Piątek, 6 grudnia 2024
Letnie truskawki są najsłodsze o tej porze roku. Wykorzystaj ich pyszny smak dzięki temu przepisowi na konfitury truskawkowe, opracowanemu dla nas przez Christophera Hirsheimera i Melissę Hamilton z ... Dom nad Kanałem.
Konserwy truskawkowe
Szukaj małych, dojrzałych jagód, a następnie zachowaj je w całości na tę pyszną konfiturę.
4 filiżanki małych, dojrzałych truskawek, około 1 funta, umytych i odszypułkowanych
Skórkę (z białą pestką) z 1/2 cytryny
3/4 szklanki drobnego cukru
Włóż truskawki i skórkę cytrynową do miski. szeroki, ciężki garnek. Używając gumowej łopatki, wmieszaj drobny cukier. Pozostaw w temperaturze pokojowej, mieszając od czasu do czasu szpatułką, na 2 godziny. (Jagody puszczą swoje soki, a cukier się rozpuści).
Ustaw garnek na średnim ogniu i doprowadź mieszankę truskawkową do delikatnego wrzenia. Gotować, mieszając delikatnie kilka razy, aż jagody będą miękkie, około 3 minut. Zdjąć garnek z ognia. Używając łyżki cedzakowej, przełożyć jagody do gorącej wysterylizowanej kufla. słoik do konserw. Ponownie postawić garnek z sokami jagodowymi i skórką cytrynową na średnio-wysokim ogniu i gotować, aż syrop zgęstnieje, 1 do 2 minut.
Zdejmij garnek z ognia i pozwól syropowi osiąść. Używając sitka, zetrzeć pianę. Wyrzucić skórkę z cytryny. Wlej gorący syrop do słoika na truskawki. Używając papierowego ręcznika zanurzonego w gorącej wodzie, wytrzyj brzegi słoika do czysta, a następnie zakręć pokrywkę. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj przetwory w lodówce przez okres do 3 miesięcy. Zużywa się 1 pintę.
Komentarze (0)