Przejdź do przepisu - Przepis do wydrukowania
"Dorastając w Luizjanie, King Cakes są wszędzie" - mówi gwiazda pieczenia Vallery Lomas.
W Nowym Orleanie, a także w wielu innych miejscach zamieszkałych głównie przez katolików, nie ma takiego święta jak karnawał. (Aka Mardi Gras, aka Carnaval, w zależności od tego, czy
jesteś w NOLA, Brazylii, Wenecji, czy gdziekolwiek indziej). Dzień poprzedzający rozpoczęcie Wielkiego Postu jest znany ze świętowania, radości i rozpusty. Znane są koraliki, kostiumy i parady, ale żaden jadalny produkt nie definiuje sezonu Mardi Gras tak jak King Cake.
W Nowym Orleanie niektórzy uważają za świętokradztwo jedzenie King Cake przed 6 stycznia, kiedy to obchodzona jest Dwunasta Noc. (Jeden z autorów twierdzi, że ciasto pochodzi z Saturnaliów, czyli obchodów ku czci Saturna, które odbywały się w starożytnym Rzymie). Dla urodzonej w Luizjanie szefowej kuchni i świeżo upieczonej autorki książek kuch
arskich, Vallery Lomas, tradycyjne zielone, złote i purpurowe ciasto to tradycja rodzinnego stanu, którą warto kontynuować.
Vallery Lomas (druga od prawej) świętuje z przyjaciółmi.
Gwiazda programu " Great American Baking Show
" pamięta, jak krzyczała ze szczytu ramion swojego taty, oglądając parady nowoorleańskie. Celowała w koraliki, ale miała nadzieję na nieuchwytny, ręcznie malowany orzech kokosowy. Parady były "sprawą rodzinną" - wspomina i pamięta, że dzieliła się King Cakes z "każdym, od kolegów z klasy po członków kościoła".
King Cakes są nadal wszechobecne w Nowym Orleanie, sprzedawane w piekarniach, sklepach spożywczych i innych miejscach. Vallery przyznaje, że - świętokradczo czy nie - ludzie jedzą je "cały czas", nie tylko w okresie karnawału. Ale obecnie, mieszkając w Nowym Jorku, sama je robi. (W tygodniu, w którym wystąpiła w telewizji, otrzymała za to tytuł "Star Baker")!
A więc przyjmijcie tradycję i ten wspaniały przepis z jagodami. (Tak, "zwykły" King Cake zawiera klasyczny cynamon, ale jabłka i truskawki z serkiem śmietankowym to inne bardzo popularne nadzienia)! Nie zapomnij o plastikowym dziecku, które za pomocą noża wkłada się do upieczonego chleba po jego upieczeniu. (Kto włoży je do swojej kromki, ten przynosi Królewskie Ciasto w następnym roku!) Rozważ też przyjęcie mocy (złota), wiary (fioletowa) i sprawiedliwości (zielona),
ucieleśnionych w trójkolorowej posypce na wierzchu.
Kup
teraz.
Zabójczy przepis Vallery'ego pochodzi z kart jej nowej książki kucharskiej " Life Is What You Bake It
". Znajdziemy w niej zbiór przepisów odzwierciedlających jej wychowanie w Luizjanie, a także przepisy rodzinne i ulubione potrawy z Paryża i rodzinnego Harlemu. Vallery przygotowała też wiele innych potraw na Mardi Gras, w tym południowe klasyki, takie jak ciasto z langustynkami, herbatniki i chleb kukurydziany!
Jeżynowo-cytrynowe ciasto królewskie
Ciasto królewskie to mój ulubiony element karnawału w Luizjanie. Ciasto to jada się w miesiącach poprzedzających Mardi Gras, a w środku zawsze ukryte jest plastikowe dziecko. Ten, kto zdobędzie kawałek z plastikowym dzieckiem, musi przynieść następne ciasto królewskie! Tradycyjne nadzienie jest cynamonowe, ale ja stworzyłam tę wersję na potrzeby The Great American Baking Show, ponieważ jasne jagodowe nadzienie i cytrynowy posmak doskonale równoważą słodką polewę. To ciasto zdobyło dla mnie tytuł "Star Baker" za tydzień pieczenia chleba, a po jednym kęsie przekonasz się, dlaczego!
5 z 1 głosów
Drukuj Przepis
Przepis na szpilki
Kurs Deser
Serwowane porcje 1 Tort gigant
Składniki
Na chleb:
- 1 filiżanka (240ml) ciepła woda
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- ⅓ filiżanka (65g) cukier granulowany
- 1 (¼ uncji/7g) opakowanie drożdży instant
- 4 filiżanki (500 g) mąki uniwersalnej, plus więcej w razie potrzeby
- 1½ łyżeczki sól koszerna
- 5 łyżki stołowe (70 g) niesolone masło, w temperaturze pokojowej
- Starta skórka z 3 cytryn
- Zmiękczone masło lub olej roślinny do miski
Na nadzienie:
- 2½ filiżanek świeżych jeżyn
- ½ filiżanka (100 g) cukier granulowany
- skórka i sok z 1 cytryny
Polewa waniliowa
- 2 filiżanki (240g) cukier puder
- 3 łyżki stołowe (42 g) niesolone masło, roztopione
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 3 do 4 łyżki stołowe (45-60 ml) mleko pełne lub alternatywne bez nabiału
- ¼ filiżanka fioletowego, zielonego i żółtego cukru
Instrukcje
- Przygotować ciasto chlebowe: Dodaj ciepłą wodę i 2 jajka do misy miksera wyposażonego w końcówkę do wyrabiania ciasta. Dodaj cukier, drożdże, mąkę, sól, 5 łyżek masła i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto na niskiej prędkości, aż składniki się połączą, około 2 minut.
- Zwiększ prędkość miksera do średniej i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne, a gluten się rozwinie, jeszcze 8-10 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy na haku uformuje się pojedyncza kulka, która będzie uderzać o ścianki miski podczas ruchu haka.
- Zdejmij miskę z miksera i uformuj ciasto w kulę. Przełożyć do lekko naoliwionej dużej miski. Przykryj miskę folią lub czystym, wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli około 1 godzinę 30 minut do 2 godzin.
- Przygotować nadzienie jeżynowe: Połącz jeżyny, cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny w małym lub średnim rondelku. Rozbij jeżyny i zamieszaj. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, około 10 minut. Zdjąć z ognia, przełożyć do osobnej miski i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed użyciem.
- Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Podzielić ciasto na chałkę na 2 równe części i zwinąć każdy kawałek w rulon o długości 18 cali. Zwiń sznury w prostokąty o szerokości od 6 do 8 cali. Posmaruj prostokąty nadzieniem jeżynowym, pozostawiając 1-calową obwódkę ze wszystkich stron, a następnie zwiń ciasno jak galaretkę. Skręć dwa rulony, a następnie złóż końce razem, tworząc owalny pierścień na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Przykryj czystym ręcznikiem do czasu wyrośnięcia i podwojenia rozmiaru, czyli około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 350°F.
- Ubić pozostałe jajko w małej miseczce. Posmarować bochenek jajkiem. Przełożyć bochenek do piekarnika i piec do zarumienienia, 30-35 minut.
- Wyjmij z piekarnika i przenieś na stojak do studzenia, aby całkowicie ostygły.
- Przygotuj polewę waniliową: Cukier puder przesiać do dużej miski. Wmieszaj masło, wanilię i mleko do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Pokryj ciasto polewą waniliową, a przed podaniem posyp fioletowym, zielonym i żółtym cukrem.
Uwagi
dotyczące
przygotowaniaCiasto można przygotować od kroku 3 i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Zimne powietrze spowolni wzrost ciasta, dzięki czemu będzie miało ono bogatszy smak. Kiedy ciasto będzie gotowe do użycia, wyjmij je z lodówki i przed uformowaniem ponczuj. Przy drugim wyrastaniu ciasto będzie potrzebowało trochę więcej czasu.
Słowa kluczowe ciasto z jeżynami, karnawał, wielki amerykański pokaz pieczenia, mardi gras, nowy orlean
Adaptacja z książki Życie jest tym, co upieczesz
. Copyright © 2021 by Vallery Lomas. Fotografie copyright © 2021 by Linda Xiao. Wydane przez Clarkson Potter, imprint of Random House.
karnawałDeserking cakking caking cake przepisy na ciastoLife Is What You Bake Itmardi grasMardi Gras przepisy na słodyczeVallery Lomas
Komentarze (0)