Czwartek, 25 kwietnia 2024

Tort Mardi Gras King Cake, który wyniósł urodzonego w Luizjanie szefa kuchni na gwiazdę piekarstwa

21 kwietnia 2022

Przejdź do przepisu - Przepis do wydrukowania "Dorastając w Luizjanie, King Cakes są wszędzie" - mówi gwiazda pieczenia Vallery Lomas.

W Nowym Orleanie, a także w wielu innych miejscach zamieszkałych głównie przez katolików, nie ma takiego święta jak karnawał. (Aka Mardi Gras, aka Carnaval, w zależności od tego, czy

jesteś w NOLA, Brazylii, Wenecji, czy gdziekolwiek indziej). Dzień poprzedzający rozpoczęcie Wielkiego Postu jest znany ze świętowania, radości i rozpusty. Znane są koraliki, kostiumy i parady, ale żaden jadalny produkt nie definiuje sezonu Mardi Gras tak jak King Cake.

W Nowym Orleanie niektórzy uważają za świętokradztwo jedzenie King Cake przed 6 stycznia, kiedy to obchodzona jest Dwunasta Noc. (Jeden z autorów twierdzi, że ciasto pochodzi z Saturnaliów, czyli obchodów ku czci Saturna, które odbywały się w starożytnym Rzymie). Dla urodzonej w Luizjanie szefowej kuchni i świeżo upieczonej autorki książek kuch

arskich, Vallery Lomas, tradycyjne zielone, złote i purpurowe ciasto to tradycja rodzinnego stanu, którą warto kontynuować. Vallery Lomas (druga od prawej) świętuje z przyjaciółmi.

Gwiazda programu " Great American Baking Show

" pamięta, jak krzyczała ze szczytu ramion swojego taty, oglądając parady nowoorleańskie. Celowała w koraliki, ale miała nadzieję na nieuchwytny, ręcznie malowany orzech kokosowy. Parady były "sprawą rodzinną" - wspomina i pamięta, że dzieliła się King Cakes z "każdym, od kolegów z klasy po członków kościoła".

King Cakes są nadal wszechobecne w Nowym Orleanie, sprzedawane w piekarniach, sklepach spożywczych i innych miejscach. Vallery przyznaje, że - świętokradczo czy nie - ludzie jedzą je "cały czas", nie tylko w okresie karnawału. Ale obecnie, mieszkając w Nowym Jorku, sama je robi. (W tygodniu, w którym wystąpiła w telewizji, otrzymała za to tytuł "Star Baker")!

A więc przyjmijcie tradycję i ten wspaniały przepis z jagodami. (Tak, "zwykły" King Cake zawiera klasyczny cynamon, ale jabłka i truskawki z serkiem śmietankowym to inne bardzo popularne nadzienia)! Nie zapomnij o plastikowym dziecku, które za pomocą noża wkłada się do upieczonego chleba po jego upieczeniu. (Kto włoży je do swojej kromki, ten przynosi Królewskie Ciasto w następnym roku!) Rozważ też przyjęcie mocy (złota), wiary (fioletowa) i sprawiedliwości (zielona),

ucieleśnionych w trójkolorowej posypce na wierzchu. Kup teraz.

Zabójczy przepis Vallery'ego pochodzi z kart jej nowej książki kucharskiej " Life Is What You Bake It

". Znajdziemy w niej zbiór przepisów odzwierciedlających jej wychowanie w Luizjanie, a także przepisy rodzinne i ulubione potrawy z Paryża i rodzinnego Harlemu. Vallery przygotowała też wiele innych potraw na Mardi Gras, w tym południowe klasyki, takie jak ciasto z langustynkami, herbatniki i chleb kukurydziany!

Jeżynowo-cytrynowe ciasto królewskie

Ciasto królewskie to mój ulubiony element karnawału w Luizjanie. Ciasto to jada się w miesiącach poprzedzających Mardi Gras, a w środku zawsze ukryte jest plastikowe dziecko. Ten, kto zdobędzie kawałek z plastikowym dzieckiem, musi przynieść następne ciasto królewskie! Tradycyjne nadzienie jest cynamonowe, ale ja stworzyłam tę wersję na potrzeby The Great American Baking Show, ponieważ jasne jagodowe nadzienie i cytrynowy posmak doskonale równoważą słodką polewę. To ciasto zdobyło dla mnie tytuł "Star Baker" za tydzień pieczenia chleba, a po jednym kęsie przekonasz się, dlaczego! 5 z 1 głosów Drukuj Przepis Przepis na szpilki Kurs Deser Serwowane porcje 1 Tort gigant

