Piątek, 29 marca 2024

10 produktów spożywczych, które mogą pomóc utrzymać hormony w ryzach

24 listopada 2020

 

Czy jest coś, czego awokado nie może zrobić?

Kobieta kroi awokado na drewnianą deskę do krojenia. Dietetycy wyjaśniają żywność, która może zrównoważyć Twoje hormony.
Jeśli czułeś się jak PMS-owiec, ale nie ma go w pobliżu tej pory miesiąca, możesz się zastanawiać, co możesz zrobić, aby mieć hormony pod kontrolą. Ale rozwiązanie może być tak bliskie jak Twoja kuchnia. Niektóre pokarmy mogą pomóc w zbalansowaniu hormonów - oznacza to, że mogą pomóc Ci osiągnąć i utrzymać idealny poziom estrogenów, kortyzolu i innych hormonów, które mają wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu. Hormony odgrywają ogromną rolę w zdrowiu; na przykład estrogen wpływa na wszystko, od układu rozrodczego po mięśnie, podczas gdy leptyna - hormon kontroluje apetyt i sytość. Włączając hormonalne równowagi żywności w diecie może pomóc poprawić swoje ogólne zdrowie, chociaż każdy organizm reaguje inaczej.

"Hormony kontrolują prawie każdy aspekt naszego samopoczucia, a insulina, serotonina, kortyzol i dopamina, nie wspominając o estrogenach i testosteronie, mogą mieć wpływ na wybory żywności, których dokonujemy", mówi Marci Clow, M.S., R.D., starszy dietetyk w firmie dostarczającej witaminy Rainbow Light. "Każdy makroelement (tłuszcz, węglowodany i białka) odgrywa rolę w funkcjonowaniu hormonów i ich syntezie w organizmie". Na odwrotnej stronie, żywność taka jak cukier, żywność o wysokiej glikemii i alkohol mogą mieć negatywny wpływ na hormony, dietetyk sportowy Lindsay Langford M.S. R.D. C.S.S.D. mówi Bustle. Świadomość tych możliwych zmian - oraz uwzględnienie zaleceń lekarza - może pomóc w utrzymaniu kontroli nad swoimi hormonami.

Oto jak 10 różnych pokarmów może pomóc twoim hormonom.

1. Avocado
Awokado jest pysznym dodatkiem do każdego posiłku, ale może zrobić o wiele więcej dla Twojego zdrowia niż myślisz. Oprócz tego, że są idealnym jedzeniem na brunch, awokado może pomóc w zwalczaniu hormonów stresu. "Awokado jest naładowane beta-sitosterolem, który może wpływać na poziom cholesterolu we krwi i pomagać w zrównoważeniu hormonu stresu - kortyzolu" - mówi Clow. W analizie z 2018 r. opublikowanej w The American Journal Of Clinical Nutrition przeanalizowano szereg różnych badań i stwierdzono, że awokado zwiększa poziom zdrowego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z sercem lub udaru mózgu.


2. Nasiona lnu
Nasiona lnu są znaczącym źródłem fitoestrogenów, związków estrogenopodobnych, które pochodzą z roślin, a w szczególności zawiera rodzaj fitoestrogenu zwanego lignanem. "Lignany mają zarówno działanie estrogenne, jak i antyestrogenne i zaproponowano im korzyści ochronne przed określonymi rodzajami nowotworów" - mówi Clow. Badanie opublikowane w Journal of food science and technology w 2015 r. wykazało, że diety bogate w fitoestrogeny mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka zależnego od hormonów, takiego jak rak piersi, choroby serca i osteoporoza. Nasiona lnu są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i antyoksydantów.

3. Brokuł
Jest powód, dla którego zawsze kazano ci jeść brokuły. Oprócz wielu korzyści zdrowotnych, to warzywo krzyżowe może pomóc w utrzymaniu równowagi estrogenowej, a ponieważ jest tak bogate w wapń, może również pomóc w ZNP. Badanie przeprowadzone w 2017 roku w Położnictwie i Ginekologii wykazało, że suplementy wapnia mogą łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

"Brokuły zawierają związki fitoestogeniczne, które mogą wspomagać korzystny metabolizm estrogenów", mówi Clow. Harvard Health zauważa, że indol-3-carbinol, część wielu warzyw krzyżowych, pomaga przekształcić estrogen w organizmie, przekształcając go w słabsze formy, które z kolei są mniej prawdopodobne do wywołania raka. Badanie opublikowane w 2010 r. w Cancer Prevention Research zidentyfikowało indol-3-karbinol jako potencjalny bloker komórek nowotworowych, w tym nowotworów hormonalnych, takich jak rak piersi.

Brokuł nie jest jedynym, który może to zrobić. Inne warzywa krzyżowe, którymi można się delektować to kalafior, bok choy, brukselka, kapusta, rzepa i jarmuż.

4. Granat
Według badań opublikowanych przez Cancer Prevention Research w 2010 r., ten wypełniony antyoksydantem owoc może pomóc w zablokowaniu nadmiaru produkcji estrogenów w organizmie. Badanie wykazało również, że może to oznaczać, że granat ma potencjał do zapobiegania rodzajom raka piersi, które reagują na estrogen. "Granaty mają naturalny związek, który może hamować enzym w organizmie kobiety, który przekształca estrogen w estradiol, który jest silnym estrogenem, który może odgrywać rolę w powstawaniu nowotworów zależnych od hormonów," mówi Clow.

