Piątek, 4 października 2024

Ulubione francuskie przepisy Chucka

21 kwietnia 2022

0

Chuck Williams (1915-2015)

Dla naszego założyciela, Chucka Williamsa, wszystko, co francuskie, było czystą magią. Aby rozpocząć pyszną kulinarną rozmowę, wystarczyło słowo "Francja" - a Chuck natychmiast serwował opowieści z rozmachem rodem z kuchni paryskiego bistro. Jego liczne podróże po Francji, podczas których kupował naczynia

kuchenne, przyczyniły się do rozwoju jego kuchni oraz do powstania wielu francuskich marek, które do dziś są obecne w naszej ofercie.

Jeśli chodzi o jego miłość do kultowej kuchni francuskiej, Chuck miał kilka haseł, które wymownie opisują sposób, w jaki gotujemy dzisiaj: "Sezonowość. Świeżość. Wyobraźnia. Szczerość. Prostota."

Aby uczcić jego francuską spuściznę, poniżej przedstawiamy osiem klasycznych przepisów (w nieszczególnej kolejności), które Chuck uwielbiał najbardziej.

PRZEPISY

1. Crepes

Chuck wierzył, że sukces dania może zależeć od użycia odpowiedniej patelni do tego zadania - a naleśniki

są tego doskonałym przykładem. Po skosztowaniu ich podczas pierwszej podróży do Paryża w 1953 r. chciał, aby amerykańscy kucharze mogli odtworzyć te klasyczne smaki i tekstury w domu.

W poszukiwaniu idealnej patelni zwrócił się do De Buyer - francuskiej firmy, która od 1830 roku słynie z doskonałych naczyń kuchennych. "Te patelnie z niebieskiej stali

udostępniliśmy amerykańskim kucharzom domowym około 1980 roku - i można na nich polegać, że za każdym razem przygotują idealnie jednolite naleśniki".

2. Boullabaise

Chuck uwielbiał lokalne specjały kuchni francuskiej - w tym bouillabaise

, słynny prowansalski gulasz rybny. Aby przyrządzić domową wersję tego dania, Chuck polecił niezawodne naczynia żeliwne, które poznał i pokochał podczas swoich pierwszych podróży do Francji i których używał we własnej kuchni przez ponad 50 lat.

Kiedy Chuck po raz pierwszy odkrył Le Creuset

, występowało ono w jednym czerwonawo-pomarańczowym kolorze zwanym "flame". Kupował naczynia bezpośrednio z fabryki i przedstawił je amerykańskim kucharzom domowym, którzy uwielbiali sposób, w jaki można je przenosić z kuchenki lub piekarnika na stół. Obecnie Williams Sonoma sprzedaje Le Creuset w tęczy kolorów - w tym piękne ekskluzywne produkty.

3. Francuska zupa cebulowa

Chuck lubił opowiadać o historii francuskiej zupy cebulowej

. Stała się ona kulinarną legendą w XIX-wiecznej paryskiej dzielnicy targowej Les Halles, gdzie miejscowi biesiadnicy i pracownicy targowi zbierali się w okolicznych bistrach, aby po nocy spędzonej na mieście podnieść się na duchu.

Jednym z ulubionych sposobów Chucka na podanie domowej zupy była miseczka Apilco w kształcie głowy lwa (która z radością przechodzi z pieca do stołu). Odkrył piękno i wszechstronność klasycznej francuskiej białej porcelany

podczas swojej drugiej podróży do Francji w 1960 roku - i od tego czasu kolekcja ta jest ulubioną kolekcją Williams Sonoma.

4. Stek Frites

Chuck chętnie opowiadał o spacerach po paryskich dzielnicach i odkrywaniu lokalnych bistro. Rozmowy z kucharzami bistro nauczyły go wiele o sile prostych dań, takich jak Steak Frites

, które często można znaleźć wśród plats du jour (specjałów dnia).

Chuck wykorzystał tę inspirację, aby przywrócić do życia naczynia, które ułatwiają odtworzenie tego autentycznego skwierczenia w domowej kuchni. W latach 70. odkrył wysokiej klasy francuskie emaliowane naczynia żeliwne Francisa Stauba

- i jest to jedno z naszych ulubionych naczyń do przyrządzania klasyki bistro (i wielu innych rzeczy) w domu.