Składniki

Na chleb:

  • 1 filiżanka (240ml) ciepła woda
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • filiżanka (65g) cukier granulowany
  • 1 (¼ uncji/7g) opakowanie drożdży instant
  • 4 filiżanki (500 g) mąki uniwersalnej, plus więcej w razie potrzeby
  • łyżeczki sól koszerna
  • 5 łyżki stołowe (70 g) niesolone masło, w temperaturze pokojowej
  • Starta skórka z 3 cytryn
  • Zmiękczone masło lub olej roślinny do miski

Na nadzienie:

  • filiżanek świeżych jeżyn
  • ½ filiżanka (100 g) cukier granulowany
  • skórka i sok z 1 cytryny

Polewa waniliowa

  • 2 filiżanki (240g) cukier puder
  • 3 łyżki stołowe (42 g) niesolone masło, roztopione
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 3 do 4 łyżki stołowe (45-60 ml) mleko pełne lub alternatywne bez nabiału
  • ¼ filiżanka fioletowego, zielonego i żółtego cukru

Instrukcje

  • Przygotować ciasto chlebowe: Dodaj ciepłą wodę i 2 jajka do misy miksera wyposażonego w końcówkę do wyrabiania ciasta. Dodaj cukier, drożdże, mąkę, sól, 5 łyżek masła i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto na niskiej prędkości, aż składniki się połączą, około 2 minut.
  • Zwiększ prędkość miksera do średniej i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne, a gluten się rozwinie, jeszcze 8-10 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy na haku uformuje się pojedyncza kulka, która będzie uderzać o ścianki miski podczas ruchu haka.
  • Zdejmij miskę z miksera i uformuj ciasto w kulę. Przełożyć do lekko naoliwionej dużej miski. Przykryj miskę folią lub czystym, wilgotnym ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli około 1 godzinę 30 minut do 2 godzin.
  • Przygotować nadzienie jeżynowe: Połącz jeżyny, cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny w małym lub średnim rondelku. Rozbij jeżyny i zamieszaj. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, około 10 minut. Zdjąć z ognia, przełożyć do osobnej miski i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed użyciem.
  • Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
  • Podzielić ciasto na chałkę na 2 równe części i zwinąć każdy kawałek w rulon o długości 18 cali. Zwiń sznury w prostokąty o szerokości od 6 do 8 cali. Posmaruj prostokąty nadzieniem jeżynowym, pozostawiając 1-calową obwódkę ze wszystkich stron, a następnie zwiń ciasno jak galaretkę. Skręć dwa rulony, a następnie złóż końce razem, tworząc owalny pierścień na przygotowanej blasze do pieczenia.
  • Przykryj czystym ręcznikiem do czasu wyrośnięcia i podwojenia rozmiaru, czyli około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 350°F.
  • Ubić pozostałe jajko w małej miseczce. Posmarować bochenek jajkiem. Przełożyć bochenek do piekarnika i piec do zarumienienia, 30-35 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i przenieś na stojak do studzenia, aby całkowicie ostygły.
  • Przygotuj polewę waniliową: Cukier puder przesiać do dużej miski. Wmieszaj masło, wanilię i mleko do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Pokryj ciasto polewą waniliową, a przed podaniem posyp fioletowym, zielonym i żółtym cukrem.

Uwagi

dotycząceprzygotowaniaCiasto można przygotować od kroku 3 i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Zimne powietrze spowolni wzrost ciasta, dzięki czemu będzie miało ono bogatszy smak. Kiedy ciasto będzie gotowe do użycia, wyjmij je z lodówki i przed uformowaniem ponczuj. Przy drugim wyrastaniu ciasto będzie potrzebowało trochę więcej czasu. Słowa kluczowe ciasto z jeżynami, karnawał, wielki amerykański pokaz pieczenia, mardi gras, nowy orlean

Adaptacja z książki Życie jest tym, co upieczesz

. Copyright © 2021 by Vallery Lomas. Fotografie copyright © 2021 by Linda Xiao. Wydane przez Clarkson Potter, imprint of Random House. karnawałDeserking cakking caking cake przepisy na ciastoLife Is What You Bake Itmardi grasMardi Gras przepisy na słodyczeVallery Lomas