Piątek, 4 października 2024
Hiszpania ma tak wiele wspaniałych aspektów - woda! chłodna atmosfera! Hiszpanie! - ale kultura tapas jest chyba najlepsza. W całym kraju, w zależności od miejsca, w którym się znajdziesz, dostrzeżesz talerze z małymi kęsami wyłożone na pięknych, wysokich barach. Są to przekąski, które miejscowi jedzą przed (lub czasem zamiast) większej kolacji. W regionie północno-zachodnim mogą to być półmiski z chorizo i lokalnym serem Idiazabal, pływające w oliwie z oliwek. Nad morzem, jak w Barcelonie i Walencji, zobaczysz półmiski z krewetkami
, ośmiornicami, tuńczykami i innymi wodnymi stworzeniami. Gdzie indziej są to flaki, tortilla, Manchego, sardele - lista jest długa i długa.W południowej Hiszpanii, w Granadzie
, panuje wspaniała kultura darmowych tapas do każdego kieliszka wina, sherry, wermutu, a nawet wody gazowanej. Są słone i sprawiają, że wciąż pijesz. Czego tu nie kochać? Opanuj kilka klasyków tapas, przygotuj dzbanek sangrii, włącz hiszpańską playlistę i odtwórz ten sam klimat imprezy w domu. Oto kilka naszych ulubionych przepisów na tapas, idealnie nadających się do picia z przyjaciółmi na werandzie, tarasie lub przy basenie.Oliwki marynowane z pomarańczą i chili
to przepis, który nie wymaga spocenia się, a czas przygotowania to pięć minut. Wybierz popularne manzanillo, duże, mięsiste gordal lub Arbequina, popularne do produkcji oliwy z oliwek. Wystarczy poddusić wybrane oliwki w occie sherry, oliwie z oliwek, chili i plasterkach pomarańczy. Bum: Zabójcza przekąska na imprezę, gotowa w 15 minut, które możesz poświęcić na skompletowanie swojego stroju.Naprawdę dobra Tortilla Española jest prawie niemożliwa do pobicia, czy serwujesz ją z zimnym białym winem do towarzystwa na happy hour, czy podajesz ją na brunch. Istnieje pełne 10 jaj w nim, a najlepsze przepisy używać dużo oleju z oliwek, aby uzyskać ziemniaki ładne i delikatne. To jest właśnie ten przepis
, z dodatkiem słonego sera Manchego, którego pragniesz.Pamiętasz trend na zwęgloną paprykę? Nie bez powodu tak się stało. Pieczone papryki Padrón są słodkie, łagodne, a do tego tak łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić je do koszyka do grillowania lub na patelnię grillową, posypać solą morską, skropić cytryną i gotowe. (Pro tip: Podobnie jak w przypadku ich modnych braci shishito, około 10% tych małych piękności
jest pikantnych)!Istnieje wiele, wiele dróg do krokietów, lub jak nazywają je w Hiszpanii, croquetas. Twój może wykorzystać resztki ryżu lub kawałki bekonu i jarmużu. Ale większość z nas potrzebuje przepisu, aby uzyskać najlepsze rezultaty z tych małych, smażonych w głębokim tłuszczu piękności, a Chorizo i Manchego Croquetas są dla nas. Zamień to, co masz na peklowaną wieprzowinę; te świetnie pasują do prosciutto, salami, kiełbasy i tym podobnych. My lubimy je z czosnkowo-ziołowym aioli
na boku.Ponieważ tortilla jest naprawdę rozrywkowym prezentem, który nie przestaje dawać, musieliśmy również uwzględnić tę tortillę ze szparagami i wiosenną cebulką od szefowej kuchni z Karoliny Północnej Katie Button. Jest to taki dreamboat, wykorzystuje powszechnie dostępne składniki, takie jak zielona cebulka i szparagi, i można (i będzie) jeść go przez cały długi dzień.
Zrównoważone, niedrogie i rozkoszne do jedzenia z większą ilością chleba niż myślisz, że będziesz potrzebować, małże mogą uratować pracowity weekend. Fino-Steamed Mussels With Chorizo and White Beans są, owszem, gotowane na parze w sherry, nabite małżami i białą fasolą, i są obfite jak wszystkie inne. Każdy dodatkowy czosnkowo-cytrynowy sos aioli może być użyty do oblania patatas bravas
.Bez względu na to, czy lubisz wermut, sherry, wino czy sangrię, możesz się założyć, że różowa sangria również brzmi letnio. Jeśli organizujesz wieczór z tapasami, pomyśl o dużej porcji sangrii
z brzoskwiniami, grejpfrutem, malinami i białym Lilletem. Jest wspaniała, letnia i łatwa, tak jak tapas.
Komentarze (0)