Piątek, 6 grudnia 2024
Mais oui!
(Słabo strzeżony!) sekret wyszedł na jaw. Niegdyś skromny por
jest teraz gwiazdą w niektórych z naszych ulubionych dań. Podobnie jak przedtem brukselka, jarmuż i kalafior, pory zdobywają zasłużone uznanie. Niezależnie od tego, czy gotujesz je w bulionie, który będziesz popijać, gdy będziesz się przytulać na kanapie podczas wieczornego oglądania Netflixa, czy też przygotujesz je jako część dania na przyjęcie, pory mają nieograniczony potencjał.Pory, łagodniejsze i delikatniejsze od swoich cebulowych kuzynów, od dawna cieszą się popularnością wśród europejskich kucharzy. Często wchodzą w skład klasycznego francuskiego mirepoix - serca tak wielu francuskich dań - a galicyjscy kucharze poświęcili wiele dań ich pewnemu je ne sais quoi. Oto kilka naszych ulubionych przepisów z tym, co z pewnością będzie niespodzianką wege-słodyczą sezonu. (I pamiętaj, aby zachować je na wiosnę, kiedy pory są świeże i w sezonie).
Zupa z ziemniaków i porów
to klasyczne danie, które dzięki dodaniu korzenia selera uzyskuje pełny smak purée. Podawaj ją na zimno, jak tradycyjną francuską zupę Vichysoisse, lub na ciepło jako przytulną kolację.Pory stają się delikatne i miękkie w wolnowarze, co jest idealnym sposobem na przyrządzenie ich w ramach tych duszonych porów z szynką i jajkami sadzonymi.
Pieczone plasterki cienkiego jak papier prosciutto dodają chrupiącego, słonego wykończenia.Jajecznica z porami i ziołami
jest szykowna i wyrafinowana w menu na brunch, a przy tym zaskakująco łatwa do wykonania. Podawaj go z grzankami na zakwasie i sałatką z sałaty masłowej z lekkim winegretem, aby dopełnić posiłek.Smażone pory tworzą delikatne podłoże dla lekkiego posiłku w tym prostym daniu
. Przepis można łatwo zwiększyć, aby obsłużyć dodatkowych gości, dzięki czemu jest to świetny wybór na łatwe przyjęcie z minimalnym przygotowaniem.Pory smażone z czosnkiem, trzema ziołami i odrobiną wina stanowią podstawę tego klasycznego przepisu na ziemniaki z porami i ziołami
. Obfita łyżka śmietany kremowej stanowi bogaty i pocieszający dodatek.
Komentarze (0)