Piątek, 26 kwietnia 2024

Zaskakująca mieszanka, która kryje się za najbardziej letnią sałatką tego sezonu

23 października 2021

Pomidory heirloom? Sprawdzone. Dojrzewające brzoskwinie i śliwki? Tak. Dodaj w ostatniej chwili kilka świeżych ziół ogrodowych i już myślimy, że mamy do czynienia z czymś wspaniałym. A jednak, za zaskakującą mieszanką owoców pestkowych i pomidorów w Letniej Sałatce Claudette Zepeda

stoi głęboko zabarwiony sos chamoy. Zainspirowany popularną meksykańską przyprawą, którą przyrządza się z owoców, chili i soku z limonki, Chamoy jest gęstszy niż większość dressingów - bardziej przypomina pastę - dlatego rozprowadza się go na dnie półmiska przed nałożeniem owoców i pomidorów na wierzch, co sprawia, że ta letnia sałatka prezentuje się wyjątkowo pięknie.

Dla Claudette Zepeda, szefowej kuchni i byłej uczestniczki Top Chef i Top Chef Mexico, to właśnie pojawienie się owoców pestkowych jest prawdziwym początkiem lata. Zamiast sałaty, uwielbia ona przygotowywać letnią sałatkę z "dużych kawałków najdojrzalszych pomidorów, jakie tylko wpadną mi w ręce" oraz owoców pestkowych, które najlepiej wyglądają na targu. (Jeśli nie możesz znaleźć dużych pomidorów heirloom, możesz zastąpić je przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi).

Nie żałuj pieniędzy na serwowanie. Tak piękna sałatka zasługuje na zastawę stołową, która dorównuje jej urokowi. Nasze talerze sałatkowe Cyprus

(na zdjęciu z sałatką powyżej) są wykończone przypominającą klejnoty reaktywną glazurą w nie mniej niż 10 hipnotyzujących odcieniach - każdy talerz jest dziełem sztuki tak samo urzekającym, jak wielowymiarowa mieszanka owoców i ziół, z którymi jest połączony. Podawaj to letnie danie z chrupiącym kawałkiem chleba na zakwasie i schłodzonym, rześkim białym winem lub mrożoną zieloną herbatą, a Twoi przyjaciele będą je wspominać do końca lata.

Summer Salad z Dressing Chamoy

Składniki

:

Dla Chamoy Dressing:

  • 1/4 filiżanki (1/2 oz/14 g) suszone kwiaty hibiskusa
  • 1/4 filiżanki (1 1/2 o/45/g) suszone morele
  • 1 filiżanka (8 fl oz/250 ml) wody
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 do 2 łyżek chili w proszku, najlepiej gochugaru (koreański pieprz chili)
  • Szczypta soli koszernej
  • Szczypta kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

Na sałatkę:

  • 3 brzoskwinie, odszypułkowane i pokrojone w ćwiartki
  • Oliwa z oliwek extra vergine do posmarowania i skropienia
  • 3 śliwki, wydrążone i pokrojone w ćwiartki
  • 3 pomidory heirloom, każdy pokrojony na 4 do 6 klinów
  • 8 uncji (250 g) miękkiego sera farmerskiego lub queso fresco
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki i cienkie plasterki
  • 1 filiżanka (1 uncja/30 g) mieszanki świeżych ziół, takich jak świeża pietruszka, kolendra i tymianek lub posiekany szczypiorek
  • Gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony pieprz

Wskazówki:

Aby zrobić dressing, w małym rondelku na małym ogniu, połącz kwiaty hibiskusa, suszone morele, wodę, sok z limonki, cukier, chili w proszku, sól koszerną i kwasek cytrynowy. (użyj 1 łyżeczki proszku chili dla mniej pikantnego dressingu, lub 2 łyżeczek dla bardziej ostrego). Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści i mieszanina zacznie się gotować. Zdjąć patelnię z ognia, przykryć i odstawić, aż morele będą miękkie, około 15 minut.

Pozwól mieszance lekko ostygnąć, następnie przełóż do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i odstaw do lodówki, aż będzie gotowy do użycia. (Dressing może być przygotowany do 1 dnia wcześniej).

Przygotować średni ogień w grillu, lub rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Lekko posmarować przeciętą stronę ćwiartek brzoskwiń oliwą z oliwek. Umieść brzoskwinie, przeciętą stroną do dołu, na grillu i smaż, aż będą ładnie zaznaczone na grillu, około 2 minuty. Odwrócić i smażyć na drugiej stronie, aż pojawią się ślady po grillu, jeszcze około 2 minuty. Przełożyć na talerz.

Aby ułożyć sałatkę, na dnie półmiska lub w dużej, płytkiej misce rozsmarować kilka dużych łyżek dressingu. Ułożyć brzoskwinie, śliwki i pomidory na wierzchu dressingu i pokruszyć ser na wierzchu. Udekorować cebulą i ziołami oraz lekko doprawić solą morską i pieprzem. Skropić sałatkę oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Podawać od 6 do 8 sztuk.

chefs collectivechefs collective 2021claudette zepedapeach saladsummer saladTomato Salad