Poniedziałek, 4 marca 2024

Ten łatwy tost to lato w pełnej krasie

24 sierpnia 2021

Tosty z pomidorami, fetą i ziołami to strzał w dziesiątkę.

Kiedy kilka lat temu troje blogerów kulinarnych (dwóch z Finlandii i jeden z USA) opublikowało swoje własne wersje zapiekanego makaronu z fetą i pomidorami

, przepisy te stały się sensacją wirusową. Koncepcja była prosta: blok fety piecze się z pomidorkami koktajlowymi, aż oba składniki staną się rozpływające się w ustach, a następnie łączą się w łatwy sos do makaronu. Po milionach wyświetleń filmu na całym świecie, można by pomyśleć, że pomysł wspólnego pieczenia pomidorów i fety był czymś w rodzaju rewolucyjnej koncepcji. Cóż, nie do końca. Ale może połączenie słonej fety z soczystymi, pieczonymi w piekarniku pomidorami w końcu doczekało się uznania, na które zasługuje.

Ta prosta tarta jest tego najlepszym przykładem. Pokrojona w plastry feta mięknie i łagodnieje w piekarniku; świeże pomidory (zwłaszcza te dojrzałe) stają się delikatne i soczyste. Razem tworzą niezrównaną polewę dla chrupiących i maślanych grzanek z ciasta francuskiego. Wykorzystaj najlepsze pomidory, jakie możesz znaleźć, łącząc je w różne kolory i odmiany. Nie skąp też posypania w ostatniej chwili letnimi ziołami. W tym przepisie zaleca się użycie świeżych liści oregano i tymianku, ale bazylia, majeranek lub trybula świetnie sprawdzą się w ich miejsce.

Tosty z pomidorami, fetą i ziołami

Składniki:
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego (około 14 oz./440 g), rozmrożone
  • 1 filiżanka (6 oz/185 g) pomidorków cherry, przepołowionych
  • 8 małych, dojrzałych pomidorów, cienko pokrojonych
  • 6 uncji (185 g) sera feta, pokrojonego w plastry
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka świeżych liści oregano
  • 6 gałązek świeżego tymianku
Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 400°F. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.

Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto francuskie na kwadrat o boku 11 cali. Przyciąć brzegi (do przycinania ciasta francuskiego dobrze sprawdza się koło do pizzy i linijka). Pokrój ciasto na 4 równe kwadraty lub 6 prostokątów. Używając małego, ostrego noża, wytnij linię wokół każdego kawałka ciasta około 1/2 cala od krawędzi. Nie przecinaj do końca, chcesz tylko stworzyć grzbiet, kiedy ciasto się upiecze. Używając widelca, nakłuj ciasto wewnątrz linii na całej długości. Ułóż kawałki ciasta na przygotowanej blasze do pieczenia. Pomidorki koktajlowe, pokrojone pomidory i ser feta ułożyć równomiernie na kawałkach ciasta francuskiego, rozdzielając je równomiernie. Doprawić solą i pieprzem.

Piec, aż ciasto będzie chrupiące, napuszone i złote, około 15 minut. Przełóż na stojak do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Posypać oregano i udekorować gałązkami tymianku. Podawać. Na 4 do 6 porcji.

Adaptacja z książki Newlywed Entertaining (Weldon Owen, 2016).
Fot: John Kernick

Łatwe przystawkiProste przekąskiPrzepisy na ciasto francuskieTosty z ciasta francuskiegoLetnie przystawkiLetnie przepisyLetnie przekąskiLetnie tostyTosty z pomidorami i fetąTosty z pomidorami