Piątek, 6 grudnia 2024
Kiedy jesteś gospodarzem większego zgromadzenia, ostatnią rzeczą, którą chcesz zrobić, jest radzenie sobie z rzeczami a la minute. Oznacza to, że nie chcesz mieszać winegretów i ubierać sałatek
w ostatniej chwili.Istnieje wiele wskazówek, jak utrzymać świeżość zieleniny i innych składników. Być może szokować swoje marchewki i seler w wodzie z lodem, aby utrzymać je świeże, jak może być (lub ożywić je). Może, jak ten pisarz, chowasz czyste zieleniny do sałatek w lodówce w salaterce. Inni przysięgają, że zostawiają główki sałaty w całości do ostatniej chwili. A my uwielbiamy myśleć o tym, jak przywrócićdo życia
12 rodzajów warzyw.Poświęćmy jednak chwilę, aby uczcić również te niewymagające użycia rąk piękności, które mogą zamieszkać na stole bufetowym bez żadnych dramatów. Zwykle koncentrują się one wokół obfitych zielenin lub zielonych warzyw, takich jak jarmuż, kolard czy brukselka, są dobre dla ciebie, łatwe do wykonania i generalnie nie wymagają dotykania ich po przygotowaniu. Oto trzy z naszych ulubionych.
Jeśli obawiasz się więdnięcia, rozważ ciemniejszą, bardziej wytrzymałą zieleninę. Szpinak występuje we wspaniałej sałatce Bobby'ego Flay'a, wraz z jego pełnym witamin kumplem, jarmużem. To danie
jest jak październikowa przejażdżka po łące w Nowej Anglii: Żurawina, cydr jabłkowy, granaty, orzechy pekan i gruszki pojawiają się w tym daniu. Podobnie jest z puszystym dzikim ryżem i klasycznym francuskim winegretem z musztardy Dijon, doprawionym cydrem jabłkowym i miodem koniczynowym. To prawdziwa jesień (lub późna jesień) w misce.Dyrektor Test Kitchen, Belle English, jest wielbicielką sałatek z brukselką na każdym świątecznym stole, takich jak ta zabójcza sałatka z brukselką, która nie wię
dnie. Brukselka po prostu nie więdnie. Tutaj mieszają się z delikatną Gorgonzolą, cienko pokrojonymi jabłkami Pink Lady, odrobiną czerwonej cebuli i opiekanymi orzechami włoskimi. Całość spaja czosnkowo-migdałowy winegret Dijon. Jest to na tyle "mięsne" danie, że wielu wegetarianom nie potrzeba wiele więcej niż to i trochę chleba.Miłośnicy jarmużu wiedzą, że "masowanie liści jarmużu oliwą z oliwek" to częsty krok w sałatkach z surowego jarmużu. Dlaczego? Jarmuż jest prawie nie do rozprostowania, dopóki nie doda się do niego ciepła. Jarmuż toskański (vel dinozaurowy, vel Cavolo Nero, vel Lacinato) ma szczególnie delikatną, uroczą teksturę. Błyszczy w tej ziemistej sałatce z jarmużu z quinoa, pistacjami i pestkami granatu
. Sałatkę tę można przygotować na 30 minut przed planowanym użyciem. Winegret z miodu, dijonu i białego octu winnego służy jako marynata. Na stole ląduje ledwie zmiękczona, a tuż przed podaniem doprawiamy ją jeszcze raz. Quinoa dostarcza białkowego uderzenia, nasiona granatu dodają soku, a całość wygląda po prostu wspaniale.
Komentarze (0)