Wtorek, 6 grudnia 2022

Zatwierdzony przez szefa kuchni przepis na placki ziemniaczane, których będziesz potrzebować na Chanukę

10 września 2022


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Chanuka, Święto Świateł, znów nadeszła, a wraz z nią okazja, by zjeść jak najwięcej latkes i draników. Jeśli nie słyszeliście o dranikach, to są one odmianą tradycyjnego białoruskiego latke. Nadziewane kurczakiem, są hitem w domu szefa kuchni Che Fico, Davida Nayfelda. Członek Chefs' Collective

dzieli się poniżej swoim wspaniałym, prostym przepisem, a także opowiada o tym, jak jego rodzina obchodzi ten czas w roku. Szczęśliwej Chanuki dla Ciebie i Twoich bliskich! Szef kuchni CheFico David Nayfeld z jednym ze swoich tortelloni.

"W naszym domu spędzamy dzień na wspólnym gotowaniu draników i cieszeniu się wzajemnym towarzystwem" - powiedział nam David. "Dzieci biegają jak psychopaci, próbując zdecydować, którą zabawką się pobawić i jak wymienić się na te, które lubią bardziej niż swoje własne. Na kolację mamy draniki, zupę z kulkami maca i zazwyczaj pieczonego kurczaka. Często kończymy wieczór szarlotką i śpiewaniem piosenek, podczas gdy jedna z babć gra na pianinie."

Dla nas brzmi błogie. Oto przepis. (BYO piano-playing bubbe!)

Draniki

Draniki to placek ziemniaczany w białoruskim stylu nadziewany kurczakiem. Pierwotnie opracowałam go dla bloga z przepisami The Inherited Plate

.
  • 4 złote ziemniaki Yukon, obrane
  • 1 mała żółta cebula
  • Sól koszerna i świeżo zmielony pieprz
  • 5 jaj
  • 1/2 do 3/4 filiżanki (2 1/2 do 4 uncji /75 do 125 g) mąki uniwersalnej
  • 1/2 lb. (250 g) mielonego kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, mielony
  • 1 1/2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • Olej słonecznikowy, w razie potrzeby
  • Do podania:
  • Sos jabłkowy lub konfitury
  • rosyjska kwaśna śmietana
  • Pokrojony świeży szczypiorek

Pokrój ziemniaki i cebulę na kawałki i zmiel przez najmniejsze otwory maszynki do mięsa do dużej miski. Dobrze doprawić solą i pieprzem. W małej misce, lekko ubij 4 jajka i dodaj do masy ziemniaczanej wraz z 1/2 filiżanki (2 1/2 oz./75 g) mąki. Wymieszaj delikatnie, aż do połączenia.

Jeśli mieszanina wydaje się mieć zbyt dużo płynu, odcedź lekko, aż będzie przypominać grudkowate, gęste ciasto. W trakcie mieszania, sól może wyciągnąć więcej płynu z ziemniaków, więc dodaj więcej mąki w razie potrzeby, aby zachować gęstą, grudkowatą konsystencję.

W średniej misce połącz kurczaka, czosnek, pietruszkę i pozostałe jajko. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Rozgrzać piekarnik do 400°F (200°C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Drugą blachę wyłożyć ręcznikami papierowymi.

Na nieprzywierającej patelni wlej tyle oleju, aby obficie pokryć dno patelni do płytkiego smażenia. Podgrzewaj na średnio-wysokim ogniu, aż olej będzie gorący i wyda się rzadszy.

Dodaj 2 łyżki mieszanki ziemniaczanej na patelnię. W razie potrzeby lekko zmniejszyć ogień, aby zapobiec przypaleniu. Delikatnie przynieś łyżką lub łopatką wszelkie uciekające kawałki ziemniaków z powrotem na placek.

Zrób małe zagłębienie lub gniazdo na środku placka, uważając, aby nie przebić się przez ciasto. Dodaj łyżkę mieszanki z kurczaka i delikatnie dociśnij palcami. Dodaj trochę dodatkowego ciasta na kurczaka, aby go pokryć. Gotuj, aż naleśnik będzie puszysty i ciemnozłoty, a następnie delikatnie odwróć i usmaż drugą stronę na złoty kolor, zbierając kawałki, tak jak to robiłeś na pierwszej stronie.

Przenieś naleśnik na blachę wyłożoną pergaminem. Kontynuuj smażenie naleśników z pozostałym ciastem. Możesz wykorzystać dodatkowe ciasto lub kurczaka do usmażenia małych katleti, czyli placuszków z kurczaka, lub wegetariańskich placków ziemniaczanych.

Piecz placki przez 8 do 10 minut, następnie przenieś je na wyłożoną ręcznikiem papierowym blachę do odsączenia.

Podawać z sosem jabłkowym lub konfiturą, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Z podanych składników wychodzi 8 do 10 draników.

Przepis autorstwa szefa kuchni Davida Nayfelda

Szczęśliwej Chanuki!

celebrity chefchefDavid NayfelddranikiEasy Hanukkah MenuHanukkah Menuhanukkah przepisHanukkah RecipesholidaylatkeLatkeswinter holiday


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę