cukinia została uznana za środek obniżający poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego.

Diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i są zazwyczaj zalecane dla osób żyjących z cukrzycą. Cukinia ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika, co czyni ją idealnym dodatkiem do każdej diety niskowęglowodanowej. Wrażliwość na insulinę określa, jak wrażliwe są komórki organizmu na insulinę.

Im bardziej wrażliwe są komórki na insulinę, tym łatwiej organizm może wykorzystać glukozę i obniżyć poziom cukru we krwi. Cukinia jest znana z tego, że zwiększa wrażliwość na insulinę i poprawia warunki takie jak cukrzyca typu 2.

2.

Cukinia

wzmacnia wzrokCukinia

obfituje w witaminę C i beta-karoten. Te dwie witaminy są niezbędne dla zdrowia i funkcjonowania Twoich oczu. Przeciwutleniacze, zeaksantyna i luteina zawarte w cukinii mogą również zmniejszyć szanse zachorowania na choroby oczu związane z wiekiem.

3.

Cukinia

poprawia zdrowie sercaBadania

wykazują, że żywność bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Cukinia zawiera pektyny, rodzaj błonnika, który może skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i poprawić zdrowie serca. Potas jest minerałem, który może rozszerzyć naczynia krwionośne, co z kolei może zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi. Cukinia jest bogata w potas i wykazano, że zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

4. Zucchini Helps With DigestionZucchini

zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik i dlatego jest świetna na trawienie i zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc w zaburzeniach trawienia, takich jak IBS i choroba Crohna. Cukinia ma wysoką zawartość wody, co oznacza, że skutecznie zmiękcza stolec, pozwalając na łatwiejsze przejście odpadów przez przewód pokarmowy. Nierozpuszczalny błonnik w cukinii dodaje objętości, co również pomaga w łatwiejszym przemieszczaniu się pokarmu w przewodzie pokarmowym, zmniejszając zaparcia lub ospały układ trawienny. Rozpuszczalny błonnik w cukinii dobrze odżywia dobre bakterie w Twoich jelitach. Te dobre bakterie odgrywają kluczową rolę w trawieniu i produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki w jelitach. Te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zmniejszają stan zapalny i mogą nawet leczyć choroby takie jak IBS lub choroba Crohna.

5. Zucchini Helps Prevent DiseaseAntyoksydanty

to substancje, które hamują utlenianie innych cząsteczek. Pomagają one chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, co z kolei chroni organizm przed chorobami. Cukinia zawiera antyoksydanty, których organizm potrzebuje do ochrony komórek. Udowodniono, że te przeciwutleniacze chronią komórki przed niektórymi rodzajami raka, w tym przed rakiem prostaty.

6. Cukinia poprawia funkcjonowanie

tarczycy

i

nadnerczyTarczyca i nad

nercza

są gruczołami w organizmie, które kontrolują metabolizm, serce i układ odpornościowy/ funkcje trawienne. Witamina C i polifenole znajdujące się w cukinii, a zwłaszcza w skórkach, co poprawia funkcjonowanie i wspiera te dwa gruczoły. Nadnercza mają najwyższe stężenie witaminy C w organizmie i absolutnie potrzebują tej witaminy, aby funkcjonować optymalnie.

7. Cukinia spowalnia starzenieStarzenie się

jest wynikiem degeneracji komórek spowodowanej przez wolne rodniki, stany zapalne i stres. Przeciwutleniacze i przeciwzapalne pokarmy mogą zapobiec degeneracji komórek i spowolnić proces starzenia się. Cukinia zawiera wiele przeciwutleniaczy i przeciwzapalnych fito-składników odżywczych, które mogą skutecznie zwalczać oznaki starzenia.

8. Zucchini Helps Treat AsthmaAsthma

jest chorobą, która może utrudniać oddychanie i towarzyszą jej objawy, takie jak zwężenie i obrzęk dróg oddechowych, świszczący oddech, kaszel i ataki ast

my.

Wiadomo, że miedź i witamina C zawarte w cukinii są skuteczne w leczeniu astmy. Jedno z badań sugeruje, że witamina C może zapobiegać atakom astmy, jak również wrażliwości oskrzeli.

9. Zucchini Strengthen Bones and TeethZucchini

zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak witamina K, magnez i folian, które mogą przyczynić się do utrzymania i poprawy kości i zębów. Niedobór magnezu został skorelowany z podwyższonym ryzykiem osteoporozy. Magnez zawarty w cukinii zapewnia mocne, zdrowe kości i może zapobiegać złamaniom kości. Folian w cukinii odtruwa homocysteinę, aminokwas, który może powodować stan zapalny i może zwiększyć ryzyko złamania kości.

Zucchini For Weight Loss and Indian RecipesZucchini

jest jednym z najlepszych pokarmów, które można jeść, gdy szukasz schudnąć. Oprócz wysokiej zawartości błonnika, niskokalorycznego profilu żywieniowego, szybko staje się popularnym zamiennikiem dla pokarmów bogatych w węglowodany, takich jak makaron, ziemniaki, a nawet bułki do hamburgerów i tortilli.