5. Łosoś
Według American Heart Association, podanie 3,5 uncji ryb takich jak łosoś, makrela, śledź, pstrąg jeziorowy, sardynki czy tuńczyk biały może nie tylko utrzymać serce w zdrowiu, ale także pomóc osobom zagrożonym chorobami układu krążenia. Ryby dostarczają dobrych tłuszczów do komunikacji między komórkami, co prowadzi do ogólnej poprawy komunikacji hormonalnej, zarejestrowany dietetyk Ginny Erwin M.S. R.D.N. C.P.T. mówi Bustle. Może to również prowadzić do poprawy nastroju i poznania. Było to również przedmiotem kilku badań nad zespołem policystycznych jajników (PCOS), który może powodować zaburzenia równowagi hormonalnej. Badanie opublikowane w Journal of Affective Disorders w 2018 r. wykazało, że suplementacja omega-3 pomogła osiągnąć równowagę hormonalną i uregulowała cykle miesiączkowe kobiet z PCOS.

6. Leafy Greens
Pokarmy bogate w składniki odżywcze, takie jak zieleń liściowa, są idealne do utrzymywania hormonów na pożądanym poziomie. Według Harvard Health są one wypełnione antyoksydantami, co oznacza, że zielenina liściowa pomaga zapobiegać stanom zapalnym. Klucz do ich działania przeciwzapalnego? Hormonalny kortyzol. Badanie opublikowane w International Journal of Molecular Sciences w 2016 roku wykazało, że przeciwutleniacze w zieleni liściowej regulują poziom kortyzolu. Kortyzol pomaga obniżyć stan zapalny, więc dobrym pomysłem jest włączenie do diety niektórych zieleni liściowych. Mogą one również pomóc w utrzymaniu równowagi estrogenowej, ponieważ zawierają fitoestrogeny, podobnie jak brokuły.

Dobrym źródłem żelaza są również niektóre warzywa, takie jak zielenina kolczasta, szpinak, jarmuż, zielenina buraczana, zielenina mniszka lekarskiego i boćwina szwajcarska. Włączenie ich do diety może pomóc uniknąć niedoboru żelaza, który może prowadzić do zmęczenia, mgły mózgowej i bólu głowy.

7. Orzechy
Orzechy jak migdały wpływają na układ endokrynologiczny, co może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Mogą one również pomóc w obniżeniu poziomu insuliny i utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Orzechy włoskie w szczególności zawierają polifenole, które mogą chronić nasze serce i układ krążenia, zgodnie z badaniami opublikowanymi w Krytycznych recenzjach w nauce o żywności i żywieniu w 2017 roku. Polifenole mogą mieć również właściwości przeciwzapalne, co może zmniejszyć wpływ stresu oksydacyjnego na organizm, jak wynika z badań opublikowanych w "Oxidative medicine and cellular longevity" w 2016 roku.

8. Soja .
Większość z nas wie, że soja wpływa na poziom estrogenów, ale jedzenie ziaren może mieć pewne pozytywne skutki, zwłaszcza podczas menopauzy. "Edamame i tofu w małych ilościach mają podobny do estrogenu wpływ na kobiety w okresie menopauzy" - mówi Erwin. To może pomóc zmniejszyć objawy, takie jak uderzenia gorąca.

Soja może być również w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi u niektórych osób. Podczas gdy kiedyś wierzono, że soja może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi, ponieważ może naśladować estrogen w organizmie, w rzeczywistości stwierdzono, że ci, którzy mają dietę przez całe życie bogatą w soję mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Badanie 300 000 chińskich kobiet opublikowane w European Journal of Epidemiology w 2019 r. wykazało, że spożywanie soi przez całe życie wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

9. Kurkuma
Kurkuma jest ostatnio znana jako świetny środek do leczenia stanów zapalnych. Ponieważ jej głównym składnikiem jest kurkuma, kurkuma ma wiele właściwości leczniczych. W badaniach opublikowanych w ramach badań farmakologicznych w 2020 roku stwierdzono, że kurkumina ma zarówno właściwości antyestrogenowe, jak i antyandrogenowe, co oznacza, że może być przydatna w leczeniu raka hormonalnego. Korzeń może pomóc zminimalizować bóle menstruacyjne, takie jak skurcze okresowe.

10. Quinoa
Ponieważ komosa ryżowa jest węglowodanami złożonymi, może pomóc w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, co z kolei utrzymuje poziom insuliny i androgenów w granicach dopuszczalnych parametrów, Trevor Cates, ND, powiedział Prewencja. Badanie opublikowane w 2017 roku w Molecular nutrition & food research wykazało, że komosa ryżowa ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia.

Spożywanie kombinacji tych hormonalnie zdrowych pokarmów pomoże utrzymać równowagę hormonalną, ale jeśli odczuwasz objawy, które są powiązane hormonalnie, jak zmiany w cyklu miesiączkowym lub nastroju, zawsze powinieneś zgłosić się do lekarza.