Przejdź do przepisu - Wydrukuj przepis
Wierzymy, że - podobnie jak w przypadku muzyki czy wystroju wnętrz - odpowiednie jedzenie lub napój mogą wyczarować inną wizję. Włączając na hi-fi "Israelites" Desmonda Dekkera, przenosimy się na plażę w ciepłe miejsce. Nasze sprężyste talerze Famille Rose mogą wyczarować wysoką herbatę w londyńskim Ritzu
. A ten sprężysty koktajl bezalkoholowy? Cóż, to wakacje w szklance.
Możesz spróbować przekonać małżonka, dziecko lub zwierzę domowe, aby wlali go do kokosa, dodali parasol i przynieśli Saint Tiki do Ciebie na ganek lub patio. Ale jest równie dobra w eleganckim coupe
. Świeże soki z pomarańczy, ananasa i limonki przywodzą na myśl nadmorskie marzenia. Łatwy w przygotowaniu cynamonowy syrop sprawia, że drink nie jest zbyt słodki, a piwo imbirowe i mięta dodają mu świeżości. Możesz nawet zapomnieć, że jest to koktajl bezalkoholowy, ale przypomnisz sobie o tym następnego ranka, gdy obudzisz się z jasnymi oczami.
Trudno wybrać ulubiony z naszej nowej książki kucharskiej Drinki na każdą porę roku
. (W końcu wśród 150 pięknych koktajli są tacy pretendenci jak Watermelon Tequila Punch, In Full Fig, Citrus & Spice Mulled Wine oraz Faux-Loma). Gdybyśmy jednak musieli, ten numer z pewnością byłby pretendentem. Oto przepis. Do zobaczenia na plaży!
Święty Tiki
Używanie bitterów w mocktailach jest kontrowersyjne, ponieważ są one typowo alkoholowe - ale używa się ich w tak małych ilościach, że ich zawartość jest śladowa. Bittery są świetne, aby dodać warstwy złożoności do skądinąd prostego (i bezalkoholowego) drinka. Upewnij się tylko, że Twój gość nie jest uczulony lub całkowicie przeciwny temu pomysłowi.
Drukuj Przepis
Przepis na szpilkę
Porcje 1 napój
Sprzęt
- 1 shaker
- 1 szklanka typu coupe
Składniki
- 2 oz (60 ml) świeży sok pomarańczowy
- 2 uncja (60 ml) świeży sok ananasowy
- ¾ uncja (20 ml) świeży sok z limonki
- ½ uncja (15 ml) Cynamonowy syrop prosty
- 2 kreski Tiki bitters (opcjonalnie)
- Piwo imbirowe, na wierzch
- 1 gałązka mięty, do dekoracji
Cynamonowy syrop prosty
- 1 filiżanka (250 ml) woda
- 1 filiżanka (200 g) cukier
- 2 laski cynamonu
Instrukcje
Zrób
syrop cynamonowy:
- W małym rondlu na średnio-wysokim ogniu, doprowadź wodę do wrzenia.
- Dodaj cukier i laski cynamonu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Przecedzić syrop przez sito o drobnych oczkach do czystego pojemnika, przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Przygotuj napój:
- W shakerze połączyć soki z pomarańczy, ananasa i limonki, cynamonowy syrop i bitters, jeśli używasz.
- Dodać lód, przykryć i energicznie wstrząsać przez 8-10 sekund.
- Przelej do zimnej szklanki lub kieliszka koktajlowego.
- Dopełnij piwem imbirowym i udekoruj gałązką mięty.
Czego będziesz potrzebować do tego bezalkoholowego koktajlu:
Uznaj to za niezbędne.
Tak przystojny. I trwają wieki.
Coupes forever.
Reggae bitters. Mniam.
Spragniony? Sięgnij już teraz po całą, wymarzoną książkę!
cocktailcookbookdrinkdrink recipedrinksdrinksdrinks for every seasonmocktailmocktail recipen/aN/A drinksn/a recipenon-alcoholic cocktailnon-alcoholic cocktail recipetropical drinkwilliams sonoma cookbook
Komentarze (0)