Cukinia jest również doskonałym zamiennikiem dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą unikać pszenicy lub innych zbóż. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik obecny w cukinii może dać Ci uczucie sytości, które zahamuje apetyt i sprawi, że będziesz jeść mniej.

Cukinia ma wysoką zawartość wody, co sprawia, że jest szczególnie skuteczna w łagodzeniu zaparć lub powolnego układu trawiennego. Zastąpienie zwykłego makaronu makaronem ze spirali z cukinii dostarczy Ci błonnika i wystarczającej ilości wody, której potrzebujesz, aby poprawić trawienie i uniknąć skoków poziomu cukru we krwi, które mogą być spowodowane spożywaniem prostych węglowodanów.

Ogólnie rzecz biorąc, nieskrobiowe zielone warzywa są świetne, jeśli chodzi o utratę wagi i zapewniają wsparcie żywieniowe, które jest niezbędne podczas utraty dodatkowego tłuszczu.

Zdrowe indyjskie przepisy na cukinię1

.

Indian Style Zucchini Stir FryTen

przepis zawiera cukinię w

centrum. Można go podawać jako dodatek do mięsnego curry lub jeść samemu jako lekki posiłek. Jest wegański, bezglutenowy, przyjazny dla paleo i keto. Służy 2.

Ingredients

:
  • 1 duża cukinia, pokrojona na kawałki o długości ½ cala (około 1 ½ szklanki)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • ½ łyżki imbiru, mielonego
  • ½ łyżki czosnku, mielony
  • 2 zielone chili, drobno posiekane
  • 1 gałązka liści curry
  • 1 szczypta asafoetidy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki amchuru w proszku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki garam masala
  • Sól, do smaku
  • 1 łyżka kolendry, posiekana

Instrukcje:

  1. Umyć i pokroić cukinię na kawałki o długości ½ cala.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego i dodać nasiona kminu.
  3. Kiedy nasiona zaczną trzeszczeć, dodać imbir, czosnek, zielone chili, asafoetidę, liście curry i smażyć przez 3-4 minuty lub do momentu, kiedy imbir i czosnek przestaną być surowe.
  4. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się złotobrązowa.
  5. Dodaj pokrojoną cukinię, kurkumę w proszku, kolendrę w proszku, garam masalę, amchur i sól. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3-4 minuty.
  6. Kiedy cukinia będzie już ugotowana, udekoruj ją liśćmi kolendry i podawaj z roti lub ryżem.

2. Curry z cukinii z mlekiem kokosowymJest to

proste, kremowe indyjskie curry, które jest całkowicie wegańskie, bezglutenowe i przyjazne dla keto. To sprawia, że wielki, lżejszy substytut dla Butter Chicken. Serwuje 3-4.

Składniki

:
  • 2 łyżki oleju (może być oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub kokosowy)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cukinie
  • 1 puszka pasty pomidorowej o pojemności 6 oz
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 14 uncji puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • Sól i pieprz, do smaku
  • Kolendra, posiekana

Instrukcje:

  • Dodaj olej na patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj nasiona kminu i pozwól im się rozżarzyć. Następnie dodać cebulę i imbir. Smażyć i mieszać przez 7-10 minut lub do momentu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  • Gdy cebula się ugotuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek i imbir. Gotuj przez około 5 minut lub do momentu, aż cukinia stanie się lekko brązowa.
  • Dodać kolendrę, wędzoną paprykę i kurkumę. Wymieszaj, aby przyprawy dobrze połączyły się z warzywami i gotuj, aż przyprawy się zarumienią.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wywar warzywny i mleko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut lub do momentu, aż cukinia będzie ugotowana. Uważać, aby nie rozgotować cukinii, ponieważ może to nastąpić bardzo szybko.
  • Kiedy cukinia jest już ugotowana, dopraw solą i pieprzem oraz kolendrą. Jeśli wolisz dodatkową szczyptę ciepła, dodaj posiekaną papryczkę chili. Podawać z roti lub ryżem.

PodsumowanieZucchini

to bogaty w składniki odżywcze letni squash, który zawiera mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fito-składników odżywczych, takich jak mangan, potas, beta-karoten i luteina.

Oprócz swojego profilu odżywczego, cukinia jest bardzo wszechstronnym pożywieniem, jeśli chodzi o poprawę codziennej diety i utratę wagi, i może być używana do zastąpienia żywności takiej jak makaron, chleb i ziemniaki. Istnieje tak wiele sposobów, na jakie można jeść cukinię. Możesz zrobić z niej makaron, ułożyć ją w bezglutenową lasagne lub nawet zanurzyć w hummusie lub salsie.

Cukinia zawiera zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, który może wspomóc utratę wagi i zdrowie układu trawiennego. Niektóre z głównych korzyści zdrowotnych płynących z cukinii obejmują: poprawę wzroku, kontrolę poziomu cukru we krwi, utratę wagi i wsparcie zdrowia serca.

Tags: Indyjski styl cukinii przepisyIndyjski styl cukinii stir fryZucchiniZucchini i utrata wagiZucchini korzyściZucchini curry z mlekiem kokosowymZucchini nutritional facts


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę