Niedziela, 26 maja 2024

Ciasto jabłkowo-miodowe Jake'a Cohena jest tym, czego chcemy na Rosz Haszana

23 października 2021

Shana Tova! Rosh Hashanah jest na nas, a my mamy słodki przepis od naszego ulubionego "NYT Bestselling NJB" (jak Jake Cohen opisuje siebie na Instagramie!) Autor Jew-Ish: Reinvented Recipes From a Modern Mensch

był na tyle uprzejmy, aby podzielić się swoim wspaniałym przepisem na ciasto miodowo-jabłkowe odwrócone do góry nogami. To coś w sam raz na słodkie rozpoczęcie nowego roku.

Poniżej Jake

opowiada o swojej własnej żydowskiej tradycji związanej z nowym rokiem. (Rosz ha-Szana zaczyna się w poniedziałek, 6 września i trwa do wieczora w środę, 8 września tego roku). Jabłka i miód, świeżości i słodyczy dla Was i dla Was.

Opowiedz nam o swojej tradycji związanej z Rosz Haszana. Jak świętujecie?

Noc poprzedzającą pierwszy dzień, czyli Erev, spędzam z rodziną w świątyni. Następnej nocy przygotowuję ucztę dla wszystkich moich bliskich. Ponieważ tak wielu moich przyjaciół również świętuje ze swoimi rodzinami, często organizuję spóźniony Szabat, by wspólnie z wybraną przeze mnie rodziną rozpocząć żydowski nowy rok.

Co wchodzi w skład Twojego menu na Rosz Haszanę?

Zawsze mostek! W każde święta moja ciocia robiła najbardziej niesamowity mostek, a odkąd przejęłam obowiązki związane z mostkiem, muszę kontynuować tradycję! Do tego dochodzi mnóstwo miodu i syropu daktylowego. Brukselka pieczona w daktylach z mojej książki

stała się rodzinnym zlepkiem, podobnie jak jabłka i miodowy pieczony brie. Nie wróciliśmy jeszcze do wielkich uroczystości, więc robię tylko nasze ulubione dania, abyśmy mogli cieszyć się resztkami przez wiele dni!

Opowiedz nam o tym przepisie. Co jest inspiracją dla niego? Jak lubisz go podawać?

Ten przepis to moje idealne połączenie kilku ulubionych słodkości z okresu Rosz Haszana: ciasta miodowego i wszystkiego, co jabłkowe. Zawsze byłam wielką fanką ciast odwróconych do góry nogami z wszelkimi sezonowymi owocami, więc sensownym pomysłem było wylanie na wierzch ciasta miodowego i sprawdzenie, co się stanie. Sposób, w jaki ciasto nasyca się karmelem i sokami z jabłek jest naprawdę na najwyższym poziomie. A miód dodaje idealnej kwiatowej słodyczy! Podaję go z dużą porcją bitej śmietany, ale jeśli mam czas, by upiec go tuż przed podaniem, podaję go na ciepło z dużą porcją lodów waniliowych.

Ciasto z jabłkami i miodem do góry nogami

Zdjęcie: Matt Taylor-Gross. Stylizacja żywności: Barrett Washburne. Stylizacja rekwizytów: Marie Sullivan

Czas przygotowania: 20 minut, plus czas chłodzenia. Czas gotowania: 1 godzina 10 minut

Składniki:

Nonstick spray do gotowania do smarowania3
Honeycrisp jabłka, rdzeń i pokroić w 8 klinów każdy3/4 fil
iżanki

(150 g) cukier granulowany16
łyżki (2 laski) (8 oz./250 g) niesolone masło1 fil


iżanka



(8 fl. oz./250 ml) miód, plus więcej do dekoracji (opcjonalnie)
3/4 filiżanki (180 ml) maślanka2
duże jaja1/2





filiżanki






(100 g) mocno pakowane ciemny brązowy cukier1
tsp




.




ekstrakt waniliowy2
filiżanki (270 g) mąka2 ły
żki

sól kosz

erna1 łyżeczka


cynamon1


łyżeczka



świeżo starta gałka musz



katołowa1/2 łyżeczka




proszek do pie




czenia1/2 łyżeczka





soda oczyszczonaLekko
słodzona bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie














)

Wskazówki:

Rozgrzać piekarnik do 350°F (180°C). Wyłóż dno głębokiej, okrągłej tortownicy o średnicy 9 cali (23 cm) papierem pergaminowym i posmaruj nieprzywierającym sprayem do gotowania.

Wyłóż dno przygotowanej tortownicy kawałkami jabłek, układając je w koncentryczne okręgi, a następnie nałóż na siebie pozostałe plasterki jabłek na środku tortownicy.

W średnim rondelku połącz cukier kryształ z 3 łyżkami wody. Gotuj na średnio-wysokim ogniu, potrząsając rondlem od czasu do czasu, aż powstanie bursztynowy karmel, 6 do 8 minut. Natychmiast równomiernie polać karmelem jabłka na patelni.

W innym średnim rondlu, rozpuść masło na średnim ogniu. Gotuj, ciągle mieszając, aż masło zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechami, od 6 do 8 minut. Wlej roztopione masło do dużej, żaroodpornej miski i lekko ostudź, następnie dodaj miód, maślankę, jajka, brązowy cukier i wanilię, aż uzyskasz gładką masę.

W średniej misce, ubij razem mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, aby połączyć. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj aż do połączenia. Wylać ciasto na jabłka pokryte karmelem.

Piec, aż wierzch ciasta będzie złoty, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta, 60 do 70 minut.

Pozwól ciastu ostygnąć w tortownicy przez 15 minut, a następnie poprowadź nóż wzdłuż krawędzi ciasta. Umieść talerz nad tortownicą i odwróć je razem, następnie podnieś tortownicę i usuń pergamin. Pozwól ciastu lekko ostygnąć, a następnie podawaj na ciepło. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę i ewentualnie skropić miodem. Obsługuje 10-12 osób.

blogger spotlightchefcookbooktort miodowyżydowskiŚwięta żydowskieRosh HashanaRosh HashanahTort miodowyRosh Hashanah Menu