Piątek, 4 października 2024
Shana Tova! Rosh Hashanah jest na nas, a my mamy słodki przepis od naszego ulubionego "NYT Bestselling NJB" (jak Jake Cohen opisuje siebie na Instagramie!) Autor Jew-Ish: Reinvented Recipes From a Modern Mensch
był na tyle uprzejmy, aby podzielić się swoim wspaniałym przepisem na ciasto miodowo-jabłkowe odwrócone do góry nogami. To coś w sam raz na słodkie rozpoczęcie nowego roku.Poniżej Jake
opowiada o swojej własnej żydowskiej tradycji związanej z nowym rokiem. (Rosz ha-Szana zaczyna się w poniedziałek, 6 września i trwa do wieczora w środę, 8 września tego roku). Jabłka i miód, świeżości i słodyczy dla Was i dla Was.Noc poprzedzającą pierwszy dzień, czyli Erev, spędzam z rodziną w świątyni. Następnej nocy przygotowuję ucztę dla wszystkich moich bliskich. Ponieważ tak wielu moich przyjaciół również świętuje ze swoimi rodzinami, często organizuję spóźniony Szabat, by wspólnie z wybraną przeze mnie rodziną rozpocząć żydowski nowy rok.
Zawsze mostek! W każde święta moja ciocia robiła najbardziej niesamowity mostek, a odkąd przejęłam obowiązki związane z mostkiem, muszę kontynuować tradycję! Do tego dochodzi mnóstwo miodu i syropu daktylowego. Brukselka pieczona w daktylach z mojej książki
stała się rodzinnym zlepkiem, podobnie jak jabłka i miodowy pieczony brie. Nie wróciliśmy jeszcze do wielkich uroczystości, więc robię tylko nasze ulubione dania, abyśmy mogli cieszyć się resztkami przez wiele dni!Ten przepis to moje idealne połączenie kilku ulubionych słodkości z okresu Rosz Haszana: ciasta miodowego i wszystkiego, co jabłkowe. Zawsze byłam wielką fanką ciast odwróconych do góry nogami z wszelkimi sezonowymi owocami, więc sensownym pomysłem było wylanie na wierzch ciasta miodowego i sprawdzenie, co się stanie. Sposób, w jaki ciasto nasyca się karmelem i sokami z jabłek jest naprawdę na najwyższym poziomie. A miód dodaje idealnej kwiatowej słodyczy! Podaję go z dużą porcją bitej śmietany, ale jeśli mam czas, by upiec go tuż przed podaniem, podaję go na ciepło z dużą porcją lodów waniliowych.
Czas przygotowania: 20 minut, plus czas chłodzenia. Czas gotowania: 1 godzina 10 minut
Nonstick spray do gotowania do smarowania3
Honeycrisp jabłka, rdzeń i pokroić w 8 klinów każdy3/4 filiżanki
(150 g) cukier granulowany16
łyżki (2 laski) (8 oz./250 g) niesolone masło1 filiżanka
(8 fl. oz./250 ml) miód, plus więcej do dekoracji (opcjonalnie)
3/4 filiżanki (180 ml) maślanka2
duże jaja1/2filiżanki
(100 g) mocno pakowane ciemny brązowy cukier1
tsp.
ekstrakt waniliowy2
filiżanki (270 g) mąka2 łyżki
sól koszerna1 łyżeczka
cynamon1łyżeczka
świeżo starta gałka muszkatołowa1/2 łyżeczka
proszek do pieczenia1/2 łyżeczka
soda oczyszczonaLekko
słodzona bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie
Rozgrzać piekarnik do 350°F (180°C). Wyłóż dno głębokiej, okrągłej tortownicy o średnicy 9 cali (23 cm) papierem pergaminowym i posmaruj nieprzywierającym sprayem do gotowania.
Wyłóż dno przygotowanej tortownicy kawałkami jabłek, układając je w koncentryczne okręgi, a następnie nałóż na siebie pozostałe plasterki jabłek na środku tortownicy.
W średnim rondelku połącz cukier kryształ z 3 łyżkami wody. Gotuj na średnio-wysokim ogniu, potrząsając rondlem od czasu do czasu, aż powstanie bursztynowy karmel, 6 do 8 minut. Natychmiast równomiernie polać karmelem jabłka na patelni.
W innym średnim rondlu, rozpuść masło na średnim ogniu. Gotuj, ciągle mieszając, aż masło zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechami, od 6 do 8 minut. Wlej roztopione masło do dużej, żaroodpornej miski i lekko ostudź, następnie dodaj miód, maślankę, jajka, brązowy cukier i wanilię, aż uzyskasz gładką masę.
W średniej misce, ubij razem mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, aby połączyć. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj aż do połączenia. Wylać ciasto na jabłka pokryte karmelem.
Piec, aż wierzch ciasta będzie złoty, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta, 60 do 70 minut.
Pozwól ciastu ostygnąć w tortownicy przez 15 minut, a następnie poprowadź nóż wzdłuż krawędzi ciasta. Umieść talerz nad tortownicą i odwróć je razem, następnie podnieś tortownicę i usuń pergamin. Pozwól ciastu lekko ostygnąć, a następnie podawaj na ciepło. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę i ewentualnie skropić miodem. Obsługuje 10-12 osób.
blogger spotlightchefcookbooktort miodowyżydowskiŚwięta żydowskieRosh HashanaRosh HashanahTort miodowyRosh Hashanah Menu
Komentarze (0)