Piątek, 29 września 2023
Grejpfrut, w odróżnieniu od swoich słodszych odpowiedników, ma ostry smak, którego nabiera się stopniowo. Grejpfruty, będące połączeniem pomarańczy i pomelo, nie zawierają sodu, cholesterolu, glutenu i tłuszczu. Ponadto, jedna porcja grejpfruta zaspokaja około 64% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Grejpfruty, uprawiane na szeroką skalę w Assam, Kerala, Bangalore i Tripura na wysokości 1500 metrów, są dostępne w różnych kolorach i rozmiarach. Są białe, różowe lub rubinowe w środku i często mają wielkość pięści. Uważa się, że owoce te mają wiele korzyści odżywczych i udowodniono, że mają znaczący wpływ na zmniejszenie masy ciała lub poziomu glukozy we krwi, jeśli są dodawane jako stała część codziennej diety.
Instytut Żywienia w Indiach podaje, że grejpfrut ma 92% wilgotności i jest owocem o niskiej zawartości węglowodanów - tylko 13 gramów w połowie grejpfruta, które pochodzą również z naturalnego cukru w owocu. Ze względu na wysoką zawartość wilgoci, grejpfrut jest doskonałym wyborem na słoneczny dzień i może być dodawany do pierwszego posiłku w ciągu dnia, aby zapewnić świeży i nawilżający początek.
Poza węglowodanami, porcja 100g grejpfruta dostarcza:
zbiory grejpfrutów rozpoczyna się od września do grudnia w wielu częściach świata. Są one jednak łatwo dostępne w sklepach przez cały rok. Grejpfruty, które są świeże i zdrowe do spożycia, mają jasny kolor, są jędrne i nie mają zmarszczek.
posiadają witaminę A, B i C, cynk, miedź i żelazo, które wszystkie współpracują w organizmie, aby zwiększyć system odpornościowy. Dodatkowo pomagają w utrzymaniu integralności skóry, która jest naszą pierwszą i najważniejszą tarczą ochronną przed infekcjami.
Zawartość ekstraktu z owoców cytrusowych w grejpfrutach sprawia, że są one dobrym środkiem zobojętniającym kwas żołądkowy. Wypełnia to zasadniczą rolę w leczeniu przeziębienia, kaszlu i grypy. Naringina" obecna w rdzeniu pomaga utrzymać proces trawienia w miejscu.
, którzy jedzą odpowiednią porcję grejpfruta, lub piją jego sok przed posiłkiem tracą na wadze szybciej niż ci, którzy tego nie robią. Grejpfrut ma w sobie dużo wartości odżywczych i wody, a nie pustych kalorii. Jest to więc doskonały wybór, aby dodać go do posiłku, aby wesprzeć przestrzeganie diety wysokoodżywczej i niskokalorycznej.
grejpfrutów, których zakres jest umiarkowany w skali rekordu glikemicznego, może pomóc kontrolować poziom insuliny w organizmie i zapobiec cukrzycy typu 2. Dodawanie do diety większej ilości borówek, winogron, jabłek, bananów i grejpfrutów pomaga w zmniejszeniu szans na cukrzycę typu 2, ponieważ istnieje ogromna niejednorodność w związku między nimi a cukrzycą typu 2.
spożywanie grejpfrutów pomaga w utrzymaniu zdrowego serca poprzez obniżenie ryzyka choroby wieńcowej, na przykład nadciśnienia i cholesterolu. Grejpfrut jest bogaty w potas, składnik odżywczy odpowiedzialny za utrzymanie dobrego samopoczucia serca. Zawartość błonnika w grejpfrucie może również wpływać na zdrowie serca, ponieważ dieta wysokobłonnikowa wiąże się z obniżeniem ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu.
