Piątek, 4 października 2024

Tapas, sangria i impreza

24 sierpnia 2021

0

Hiszpania ma tak wiele wspaniałych aspektów - woda! chłodna atmosfera! Hiszpanie! - ale kultura tapas jest chyba najlepsza. W całym kraju, w zależności od miejsca, w którym się znajdziesz, dostrzeżesz talerze z małymi kęsami wyłożone na pięknych, wysokich barach. Są to przekąski, które miejscowi jedzą przed (lub czasem zamiast) większej kolacji. W regionie północno-zachodnim mogą to być półmiski z chorizo i lokalnym serem Idiazabal, pływające w oliwie z oliwek. Nad morzem, jak w Barcelonie i Walencji, zobaczysz półmiski z krewetkami

, ośmiornicami, tuńczykami i innymi wodnymi stworzeniami. Gdzie indziej są to flaki, tortilla, Manchego, sardele - lista jest długa i długa.

W południowej Hiszpanii, w Granadzie

, panuje wspaniała kultura darmowych tapas do każdego kieliszka wina, sherry, wermutu, a nawet wody gazowanej. Są słone i sprawiają, że wciąż pijesz. Czego tu nie kochać? Opanuj kilka klasyków tapas, przygotuj dzbanek sangrii, włącz hiszpańską playlistę i odtwórz ten sam klimat imprezy w domu. Oto kilka naszych ulubionych przepisów na tapas, idealnie nadających się do picia z przyjaciółmi na werandzie, tarasie lub przy basenie.

1. Marynowane oliwki z pomarańczą i Chile

Oliwki marynowane z pomarańczą i chili

to przepis, który nie wymaga spocenia się, a czas przygotowania to pięć minut. Wybierz popularne manzanillo, duże, mięsiste gordal lub Arbequina, popularne do produkcji oliwy z oliwek. Wystarczy poddusić wybrane oliwki w occie sherry, oliwie z oliwek, chili i plasterkach pomarańczy. Bum: Zabójcza przekąska na imprezę, gotowa w 15 minut, które możesz poświęcić na skompletowanie swojego stroju.

2. Tortilla Española

Naprawdę dobra Tortilla Española jest prawie niemożliwa do pobicia, czy serwujesz ją z zimnym białym winem do towarzystwa na happy hour, czy podajesz ją na brunch. Istnieje pełne 10 jaj w nim, a najlepsze przepisy używać dużo oleju z oliwek, aby uzyskać ziemniaki ładne i delikatne. To jest właśnie ten przepis

, z dodatkiem słonego sera Manchego, którego pragniesz.

3. Pieczone papryczki Padrón

Pamiętasz trend na zwęgloną paprykę? Nie bez powodu tak się stało. Pieczone papryki Padrón są słodkie, łagodne, a do tego tak łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić je do koszyka do grillowania lub na patelnię grillową, posypać solą morską, skropić cytryną i gotowe. (Pro tip: Podobnie jak w przypadku ich modnych braci shishito, około 10% tych małych piękności

jest pikantnych)!

4. Croquetas z chorizo i Manchego

Istnieje wiele, wiele dróg do krokietów, lub jak nazywają je w Hiszpanii, croquetas. Twój może wykorzystać resztki ryżu lub kawałki bekonu i jarmużu. Ale większość z nas potrzebuje przepisu, aby uzyskać najlepsze rezultaty z tych małych, smażonych w głębokim tłuszczu piękności, a Chorizo i Manchego Croquetas są dla nas. Zamień to, co masz na peklowaną wieprzowinę; te świetnie pasują do prosciutto, salami, kiełbasy i tym podobnych. My lubimy je z czosnkowo-ziołowym aioli

na boku.

5.

Tortilla z szparagami i wiosenną cebulą

Ponieważ tortilla jest naprawdę rozrywkowym prezentem, który nie przestaje dawać, musieliśmy również uwzględnić tę tortillę ze szparagami i wiosenną cebulką od szefowej kuchni z Karoliny Północnej Katie Button. Jest to taki dreamboat, wykorzystuje powszechnie dostępne składniki, takie jak zielona cebulka i szparagi, i można (i będzie) jeść go przez cały długi dzień.

6. Małże Fino z chorizo i białą fasolą (Fino-Steamed Mussels With Chorizo and White Beans)

Zrównoważone, niedrogie i rozkoszne do jedzenia z większą ilością chleba niż myślisz, że będziesz potrzebować, małże mogą uratować pracowity weekend. Fino-Steamed Mussels With Chorizo and White Beans są, owszem, gotowane na parze w sherry, nabite małżami i białą fasolą, i są obfite jak wszystkie inne. Każdy dodatkowy czosnkowo-cytrynowy sos aioli może być użyty do oblania patatas bravas

.

7. Sangria

Bez względu na to, czy lubisz wermut, sherry, wino czy sangrię, możesz się założyć, że różowa sangria również brzmi letnio. Jeśli organizujesz wieczór z tapasami, pomyśl o dużej porcji sangrii

z brzoskwiniami, grejpfrutem, malinami i białym Lilletem. Jest wspaniała, letnia i łatwa, tak jak tapas.

Więcej przepisów na tapas!

SangriaHiszpaniaHiszpańskie jedzenieHiszpańskie małżeHiszpańskie przepisyHiszpański przepis na sangrięHiszpańskie tapasHiszpańskie Tapas PartyHiszpańskie Tapas Party MenutapaTapas

Komentarze (0)

Zostaw komentarz