Piątek, 6 grudnia 2024
Był czas, kiedy miska sałatki była częścią indyjskiego jedzenia, którą można było się delektować z boku wraz z deserem i przyprawami. Teraz ludzie zastępują swój lunch lub kolację sałatką, aby ograniczyć ilość kalorii.
Ale czy walczące z nadwagą właściwości sałatek są przesadzone? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ sałatka ma swoje plusy i minusy. Niektórzy specjaliści od żywienia uważają, że zastępowanie posiłku sałatką nie jest zdrowe, ponieważ sałatka nie jest pełnowartościowym posiłkiem. Może powodować wzdęcia, nudności, a na dłuższą metę także rozregulować hormony.
Zależy to również od rodzaju posiłku, który zastępujesz sałatką. Oczywiście, chrupanie niegotowanych liści i surowych warzyw jest o wiele zdrowsze niż jedzenie hamburgera i frytek na lunch. Ale tradycyjny indyjski posiłek składający się z roti, ryżu, warzyw/mięsa, dahi ma przewagę nad talerzem sałatki, jeśli chodzi o zapewnienie pełnego odżywienia. Podczas gdy sałatki są bogate w błonnik, żelazo, wapń itd., tradycyjny indyjski posiłek jest zbilansowanym posiłkiem, który oferuje nam korzyści z węglowodanów (roti, ziemniaki, ryż), białka (dal, rośliny strączkowe), bakterii jelitowych (dahi, maślanka) i tłuszczu (złota plama ghee). Ponadto, przyprawy takie jak kurkuma, które są używane do przygotowania curry, są znane ze swoich właściwości zwalczających raka. Imbir, kolejna powszechnie używana przyprawa, jest silnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym, który wzmacnia odporność.
Tak więc podczas gdy sałatka jest wyraźnie niskokaloryczna i pomaga w utracie wagi, nie może równać się z bogactwem składników odżywczych desi thali.
Na Healthifyme.com mamy największą bazę danych opartą na kaloriach indyjskich potraw z całego kraju. Zarejestruj się już dziś i śledź swoje kalorie, aby pozostać wiernym swoim celom dietetycznym.
Komentarze (0)