Piątek, 4 października 2024

Wszystko, czego potrzebujesz do idealnej pieczeni

22 listopada 2021

0

Porozmawiajmy o pieczeniu. Bez względu na to, czy na horyzoncie pojawia się indyk, pieczeń wołowa czy wieprzowa, niektórzy z Was po prostu marzą o pieczeniu. Jesteśmy z Wami: Podkręćmy temperaturę! Oto Pieczenie 101, którego potrzebujesz.

Co to w ogóle jest pieczeń?

Poręczny Food Lover's Companion mówi, że pieczenie to "gotowanie w piekarniku żywności (od mięs po warzywa) w płytkiej, odkrytej patelni, metoda, która idealnie daje dobrze zarumienioną zewnętrzną stronę i wilgotne wnętrze". Temperatura pieczenia jest zazwyczaj wyższa niż pieczenia, nasze zaufane źródło wyjaśnia, i musisz trzymać patelnię odkrytą. (W przeciwnym razie będzie to gulasz.) Kolejna rzecz: tłuszcz musi być częścią mięsa lub być dodany, a mięso powinno być dość miękkie. Twardsze kawałki mięsa, które są przyrumienione na kuchence, a następnie gotowane w płynie do powolnego gotowania w piekarniku? To jest duszenie.

Jak uzyskać złoty, przypalony wygląd?

Suchy kawałek mięsa podgrzany w stosunkowo wysokiej temperaturze powinien ulec reakcji Maillarda. To wymyślny termin określający proces chemiczny, który zachodzi, gdy ciepło przekształca białko lub cukier, dając w efekcie nowe smaki, bukiety i kolory. (J. Kenji Lopez-Alt ma doskonały artykuł na ten temat

). Jeśli więc lubisz chrupiącą skórę na indyku i kurczaku, grillowane paski na burgerach i dobrze wysmażony stek, jesteś fanem reakcji Maillarda.

Co jeszcze przyczynia się do idealnej pieczeni?

Najczęściej przed włożeniem do piekarnika należy osuszyć kawałek mięsa - jeśli właśnie to gotujemy. Wiele osób uważa, że należy je posolić i przyprawić, a następnie pozostawić odkryte w lodówce, aby skóra wyschła, a sól przeniknęła do mięsa. (Patrz: marynowanie na sucho

!) Podczas pieczenia, upewnij się, że gorące powietrze krąży wokół mięsa tak mocno, jak to tylko możliwe, co jest najlepszym sposobem na zapewnienie chrupiącej skórki. Jak to zrobić? Stojak do pieczenia.

Oto najważniejsze informacje o patelniach, stojakach i innych narzędziach, których będziesz potrzebować:

1. Patelnia do pieczenia

Gołe minimum dla pieczenia indyka będzie obręcz aluminiowa blacha do pieczenia i pasujące płaskie podejście stojak pieczenia, jak niektórzy profesjonaliści zrobić

. Ale przegapisz na grawitacji - chyba że jesteś profesjonalistą, to jest trudne i niechlujne, aby odgazować blachę do pieczenia i zdolność do przeszukiwania pieczeń piec w tej samej patelni gotować go w.

Kolejny krok w górę nie jest tak drogi: możesz kupić patelnię ze stali nierdzewnej, emaliowanego żeliwa, ceramiczną patelnię z powłoką nieprzywierającą lub miedzianą

, z lub bez stojaka na pieczeń. (Więcej na ten temat poniżej.) Materiał, z którego wykonana jest patelnia, będzie miał wpływ na jej zdolność do przewodzenia ciepła.

To właśnie gorące powietrze z piekarnika powoduje większość chrupania, dlatego profesjonaliści zgadzają się, że chcesz, aby jak najwięcej gorącego powietrza krążyło wokół mięsa. (To dlatego zwracaj uwagę na to, jak wysokie są boki wybranej patelni; chcesz mieć wystarczająco dużo miejsca, aby zagnieździć się w ziemniakach, sosie i aromatach. Nie chcesz, aby boki były tak wysokie, że mięso będzie się parzyć). Jeśli planujesz przeszukiwać mięso na dowolnym etapie, ciężka miedziana lub żeliwna

brytfanna, na przykład, przyczyni się do zwiększenia ciepła potrawy podczas tego procesu.

Zastanów się również nad wyglądem: Czy przewidujesz umieszczenie pieczeni w naczyniu na podstawce na Święto Dziękczynienia? W takim razie rozważ miedź lub emaliowane żeliwo.

A co z wielkością: Jak duża jest Twoja rodzina? Jak duży będzie Twój ptak na Święto Dziękczynienia? I co najważniejsze - jak duży jest Twój piekarnik? Jeden z naszych najpopularniejszych pieczeni (All-Clad

) jest dostępny w dwóch rozmiarach. Jedna pomieści 15-funtowego ptaka, a druga 20-funtowego.

Może jesteś tylko Ty i Twój partner i w najbliższej przyszłości będziecie organizować tylko małe przyjęcia. Wtedy rozważ delikatną, wspaniałą miedzianą

brytfannę (z gałką dla gołąbków!), która może być podwójna do eleganckiego duszenia, aby zaimponować towarzystwu.

I chociaż tak, możesz piec używając jednorazowego podejścia aluminiowego roastera, nie możesz używać tej patelni do sosów na kuchence; to niebezpieczne. A z naszego doświadczenia wynika, że te patelnie mogą się rozpaść. Dlaczego nie mieć coś pięknego, co będzie trwać od tego święta do następnego?

2. Stojaki do pieczenia

Stelaż jest niezbędny bez względu na to, w jaki sposób się piecze. Umieszczenie pieczeni lub ptaka bezpośrednio na patelni i wrzucenie do piekarnika oznacza, że spód ptaka będzie się dusił lub parował we własnych sokach. Brzmi to smakowicie, ale oznacza to, że stracisz szansę na chrupiącą skórę i równomiernie upieczone mięso. Dwie opcje to płaskie stojaki i stojaki w kształcie litery V

.

Płaskie stoj aki oferują więcej powierzchni na aromaty, ziemniaki, kabaczki i wszystko inne, co chcesz schować pod swoim ptakiem. Mogą one również czasami być ponownie wykorzystane do innych celów, takich jak pieczenie arkuszy patelni warzyw. Niektórzy profesjonaliści wolą te do V-kształtnych stojaków

, które są nieco bardziej ograniczające, ponieważ są one wykonane, aby utrzymać pieczeń i nic więcej. (Tym, którzy je lubią, prawdopodobnie podoba się to, że "podnoszą" boki ptaka do góry, aby uzyskać dostęp do gorącego powietrza).

3. Inne narzędzia

Opiekacz bańkowy

W wielu przepisach - czy to na czerwone mięso, czy drób - pojawia się prośba o podsmażanie. Do tego zadania uwielbiamy bordery, szczególnie te z wąskimi końcówkami, jak ten

, które mogą dostać się do rogów. (Chodzi o to, że smarowanie skóry mięsa tłuszczem nada mu wyjątkowo spalony wygląd i dodatkowy smak).

Termometry do mięsa

Ile razy słyszałeś o Butterballu, do którego dołączony był termometr, który "nigdy nie wyskakiwał"? Nie narażaj się na to (i, hello, mamy lepsze indyki). Mamy termometry pop-'em-in z natychmiastowym odczytem, termometry na podczerwień , które po prostu wiszą nad pieczenią, i wszystko inne, czego możesz potrzebować

w tym dziale.

Separator tłuszczu

Czy tylko my borykamy się z problemem szybkiego oddzielenia tłuszczu od soków mięsnych, które zbierają się na dnie naszych brytfann? Uratuj się przed niechlujnym, problematycznym, zupa łyżka na bańki podejściem do wydobywania tłuszczu. Kup separator tłuszczu. To jak magia, wlewać płyny z patelni do przezroczystego kubka wielkości miarki i patrzeć, jak tłuszcz unosi się do góry. Ten model

ma poręczny mały przycisk, który można nacisnąć, aby uwolnić kapanie mięsa z dna kubka prosto do sosu. To bardzo eleganckie rozwiązanie.

Wszystko w jednym zestawie

OK, jesteś sprzedany. Jesteście gotowi, żeby się napić i upiec. Nie zastanawiaj się nad tym: Po prostu kup to

. Jest to wspaniały zestaw dla indyka, ale działa bajecznie dla każdej dużej pieczeni. Znajdziesz tu bańkę, termometr cyfrowy, worki do solenia, pędzel do pieczenia, widelce do indyka (pomocne przy przenoszeniu pieczeni), separator tłuszczu i naszą najlepszą patelnię ze stali nierdzewnej z dołączonym stojakiem.

Jesteś gotowy? Wyjdź na zewnątrz i zacznij piec!

pieczeń wołowachristmasChristmas roastfeatureProduct Spotlightroastroasterroastroasting patelniaThanksgivingThanksgiving Tipstips

Komentarze (0)

Zostaw komentarz