Czwartek, 28 marca 2024

5 skutków jedzenia nasion Chia

24 listopada 2020

Prawdopodobnie można bezpiecznie założyć, że co najmniej jedna osoba w kręgu znajomych umieszcza nasiona chia we wszystkim (i ten znajomy może być naprawdę tobą). Od smoothies i puddingów do krakersów i sałatek, te małe pestki mogą wejść w co tylko chcesz. I podczas gdy posypywanie ich do garści Twoich przekąsek może być bardzo pożywnym akcentem, możesz również rozważyć skutki uboczne, jakie może mieć ziarno chia, zanim włożysz je do wszystkiego, co znajdzie się w Twoim żołądku.

"Nasiona Chia są siłą napędową żywienia" - mówi Erica Zellner, certyfikowany specjalista ds. żywienia i trener zdrowia w Parsley Health. "Są doskonałym źródłem błonnika, białka, wapnia, manganu, magnezu, fosforu i omega 3". Ponieważ te małe nasiona są również pełne przeciwutleniaczy, pomagają zwalczać uszkodzenia komórek organizmu, dodaje.

Nie trzeba wiele, aby dać sobie cały szereg korzyści, mówi certyfikowany intuicyjny trener żywienia Carolina Guízar, MS, RDN, CDN. "Tylko dwie łyżki stołowe zawierają pięć gramów zalecanego 25-38 gramów błonnika potrzebnych na dzień", mówi Bustle, więc nie czujesz potrzeby, aby się ładować. Jak w przypadku wszystkiego, nasiona chia mogą mieć wady. Być może zechcesz złagodzić swoje spożycie z powodu tych pięciu skutków ubocznych nasion chia.

1. Problemy żołądkowo-jelitowe
Ogólnie rzecz biorąc, nasiona szałwii hiszpańskiej są dobre dla twojego układu pokarmowego, ponieważ mają tak dużo błonnika, mówi Zellner - ale zbyt wiele może rozregulować twój żołądek. "Nadmierne spożycie błonnika lub skoncentrowanego błonnika może w niektórych przypadkach powodować objawy takie jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę, zaparcia lub gazy" - wyjaśnia Zellner. Jeśli masz chorobę Leśniowskiego-Crohna lub zespół jelita nadwrażliwego, możesz chcieć zachować dodatkową ostrożność, aby złagodzić spożycie nasion chia, dodaje Zellner, szczególnie podczas zaostrzenia.

"Jeśli chcesz leczyć lub zapobiegać zaparciom, zacznij od połowy łyżki stołowej i doprowadź do dobrze tolerowanej ilości, która pomoże Ci w wypróżnieniach" - radzi Guízar. "Staraj się myśleć o przyjmowaniu płynów, ponieważ włókna muszą być nawodnione, aby mogły łatwo przechodzić przez jelito".


2. Niskie ciśnienie krwi/krwawienie
Nasiona Chia mają ładunek omega 3's, które są kwasami tłuszczowymi, które mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów lub problemów z sercem. Bardzo nadmierna ilość omega-3's może spowodować, że krew się trochę rozrzedzi, ale Zellner mówi, że to jest tylko prawdopodobne, jeśli jesteś już na leki przerzedzające krew lub doświadczenie niskie ciśnienie krwi.

3. Wpływ na cukier we krwi
"Błonnik [w nasionach szałwii hiszpańskiej] może spowolnić trawienie żywności i wchłanianie makroskładników pokarmowych, w tym cukrów (AKA glukozy) zawartych w żywności" - wyjaśnia Guízar. "Może to sprzyjać łagodniejszemu wzrostowi i spadkowi zawartości cukrów we krwi w połączeniu z innymi białkami i tłuszczami".

Zazwyczaj może to być dobre, ale jeśli jesteś na lekach kontrolujących poziom cukru we krwi, Zellner radzi porozmawiać z lekarzem przed dodaniem tych nasion do kolejnego koktajlu.

4. Alergie
"Nasiona chia są w rodzinie miętowej, więc ludzie ze znaną alergią na miętę, sezam lub gorczyca powinni być ostrożni w próbowaniu nasion szarańczy", mówi Zellner. "Objawy alergii pokarmowej mogą obejmować wymioty, biegunkę, swędzenie warg lub języka, lub anafilaksję."

5. Potencjalny wpływ na osoby w ciąży
Guízar mówi, że nasiona szałwii uznawane są za bezpieczne w czasie ciąży, zwłaszcza że (z umiarem) mogą łagodzić zaparcia. Ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania pokarmów, które są super bogate w błonnik, Zellner mówi, aby pamiętać, że bycie w ciąży może przyjść z pewnymi zmianami w układzie pokarmowym - więc ciąża może nie być najlepszym czasem na rozpoczęcie eksperymentów z koktajlami napędzanymi przez cykorię.

Jeśli martwisz się o którykolwiek z tych efektów ubocznych, Zellner radzi porozmawiać z lekarzem i zacząć od drobnych. "Jedna porcja nasion chia to w przybliżeniu dwie łyżki stołowe", mówi, "ale jeśli nie jesteś pewien, jak zareaguje twoje ciało, zalecałbym zacząć od skąpych pół łyżki stołowej lub mniej".