Piątek, 6 grudnia 2024

Pory w centrum uwagi

20 lutego 2022

0

Mais oui!

(Słabo strzeżony!) sekret wyszedł na jaw. Niegdyś skromny por

jest teraz gwiazdą w niektórych z naszych ulubionych dań. Podobnie jak przedtem brukselka, jarmuż i kalafior, pory zdobywają zasłużone uznanie. Niezależnie od tego, czy gotujesz je w bulionie, który będziesz popijać, gdy będziesz się przytulać na kanapie podczas wieczornego oglądania Netflixa, czy też przygotujesz je jako część dania na przyjęcie, pory mają nieograniczony potencjał.

Pory, łagodniejsze i delikatniejsze od swoich cebulowych kuzynów, od dawna cieszą się popularnością wśród europejskich kucharzy. Często wchodzą w skład klasycznego francuskiego mirepoix - serca tak wielu francuskich dań - a galicyjscy kucharze poświęcili wiele dań ich pewnemu je ne sais quoi. Oto kilka naszych ulubionych przepisów z tym, co z pewnością będzie niespodzianką wege-słodyczą sezonu. (I pamiętaj, aby zachować je na wiosnę, kiedy pory są świeże i w sezonie).

Przepisy

1. Zupa ziemniaczano - porowa

Zupa z ziemniaków i porów

to klasyczne danie, które dzięki dodaniu korzenia selera uzyskuje pełny smak purée. Podawaj ją na zimno, jak tradycyjną francuską zupę Vichysoisse, lub na ciepło jako przytulną kolację.

2. Duszonepory z szynką i jajkami

w cieście

Pory stają się delikatne i miękkie w wolnowarze, co jest idealnym sposobem na przyrządzenie ich w ramach tych duszonych porów z szynką i jajkami sadzonymi.

Pieczone plasterki cienkiego jak papier prosciutto dodają chrupiącego, słonego wykończenia.

3. Pieczone jajka z porami i ziołami

Jajecznica z porami i ziołami

jest szykowna i wyrafinowana w menu na brunch, a przy tym zaskakująco łatwa do wykonania. Podawaj go z grzankami na zakwasie i sałatką z sałaty masłowej z lekkim winegretem, aby dopełnić posiłek.

4. Łosoś z porami, koprem włoskim i cytryną

Smażone pory tworzą delikatne podłoże dla lekkiego posiłku w tym prostym daniu

. Przepis można łatwo zwiększyć, aby obsłużyć dodatkowych gości, dzięki czemu jest to świetny wybór na łatwe przyjęcie z minimalnym przygotowaniem.

5. Ziemniaki z porami i ziołami (Scalloped Potatoes with Leeks & Herbs)

Pory smażone z czosnkiem, trzema ziołami i odrobiną wina stanowią podstawę tego klasycznego przepisu na ziemniaki z porami i ziołami

. Obfita łyżka śmietany kremowej stanowi bogaty i pocieszający dodatek.

Odwiedź naszą bibliotekę przepisów, aby poznać więcej naszych ulubionych przepisów z porami.

Bon Appétit!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz