Piątek, 4 października 2024
Super-szef i gwiazda Food Network Tyler Florence wie co nieco o stekach. Jego nowa restauracja, Miller & Lux, została właśnie otwarta w San Francisco w Kalifornii, więc był on (jak to się mówi w kuchni) w chaszczach. Ponieważ jest on wielkim fanem No Kid Hungry i Hestan naczynia, jednak, wziął trochę czasu od swojej restauracji, aby porozmawiać wołowiny dla zabójczej klasy wirtualnej.
Jesteśmy zachwyceni, że możemy współpracować z Tylerem, Claudette Zepeda, Ashley Christensen, Mei Lin i Chris Shepherd na pięciomiejskiej trasie Hestan 2021 Titanium. Wirtualna seria pięciu zajęć z tymi gwiazdami kuchni to niezawodny sposób, aby wyostrzyć swoje umiejętności kulinarne w domu. Wszystkie wpływy są przeznaczone na organizację charytatywną, którą kochamy i z dumą wspieramy - No Kid Hungry.
Następne zajęcia prowadzone są przez Chrisa Shepherda z Houston, który przygotuje wegetariańskie naleśniki z makaronem:
W międzyczasie, można zatrzasnąć bilety na całą serię, w tym Tyler klasy, i wspierać tę wspaniałą organizację charytatywną. Oto kilka wskazówek, które odeszliśmy od jego klasy wiedząc, plus marzenie o przepisie rib-eye:
'Tis sezon do hustle, ale nie zapomnij ustawić swój stek na 30 do 60 minut przed gotować go. To tworzy "równowagę" z samej patelni, mówi Tyler, i pomaga stek gotować szybciej i bardziej równomiernie. Bonus: Jak tłuszcz na stek renderuje, to będzie renderować miękkie i soczyste, a nie rock-hard.
"Wytrzymała". "Spektakularna". "Niesamowita." Trzeba przyznać, że Tyler jest wielkim fanem patelni ze stali nierdzewnej Hestan Nanobond™, której używał na tych zajęciach. "Bez żartów, to jest następny poziom, następna generacja technologii, jeśli chodzi o naczynia kuchenne". Uwielbia jej trwałość, jak szybko się nagrzewa i gorąca patelnia dostaje, zbyt. Dla przepisu poniżej, on usuwa stek i stawia go na stojaku drucianym ustawionym w blasze do piekarnika. Ale ponieważ ta patelnia może obsługiwać 500 stopni ciepła (lub brojler!), w restauracji, to prawdopodobnie dokładnie to, co by zrobił. (Dla przepisu poniżej, on deglaze patelni searing i dodaje yummy kurki).
Choć Tyler poetycko opowiada o 45-dniowym porterhouse'ie starzonym na sucho ("absolutnie doskonały kawałek mięsa"), jest osadzony w rzeczywistości. Możesz użyć mniej kosztownego kawałka mięsa, a jeśli nie możesz znaleźć kurek do poniższego przepisu, możesz użyć grzybów cremini lub prawdziwków. Zrobił trochę "miejskiego żerowania", aby zebrać rozmaryn z krzaka naprzeciwko swojego kalifornijskiego studia, a następnie wrzucił trochę zwykłego masła na patelnię po usmażeniu steku, aby "polizać świeży tłuszcz", nakładając go łyżką na usmażoną wołowinę. Podobało nam się, że podczas procesu smażenia (ostrożnie!) dociskał środek steku ręką i łopatką. Nic wymyślnego. Żadnych smaczków. Tylko uzyskanie tej pięknej reakcji Maillarda poprzez umieszczenie jak największej ilości mięsa na żarze patelni, aby stworzyć skorupę.
Mniam, mniam. Dzięki za wskazówki, szefie kuchni! Złap resztę z nich, właśnie w ten sposób, i kopać do przepisu Tylera, poniżej.
1-2 2-calowe grube steki z kością rib eye3-4
łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
sólkoszerna.
2 funty Yukon Gold lub inny żółty ziemniak4
ząbki czosnkuSólkoszerna
i świeże-łamany czarny pieprz1
1⁄4 filiżanki śmietany4
łyżki masła1
pęczek szczypiorku, minced
4 łyżki masła1
duża szalotka, zmielona1
łyżka stołowa świeżych liści tymianku9
uncji grzybów kurkowych, oczyszczonych1⁄2 szklanki
białego wina1⁄2szklanki
bulionu wołowego1
łyżka stołowa demi-glace1⁄4szklanki
śmietany1⁄2
cytryny, wyciśnięty sokSólkoszerna
i świeży czarny pieprzŚwieża rukiew
wodna lub liście pietruszki do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 400°.
Osusz stek(i) papierowymi ręcznikami i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej. Doprawić solą i odstawić na bok.
Podgrzej oliwę z oliwek w dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Kiedy oliwa zacznie się mienić i dymić, umieścić stek na patelni i smażyć przez 5 minut, lub do uzyskania ładnej skórki. Odwróć stek na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut.
Zdejmij stek z patelni (nie wyrzucaj skroplin z patelni) i umieść na blasze z drucianym stelażem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 18 minut lub do momentu, gdy termometr włożony w najgrubszą część steku zarejestruje 125°.
Wyjmij z piekarnika i pozwól stekowi odpocząć przez około 10 minut przed pokrojeniem.
Obierz i grubo posiekaj ziemniaki, a następnie dodaj je do garnka z zimną, osoloną wodą wraz z czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ziemniaki do miękkości, około 10-12 minut. Kiedy ziemniaki będą już w pełni ugotowane, odcedź je i odstaw na bok.
Na patelni, na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia śmietanę i masło.
Użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozgnieść ziemniaki w garnku z masłem i śmietaną. Za pomocą trzepaczki, delikatnie połącz wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Uwaga: jeśli nie masz tłuczka do ziemniaków, możesz włożyć odsączone ziemniaki do garnka ze śmietaną i rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub użyć ręcznego miksera elektrycznego, aby je połączyć.
Weź patelni używane do gotowania stek i wyrzucić około trzech czwartych tłuszczu wołowego. Umieść patelnię z powrotem na kuchence na średnio-wysokim ogniu i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj szalotki i tymianek, a następnie smaż przez około 1 minutę. Dodać grzyby i smażyć przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Gdy grzyby się zrumienią, odgazuj białym winem, zeskrobując wszelkie zrumienione resztki z dna patelni. Niech wino gotować przez minutę, a następnie dodać bulionu wołowego, demi-glace i śmietany. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty. Doprawić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Podawać stek z puree ziemniaczanym i grzybami, udekorowany rukwią wodną lub natką pietruszki. Na 2-4 porcje.
Komentarze (0)