Sobota, 7 września 2024
Chanuka, Święto Świateł, znów nadeszła, a wraz z nią okazja, by zjeść jak najwięcej latkes i draników. Jeśli nie słyszeliście o dranikach, to są one odmianą tradycyjnego białoruskiego latke. Nadziewane kurczakiem, są hitem w domu szefa kuchni Che Fico, Davida Nayfelda. Członek Chefs' Collective
dzieli się poniżej swoim wspaniałym, prostym przepisem, a także opowiada o tym, jak jego rodzina obchodzi ten czas w roku. Szczęśliwej Chanuki dla Ciebie i Twoich bliskich! Szef kuchni CheFico David Nayfeld z jednym ze swoich tortelloni."W naszym domu spędzamy dzień na wspólnym gotowaniu draników i cieszeniu się wzajemnym towarzystwem" - powiedział nam David. "Dzieci biegają jak psychopaci, próbując zdecydować, którą zabawką się pobawić i jak wymienić się na te, które lubią bardziej niż swoje własne. Na kolację mamy draniki, zupę z kulkami maca i zazwyczaj pieczonego kurczaka. Często kończymy wieczór szarlotką i śpiewaniem piosenek, podczas gdy jedna z babć gra na pianinie."
Dla nas brzmi błogie. Oto przepis. (BYO piano-playing bubbe!)
Draniki to placek ziemniaczany w białoruskim stylu nadziewany kurczakiem. Pierwotnie opracowałam go dla bloga z przepisami The Inherited Plate
.Pokrój ziemniaki i cebulę na kawałki i zmiel przez najmniejsze otwory maszynki do mięsa do dużej miski. Dobrze doprawić solą i pieprzem. W małej misce, lekko ubij 4 jajka i dodaj do masy ziemniaczanej wraz z 1/2 filiżanki (2 1/2 oz./75 g) mąki. Wymieszaj delikatnie, aż do połączenia.
Jeśli mieszanina wydaje się mieć zbyt dużo płynu, odcedź lekko, aż będzie przypominać grudkowate, gęste ciasto. W trakcie mieszania, sól może wyciągnąć więcej płynu z ziemniaków, więc dodaj więcej mąki w razie potrzeby, aby zachować gęstą, grudkowatą konsystencję.
W średniej misce połącz kurczaka, czosnek, pietruszkę i pozostałe jajko. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Rozgrzać piekarnik do 400°F (200°C). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Drugą blachę wyłożyć ręcznikami papierowymi.
Na nieprzywierającej patelni wlej tyle oleju, aby obficie pokryć dno patelni do płytkiego smażenia. Podgrzewaj na średnio-wysokim ogniu, aż olej będzie gorący i wyda się rzadszy.
Dodaj 2 łyżki mieszanki ziemniaczanej na patelnię. W razie potrzeby lekko zmniejszyć ogień, aby zapobiec przypaleniu. Delikatnie przynieś łyżką lub łopatką wszelkie uciekające kawałki ziemniaków z powrotem na placek.
Zrób małe zagłębienie lub gniazdo na środku placka, uważając, aby nie przebić się przez ciasto. Dodaj łyżkę mieszanki z kurczaka i delikatnie dociśnij palcami. Dodaj trochę dodatkowego ciasta na kurczaka, aby go pokryć. Gotuj, aż naleśnik będzie puszysty i ciemnozłoty, a następnie delikatnie odwróć i usmaż drugą stronę na złoty kolor, zbierając kawałki, tak jak to robiłeś na pierwszej stronie.
Przenieś naleśnik na blachę wyłożoną pergaminem. Kontynuuj smażenie naleśników z pozostałym ciastem. Możesz wykorzystać dodatkowe ciasto lub kurczaka do usmażenia małych katleti, czyli placuszków z kurczaka, lub wegetariańskich placków ziemniaczanych.
Piecz placki przez 8 do 10 minut, następnie przenieś je na wyłożoną ręcznikiem papierowym blachę do odsączenia.
Podawać z sosem jabłkowym lub konfiturą, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Z podanych składników wychodzi 8 do 10 draników.
Przepis autorstwa szefa kuchni Davida Nayfelda
Komentarze (0)