Piątek, 26 kwietnia 2024

10 sposobów na ugotowanie całego indyka

22 grudnia 2021

"Kim ona jest?"

Jesteś Rocky'm biegnącym po schodach, ale zamiast kroków, są dania boczne: Jesteś w swoim własnym montażu Święta Dziękczynienia. Ziemniaki. Brukselka. Kto gotuje placki? Indyka wymyślisz później... później... whoops! Jest 23 listopada. Rzeczywiście nadszedł czas, aby dowiedzieć się, co zrobić z tym ptakiem

, ponieważ obawiamy się, że nie gotuje się sam.

Bądź jak Rocky: Bądźcie przygotowani. Oto nasze najpopularniejsze, uwielbiane przetwory z indyka, plus kilka sekretnych, ciężkich do zdobycia produktów z piwnicy.

1. Overnight

Naszą najpopularniejszą taktyką na pieczonego indyka, która wzbudza zachwyt w 144 komentarzach, jest powolne gotowanie ptaka przez noc

. Pomyśl: 170 stopni lub więcej, przez całą noc. Hej, jeśli niskie i powolne działa na BBQ, można sobie wyobrazić, co to robi dla ptaka. (Spoiler alert: To jest epickie).

2. Make-Ahead

Czy jesteś typem kucharza, który dostaje się do pełnego tizzy przed T Day? Właśnie tam z tobą, przyjacielu. Jest coś, o czym nie pomyślałeś, a jest to indyk, który można przyrządzić i pokroić. Naprawdę! (Ina też to robi

, jeśli to sprawi, że poczujesz się lepiej.) Po prostu gotuj z wyprzedzeniem, pokrój tego złego chłopca, podgrzej w odrobinie bulionu z kurczaka, przykryj i podaj na talerzu wraz z błogimi, gorącymi bokami.

3. Sous Vide

Widzisz to? Tak dobrze może wyglądać indyk przyrządzony metodą sous-vide. Bo pamiętajmy, że sous vide to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie jakiegokolwiek mięsa, a zwłaszcza czegoś podatnego na wysychanie, jak indyk. Trzeba jednak wcześniej rozłożyć ptaka, a potem pozostaje już tylko wsunąć go do woreczków z odpowiednimi aromatami, umieścić w wannie sous vide i pozwolić mu dojść do odpowiedniej temperatury. Uwielbiasz chrupiącą skórkę? Wystarczy 25 minut w piekarniku, aby to osiągnąć. Sous-vide

można przygotować na kilka dni przed głównym wydarzeniem.

4. Classic

Jeździsz Cadillakiem. Lubisz Beatlesów, Toma Petty'ego i Bruce'a. Jesteś miłośnikiem klasyki. Oto

twoje podejście do wkładania ptaka do piekarnika na wielki dzień, bez potu i zamieszania. Nie zastanawiaj się nad tym zbytnio. (Hej, to też jest jedna z twoich mantr!)

5. Doskonale przyprawione

Dla tych, którzy lubią spędzać czas hemming i hawing o basting versus solenie, przyprawy rubs i podobne, tutaj jest miejsce

, aby uzyskać 101 na jak dokładnie masz zamiar przyprawić ptaka.

6. Mrożone

To wielki dzień. Jesteście gotowi. Sięgasz do lodówki i znajdujesz... częściowo rozmrożonego ptaka. Wyraź swoje uczucia najpierw na Instagramie, jasne, ale potem gotujmy: To. Jest. Salvageable.

Może to być tak proste, jak dodanie kilku godzin do czasu gotowania. Twój ptak może nadal wyglądać tak wspaniale jak ten.

7. Grillowane

Ptak pieczony na grillu w naczyniu żaroodpornym na łożu z warzyw może być najlepszym rozwiązaniem i zaoszczędzić cenne miejsce w piekarniku. Ponadto, kiedy wyłoni się z małego łóżeczka, będzie to potęga smaku z pieczonymi warzywami, które dodadzą niewiarygodnego smaku sosowi w stylu wiejskim. (Pomyśl, co mogą zrobić wióry drzewne

!)

8. Spatchcocked

Pozbawiony kręgosłupa i spłaszczony do wygodnej, równej grubości warstwy, indyk w formie spatchcocked

może upiec się w czasie o połowę krótszym niż cały pieczony ptak. Obłożony masłem ptak jest pokryty posiekanymi świeżymi ziołami i przyprawami, a następnie pieczony na łożu ze świeżych warzyw, dzięki czemu cały indyk jest równomiernie upieczony i pełen smaku.

9. Smażone

OK, wymień nam jedzenie, które nie smakuje fantastycznie w wersji smażonej. (Będziemy czekać.) Dodaj indyka do listy! Potrzebujesz frytownicy. Potrzebujesz miłości do wilgotnego mięsa indyka i chrupiącej skórki. I jest to mniejsza

inwestycja niż myślisz. Czy już Cię przekonaliśmy?

10. Peklowane

Solićczy nie solić? Oto jest pytanie. Solanki suche i solanki mokre mają swoje zalety, a my je tutaj

rozkładamy na czynniki pierwsze. (TLDR: Solenie na sucho to trochę mniejszy bałagan i wymaga mniej rzeczy. Solenie na mokro ma tendencję do wytwarzania "bardziej mokrego" mięsa... co niektórzy uwielbiają. You do you!)

OK, teraz uruchomcie silniki, to znaczy piece, i wyjdźcie na zewnątrz i gotujcie! I pamiętajcie: Żaden T Day nie jest przyjemny, jeśli kucharz jest pod stołem we łzach. Więc zrób coś miłego dla siebie przed i po wielkim dniu hostingu.

Masz to! Zrób zakupy w sklepie Thanksgiving HQ i przygotuj się.

Robić-przód indyka noc indykaThanksgivingThanksgiving indyka recipestipsTurkeyturkey recipeturkey przepisyTurkey Tips