Twoje serce przed szkodami wyrządzanymi przez wolne rodniki w Twoim organizmie. Grejpfruty zawierają szereg przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwoju tych rodników do dolegliwości, w tym choroby wieńcowej, a nawet raka. Niektóre z nich to:
Oprócz tych, istnieje wiele badań, które skutecznie pomagają stwierdzić, jak grejpfruty mogą pomóc w:
A, obecna w grejpfrutach w postaci beta-karotenu, jest istotna dla naszej wiz
Badania sugerują, że odgrywa ona również rolę w opóźnianiu związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Spożywanie grejpfrutów, a co za tym idzie witaminy A, witaminy C i innych składników odżywczych, może zmniejszyć szanse na rozwój AMD o 25%.
C jest niezbędna do gojenia
sięorganizmie. Naturalny proces naprawy tkanek i gojenia się ran staje się jeszcze szybszy dzięki obecności suplementacji witaminą C.
sugerują, że włączenie bogatych w błonnik produktów organicznych do diety może dać uczucie wypełnienia na dłuższą
metę.To jest na podstawie tego, że błonnik łagodzi z powrotem tempo, w którym twój żołądek trawi, rozszerzając swój czas przetwarzania.
already been established how beneficial a grapefruit is to your diet, here are different ways in which you can consume it
:Jest oczywiste, że grejpfruty są jednym z najbardziej zachwycających owoców cytrusowych dostępnych w pobliżu. Są one nie tylko bogate w witaminy i minerały, ale także doskonałe w smaku i mogą być łączone z różnymi produktami spożywczymi, aby stworzyć różnorodne potrawy.
A. Grejpfruty występują w różnych kolorach, takich jak różowy, biały i rubinowoczerwony. Choć rubinowa czerwień jest najczęściej spotykana, wszystkie znane są ze swojego cytrusowego smaku i wspaniałych odcieni żółci i czerwieni. Jeśli chodzi o kalorie i makroskładniki, profile odżywcze są stosunkowo takie same dla wszystkich z nich.
Q. Jak kupować grejpfruty?O. Kupując grejpfruty, szukaj takich, które nie mają zielonego koloru na zewnętrznej stronie. Nie wybieraj tych, które dają się łatwo wycisnąć. Unikaj również tych grejpfrutów, które mają napiętą lub pomarszczoną skórkę. Idealnym wyborem będzie grejpfrut, który jest cięższy do trzymania.
Weźjednego i sprawdź, czy jest cięższy niż wygląda.
P. Jak przechowywać grejpfruty w domu?O. Grejpfruty można łatwo zamrozić, jednak zaleca się przechowywanie w zamrażarce grejpfrutów pokrojonych w plasterki, a nie całych owoców. Przechowuj plasterki w szczelnym pojemniku, a będą nadawały się do użycia przez jakiś czas. Prawidłowo zamknięty, zamrożony grejpfrut powinien pozostać przydatny nawet przez rok.
Q. Czy grejpfruty są w stanie zapobiec udarowi serca?O. Według raportu American Heart Association regularne spożywanie grejpfrutów, które są bogate w specyficzne flawonoidy, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru serca.
Q. Czy mogę jeść grejpfruty, kiedy jestem na recepcie?O. NHS sugeruje, że nie powinno się spożywać całego grejpfruta lub soku grejpfrutowego wraz z określonymi lekami, ponieważ spowodowało to wzrost poziomu leku we krwi. Niektóre z popularnych leków, których należy unikać spożywania z grejpfrutem to statyny, blokery kanału wapniowego, leki immunosupresyjne, niektóre leki przeciwnowotworowe i Entocort, który jest stosowany w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna. Jednak lista nie ogranicza się tylko do nich i przed spożyciem należy omówić to z lekarzem rodzinnym.
Tagi: Aids Weight LossBoosts ImmunityControls AppetitegrapefruitGrapefruit detox waterGrapefruit JuiceGrapefruit przepisy, aby spróbowaćGrapefruit SaladGrapefruit SmoothieGrapefruit-Ginger-Chia PuddingHeals ranyHealth Korzyści GrapefruitHigh w przeciwutleniaczeImproving visionPrevents DiabetesPromotes Heart HealthTreats Heartburn