Piątek, 26 kwietnia 2024

Jak nakryć do stołu

21 kwietnia 2022

OK. Szef przychodzi na kolację, a Ty musisz się nauczyć, jak prawidłowo nakryć do stołu

. (Ewentualnie, idziesz na kolację z szefem i dobry Boże, która łyżka jest do tego bisque?!).

Pomożemy Ci. Oto wszystko, czego potrzebujesz - od sztućców, szkła i zastawy stołowej po właściwą etykietę dotyczącą ich umieszczania na stole. Nakrycie pięknego stołu

to jeden z najlepszych sposobów na przywitanie gości lub po prostu coś miłego, co możesz zrobić dla siebie. To, jak ściśle chcesz przestrzegać standardów nakrywania stołu, zależy od Ciebie. Większość podstawowych ustawień sprowadza się do połączenia dbałości o menu i estetykę.

PŁYTKI

Sztućce płaskie! Po pierwsze, zastanów się nad swoim menu i zbierz tylko te przybory, które będą Ci potrzebne. Większość zestawów sztućców zawiera 5 przyborów: widelec do sałatek, widelec obiadowy, nóż obiadowy, łyżkę do zupy i łyżeczkę. Do prostych posiłków możesz potrzebować tylko widelca i noża, ewentualnie łyżki. W przypadku bardziej oficjalnych spotkań konieczne może być dodanie łyżki do zupy, widelca do owoców morza

i dodatkowych przyborów do deserów.

Jeśli chodzi o rozmieszczenie sztućców na stole, najlepszą zasadą jest: sztućce do pierwszego dania powinny znajdować się na zewnątrz. ( Widelce zawsze znajdują się po lewej stronie talerza. Jeśli więc masz wielodaniową ucztę, widelec do przystawki znajdzie się po lewej stronie, następnie widelec do sałatki, a widelec do dania głównego - po prawej stronie, obok talerza. Jedyne odstępstwo od reguły? Czasami na prawo od łyżek znajduje się mały widelczyk do owoców morza

(np. ostryg lub krabów).

Noże znajdują się po prawej stronie talerza i podlegają tym samym zasadom. Ostry nóż do steków pojawia się w takiej kolejności, w jakiej pojawiają się poszczególne dania; zazwyczaj znajduje się najbliżej talerza. Zabawny fakt z Emily Post

: Ostrza noży są zawsze skierowane w stronę talerza, ponieważ w dawnych czasach, kiedy noże były również bronią, znakiem nieagresji było upewnienie się, że nie są one skierowane w stronę innych gości. (Dotyczy to również noża do chleba, który kładzie się na talerzu z pieczywem!) I znowu, jeśli nie jesteś pewien, spójrz na menu, aby rozszyfrować kolejność dań. (Nóż do ryb może się tam wkraść w przypadku dania rybnego przed stekiem). Kilka egzemplarzy z naszej pięknej linii sztućców Kingham

Łyżki

znajdują się na prawo od noża obiadowego, a na lewo od widelca do owoców morza, w przypadku formalnych okazji, gdy jest on potrzebny. Ponownie, to jest "outside in". Na prawo od łyżki obiadowej może znajdować się łyżka do przystawek lub zupy, jeśli rzadko jadamy, powiedzmy, przystawkę bisque i danie główne cioppino. Jedynym wyjątkiem dotyczącym łyżek i widelców jest deser. To znaczy...

Deser

Tak trudny, ale tak rozsądny: Choć kusi cię, by sięgnąć po malutką, uroczą łyżeczkę i widelczyk, które mieszkają tuż nad twoim talerzem, jest powód, dla którego trudniej jest ci je dosięgnąć: Są one przeznaczone na deser! Ustaw je w poprzek, a nie wzdłuż, jak na naszym rysunku. Podstawa łyżeczki deserowej powinna znajdować się po prawej stronie, a podstawa widelca po prawej. Każde z nich jest gotowe do zsunięcia się na swoje miejsce po prawej (w przypadku łyżeczki) i lewej stronie (w przypadku widelca) tuż przed podaniem deseru.

