Środa, 6 listopada 2024
Jesteś na drugim kawałku obficie przyprawionej pizzy i czujesz, że mógłbyś odłożyć jeszcze jeden kawałek. O dziwo, nie możesz.
Winą za to - lub zasługą - można obarczyć kapsaicynę, cząsteczkę zawartą w chili, która zapewnia "gorące" doznania.
Nowe badania sugerują, że kapsaicyna może wskazywać, czy się przejadasz i może sprawić, że przestaniesz, wywołując uczucie "bycia pełnym". Przekłada się to na spożywanie mniejszej ilości pokarmów i nie przybieranie na wadze.
Badanie, opublikowane w czasopiśmie PLOS ONE i przeprowadzone w Południowoaustralijskim Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych, wykazało, że receptor żołądkowy, który wykrywa kapsaicynę, może wygrać bitwę między ciałem a mózgiem, jeśli chodzi o jedzenie.
Wszyscy wiemy, że kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili, jest powszechnie dodawana do żywności, aby dodać jej pikanterii lub "ciepła". Ale w jaki sposób produkty przyprawione kapsaicyną, czy to gorący sos czy salsa, mogą wysyłać wiadomość, że jesteś najedzony?
Okazuje się, że receptory dla kapsaicyny, znane jako TRPV1, znajdują się na zakończeniach nerwowych w żołądku. Zjedzenie posiłku rozciąga żołądek, aktywując nerwy poprzez te receptory i sygnalizując mózgowi, że jesteś pełny.
Kanał TRPV1 jest kluczowy dla odczucia "uczucia sytości". Badanie wykazało również, że zaburzona aktywność receptora kapsaicyny stoi za spowolnionym uczuciem sytości odnotowanym w przypadkach otyłości. Dieta wysokotłuszczowa może znokautować receptor i doprowadzić do zwiększenia ilości przyjmowanego pokarmu.
Czy zatem spożywanie większej ilości chili może sprawić, że zakończymy cykl objadania się?
Autorzy badania wydają się być zgodni co do tego, jeśli "tolerujesz chili". W przeciwnym razie sugerują, że należy opracować kapsulowaną formę kapsaicyny, aby celować w receptory TRPV1 w żołądku bez konieczności odczuwania ciepła, dosłownie.
To nie pierwszy raz, kiedy kapsaicyna znalazła się w centrum uwagi. Badania od dawna sugerują, że związek ten posiada właściwości przeciw otyłości, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Chińskie badania, opublikowane w czasopiśmie BMJ na początku tego miesiąca, powiązały spożywanie pikantnych potraw z niższym ryzykiem śmierci. W badaniu zestawiono dane dietetyczne z prawie 490 000 osób w wieku od 30 do 79 lat i stwierdzono, że związek był wyższy w przypadku świeżych papryczek chili w porównaniu z suszoną odmianą.
Komentarze (0)