Wtorek, 16 kwietnia 2024

Korzyści zdrowotne ziemniaków

25 listopada 2020


Jeśli spędzasz więcej czasu niż zwykle na fantazjowaniu o ziemniakach, prawdopodobnie nie jesteś sam. Ziemniaki są niesamowite nie tylko ze względu na to, jak smakują, kiedy je siekasz i smażysz. Są również ogólnie rzecz biorąc wspaniałe dla Twojego zdrowia. W rzeczywistości, w ich wstępnie usmażonej postaci, korzyści zdrowotne ziemniaków są prawdziwe.

"Ziemniaki są zdrową żywnością" - mówi certyfikowany holistyczny konsultant ds. żywienia i założycielka Gut of Integrity Stephanie Papadakis. Ich smażona w głębokim oleju forma dostaje zły rap, ale Papadakis mówi, że mniej chodzi o same ziemniaki, a więcej o sposób, w jaki te oleje są podgrzewane, co powoduje nagromadzenie się stresu oksydacyjnego i potencjalne uszkodzenia komórek i tkanek w organizmie. U podstaw frytek wciąż leży ogromny potencjał żywieniowy.

Korzyści zdrowotne ziemniaków Obejmują Potas
Dżem pakowany w potas, białe ziemniaki mają więcej tych składników odżywczych budujących kość niż słodkie ziemniaki czy nawet banany, mówi Papadakis. Potas może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, więc układ krążenia może skorzystać na tym, że jesteś fanem wszystkich rzeczy zmiażdżonych lub upieczonych. Jeśli jesteś fanem ziemniaków, nie jest trudno uzyskać dzienną dawkę potasu. Według Papadakisa, pojedynczy ziemniak może zawierać ponad 20% dziennego zapotrzebowania na potas.

Ziemniaki mają dużo innych witamin
Bulwy są również doskonałym źródłem witaminy B6, który Papadakis mówi, że jest wielki, aby zwiększyć swój metabolizm energii. Błonnik zawarty w ziemniakach może ułatwić organizmowi wchłanianie składników odżywczych. Witamina C w słodkich ziemniakach może pomóc Twoim komórkom skuteczniej chronić przed patogenami i zmniejszyć wpływ codziennego zużycia na Twoją skórę. Ziemniaki są również obciążone manganem, który jest ważnym elementem utrzymania zdrowia kości i nerwów.

Nawet skrobia w ziemniakach ma zalety zdrowotne.
Pewnie, może się zastanawiasz, ale co z tym całym skrobem? Skrobia jest rzeczywiście częścią (niezasłużonej) reputacji ziemniaków, ale Papadakis mówi, że odporna skrobia w ziemniakach "pomaga poprawić metabolizm i poziom cukru we krwi, jednocześnie optymalizując florę jelitową". Oznacza to, że dłużej pozostaniesz pełniejszy, zmniejszysz kolce insuliny i znacznie ułatwisz trawienie tych ziemniaków i innych pysznych przysmaków.

Aby zmaksymalizować te korzyści, Papadakis mówi Bustle, że przygotowanie jest kluczowe. "Ugotuj swoje ziemniaki 'al dente,' co oznacza, że nie możesz dostać noża przez cały czas", mówi Bustle. "Ten proces zmienia skrobię i sposób jej trawienia przez organizm", co pozwala uzyskać najwięcej korzyści z ulubionej bulwy. "Możesz również gotować ziemniaki i chłodzić je (bez ponownego podgrzewania), co robi to samo."