Specjalistyczne naczynia są dostępne w niektórych zestawach sztućców (np. w kolekcji Kingham Roberta Welcha

) i można ich używać, gdy wymaga tego menu lub okazja. Noże do masła powinny spoczywać po przekątnej na małych talerzykach do chleba, łyżeczki do espresso - na spodku filiżanki do espresso. Naczynia do serwowania, takie jak widelec i łyżka do serwowania, cukiernica i chochla, nie powinny znajdować się na stole, ale mogą towarzyszyć odpowiednim miskom, półmiskom lub talerzom, do których są potrzebne.

SZKLANKI

Podstawy sztućców Schott Zwiesel

Podczas najbardziej wykwintnych posiłków, gdy siadamy do stołu, wydaje się, że na stole znajduje się ogromna ilość szklanek. (Zazwyczaj w takiej sytuacji kelner napełnia szklanki po daniu, co eliminuje zamieszanie). W domu należy umieścić kieliszek do wody każdego gościa około centymetr nad czubkiem noża obiadowego. Po jego prawej stronie ustawia się kieliszek do czerwonego wina, po nim kieliszek do białego wina, a następnie flet do szampana lub kieliszek koktajlowy

. Dla ułatwienia kieliszki ustawia się pochyło w prawo i w dół, w kierunku osoby spożywającej posiłek. Ponownie należy zauważyć, że jest to układ "outside-in": Kieliszek do szampana lub koktajlowy do dania wstępnego lub pierwszego znajduje się na zewnątrz.

Brakuje Ci miejsca? Dobrze jest ustawić szklanki w kształcie rombu - kieliszki do wina powinny znajdować się dalej, a szklanki do wody i kieliszki koktajlowe bliżej. Zapoznaj się z naszym przewodnikiem

po szklankach, w którym znajdziesz zwięzłe objaśnienia wszystkich opcji zastawy szklanej dla Twojego stołu.

ZASTAWA STOŁOWA

Zastawa obiadowa Honeycomb i sztućce Fortessa tworzą odświętny stół.

Na przyjęcie z pizzą wystarczy jeden talerz. W przeciwnym razie może się okazać, że talerz na przystawki i talerz sałatkowy są umieszczone na podstawce i/lub talerzu obiadowym, jak na naszym schemacie (powyżej). W najlepszych restauracjach, w których bywasz, talerz z przystawkami i sałatkami umieszcza się na podstawce - talerzu, którego się nie używa, ale który jest zabierany, gdy talerz z daniem trafia na Twoje miejsce. Zapoznaj się z naszym przewodnikiem po zastawie stołowej

, aby poznać wszystkie opcje, które warto rozważyć.

POŚCIEL

Serwetki można położyć na lewo od widelców, pod widelcami, na talerzu lub na ładowarce. Jeśli po lewej stronie, zagięcie powinno znajdować się najbliżej talerza. Jeśli są na talerzu lub podstawce, miłym akcentem jest obrączka na serwetkę lub specjalne zagięcie. Bieżniki na stół i obrusy

są zawsze opcjonalne, ale mają piękny wygląd.

DODATKI

Dodatki: Karteczki z miejscami, zawsze urocze (i często doceniane, gdy goście gromadzą się przy stole), umieszcza się nad widelczykiem i łyżeczką do deseru. Świece, kwiaty i tablice dekoracyjne

zawsze cieszą oko. Spróbuj ustawić sztućce w odległości jednego cala od krawędzi stołu i w jednej linii z dolną częścią talerza obiadowego. Pomiędzy poszczególnymi nakryciami powinno być 15 cali odstępu, aby ludzie nie trącali się łokciami.

Kup wszystko, czego potrzebujesz, aby nakryć do stołu na swoją uroczystość!

Jak nakryć do stołu nakrycie stołu nakrycie stołu zastawa stołowa