Środa, 24 kwietnia 2024

Top Chef Claudette Zepeda dzieli się swoimi tradycjami związanymi z Día De Los Muertos.

23 października 2021

Pochodząca z San Diego supergwiazda, absolwentka "Top Chef " i członkini naszego Kolektywu Szefów Kuchni 2021 Claudette Zepeda dorastała, obchodząc piękne meksykańskie święto Día de los Muertos

. Tutaj opowiada o swoich ulubionych tradycjach kulinarnych, wyjaśnia, jak przygotowuje swoją ofrendę (ołtarz), a także o ulubionej części tego święta oraz o tym, co większość z nas robi źle!

Jaka jest jedna rzecz, której ludzie w USA nie wiedzą lub mylą się co do Día De Los Muertos?

Zestaw karafek i kieliszków, którymi można wznieść toast za przodków.

Niektórzy ludzie noszą na twarzach maski z calaveras lub calacas (czaszki). Chociaż teraz robi się to za pomocą makijażu, tradycyjnie maski te były rzeźbione z drewna. Praktyka ta ma na celu wyśmiewanie się ze śmierci. Traktujemy to jako etap w życiu i nie boimy się jej. Ale to jest kultura, a nie kostium. La Catrina, która jest ikoną Día de Los Muertos, jest kobietą ubraną w regalia, ale pod tym wszystkim wciąż jest szkieletem. To świetne przypomnienie, że nawet przy wszystkich naszych luksusach na ziemi, wszyscy jesteśmy zbudowani z kości i wszyscy mamy to samo przeznaczenie.

Osobiście, jaka jest Twoja ulubiona część świętowania Dnia Zmarłych?

Moją ulubioną częścią jest budowanie ołtarza. To jest rytualne i wprowadza nowe pokolenia do naszej wspólnoty. To jest podobne do dekorowania choinki, z rodzinnymi pamiątkami i pamiątkami. W czasie, gdy budujemy nasz ołtarz, uwielbiam dzielić się historiami o moich dziadkach z moimi siostrzenicami, które nigdy ich nie poznały, ale dzięki tym historiom są w stanie ich poznać. Dzielimy się ich upodobaniami i niechęciami, a poprzez te chwile uczymy również nasze młodsze pokolenia miłości i szacunku do rodziny. Wierzymy, że nasi przodkowie będą czekać na nas po drugiej stronie.

Co w tym roku znajdzie się na Twojej ofrenda?

Bieżnik na stół, który może pasować na ofrendę.

Moja ofrenda nie zmienia się zbytnio. To pamiątki i zdjęcia naszych zmarłych bliskich i rzeczy, które kochali. Jest tam, aby ich uhonorować i wypełniona obfitością cempasuchil (nagietków) i świec, aby mogli znaleźć drogę powrotną do domu, do nas. Jedzenie, napoje i dodatkowy wystrój ołtarza zawsze ewoluują. W zeszłym roku odwiedziłam rodzinne miasto mojej babci i przywiozłam do domu kilka tkanin, które mogłam wykorzystać jako bieżnik

na ołtarzu.

Jakie są Twoje inne tradycje związane z Día De Los Muertos?

Rzut oka na stół Claudette.

Nazywam to Tamalefest. To tak naprawdę wstęp do Tamalegate, które odbywa się podczas świąt Bożego Narodzenia. Ale tak, robimy tamales i pan de muerto na około tydzień przed Día de Los Muertos. Nie ma nic lepszego niż ciepłe atole (napój na bazie kukurydzy) i gorące tamales podczas oczekiwania na wybicie północy w oświetlonym świecami

domu wypełnionym aromatem cempasuchil.

Zobacz naszą kolekcję z okazji Dnia Zmarłych!