5. Brioche

Podróże po Europie przybliżyły wielu Amerykanom - w tym Chuckowi - proste szczęście, jakim jest świeże pieczywo, takie jak brioszka. Radził, że brioszki

najlepiej wyrastają długo i powoli (np. przez noc). A Chuck zawsze powtarzał, że te kultowe francuskie smaki są warte czekania.

Jeśli chodzi o domową brioszkę, jesteśmy fanami klasycznego, ryflowanego naczynia do pieczenia od jednego z ulubionych francuskich producentów Chucka, Emile Henry

. Jest ono wykonane ręcznie z lokalnej burgundzkiej gliny, która nagrzewa się delikatnie i równomiernie, dzięki czemu brioszka piecze się z taką samą doskonałością, jaką Chuck odkrył w bogatym, maślanym chlebie, w którym zakochał się we Francji.

6. Coq au Vin

Coq au vin

to jedno z ponadczasowych francuskich dań, które stało się legendą wśród Amerykanów w latach 50. ubiegłego wieku (i później). Chuck opowiedział o wpływie tego przepisu na amerykańskich kucharzy, a także o francuskim sposobie gotowania z wykorzystaniem najświeższych, sezonowych składników. Inny wpływ Francji? Klasyczne miedziane naczynia kuchenne.

Podczas pierwszej podróży zakupowej Chucka do Francji w 1959 roku, odwiedził on Mauviel -

małą, rodzinną firmę w Normandii, która dostarczała miedziane naczynia kuchenne do najlepszych restauracji w Europie. Natychmiast zaczął sprzedawać francuskie garnki i patelnie w Williams Sonoma, gdzie stały się one natychmiastowymi faworytami w amerykańskich kuchniach.

7. Soufflé

Chuck był dumny z tego, że zachęcił amerykańskich kucharzy do przyrządzania klasycznych francuskich sufletów - i zawsze chętnie dzielił się sekretami ich przyrządzania. Jego ulubione wskazówki? Białka o temperaturze pokojowej, miedziana misa bez wykładziny i trzepaczka balonowa

.

Wspominał sposób, w jaki suflety zdawały się przeczyć grawitacji i jak ich popisowa wyniosłość podniosła amerykańską kuchnię przełomu lat 50. i 60. Preferowany przez Chucka niezbędnik do pieczenia? Kultowy biały porcelanowy talerz do sufletów firmy Apilco

!

8. Madeleines

Gdybyś piekła z Chuckiem, opowiedziałby Ci literacką historię o madeleine. Opowiedziałby o tym, jak te małe biszkopciki

zostały uwiecznione przez Marcela Prousta w Pamiętniku rzeczy minionych. I powiedziałby, że najlepiej delektować się nimi tak, jak wyobrażał to sobie Proust: "ciepłe, wyjęte z piekarnika, z odrobiną chrupkości na zewnątrz".

Profesjonalne foremki do pieczeniamadeleine były jednymi z pierwszych naczyń, które Chuck przywiózł z Francji pod koniec lat 50. Oczywiście, były to tradycyjne formy, wykonane z ocynowanej stali lub aluminium. Dziś pieczenie madeleine może być jeszcze łatwiejsze dzięki innowacyjnym patelniom silikonowym i patelniom Goldtouch z powłoką nieprzywierającą

.

Dziś jesteśmy dumni, że możemy kontynuować pielęgnowanie spuścizny Chucka - nie tylko poprzez dalsze wspieranie i gotowanie z tymi wspaniałymi markami, które sprowadził do Ameryki tyle lat temu, ale także poprzez odkrywanie wielu nowych, które pomagają nam odkrywać wspaniały świat jedzenia.

ciasto brioszowechuck williamsCoq au VinCrepesemile henryFrancjaFrancuskazupa cebulowaLe CreusetmadeleineMauvielSufletZupaStaubSmak

Komentarze (0)

Zostaw komentarz