Środa, 6 listopada 2024

Strozzapreti Pomodoro i inspiracje z włoskich wakacji

21 kwietnia 2022

0

Przejdź do przepisu - Przepis do wydrukowania Wszystkie zdjęcia dzięki uprzejmości Belle English

Dyrektor Kuchni Próbnej, Belle English

, miała szczęście spędzić ostatnio cztery dni na Sardynii (w lokalnym języku: Sardegna). Na wyspie zjadła mnóstwo pysznych owoców morza, w tym kalmary i uni. "Uni było na wszystkim, zwłaszcza na wybrzeżu" - wspomina. Jednak danie, które najbardziej utkwiło jej w pamięci, to niesamowity talerz ręcznie robionego makaronu w pagórkowatym miasteczku Usini.

Była tam, aby uczyć się od dwóch nonnas, którzy w momencie jej przybycia robili właśnie makaron Andarinos i Ciccioneddus

. Belle usiadła, by zacząć wałkować i szczypać makaron, obserwując kobiety, które zręcznie pokazywały swoje rzemiosło. Pomyślałam: "Jestem kucharką i jestem zręczna. Mogę to zrobić!". Ale próbowałam i nie udało mi się" - śmieje się. "To niesamowite, jak technicznie jest zrobić taki kształt makaronu, ale te dwie nonny były ekspertkami".

Belle wałkowała swój makaron na szklanej desce podobnej do deski do klusek. Po godzinach wałkowania i pracy zasiadła do lunchu ze swoimi nauczycielami, aby cieszyć się ich wysiłkiem. "Ja nie mówię po włosku, a oni po angielsku, więc porozumiewaliśmy się poprzez gotowanie". Choć lunch obfitował w regionalne specjały, Belle najbardziej doceniła proste danie.

"Mieliśmy makaron z niesamowitym sosem pomidorowym" - wspomina. "Była to stara włoska szkoła - po prostu czosnek i cebula gotowane w pomidorach, oczywiście pomidorach San Marzano. Nienasy zrobiły pesto, które położyły na wierzchu, co ja lubię nazywać 'pesto floater'. Zrywały bazylię z ziemi tuż za drzwiami kuchni, a następnie łączyły ją z orzeszkami pinii, orzechami włoskimi lub migdałami, w zależności od tego, co akurat miały".

A rezultaty były niesamowite. "Jadłam już wiele makaronów

" - mówi Belle, córka dwóch szefów kuchni i sama jest szefową kuchni. "Ale ten był najbardziej niezapomniany".

Jakie wnioski wyciąga Belle? "Nawet najprostsze potrawy ze świeżych, lokalnych składników, które są tak dobre jak we Włoszech - kiedy dostajesz składniki z regionu, w którym są uprawiane - smakują o wiele lepiej". Jedna z najlepszych części jej kulinarnej przygody, jak mówi, "Stałam się lepszą kucharką, mimo że tak naprawdę nic nie gotowałam, po prostu jedząc i słuchając szefów kuchni."

Po powrocie do domu Belle od razu zabrała się do pracy nad odtworzeniem klasycznego sosu Nonnasu. "Połączyłam go z naszymi Strozzapreti

, które mają kształt podobny do makaronów sardyńskich i bardzo dobrze utrzymują sos, ponieważ zaginają się do środka".

Rezultaty "badań" Belle możecie podziwiać tutaj

! Belle uwielbia polewać swój makaron, podobnie jak inni - Pecorino Sardo, sardyńskim serem z owczego mleka, który jest łagodny i orzechowy. Jeśli nie możesz go znaleźć, nie ma problemu: Pecorino Romano będzie w sam raz.

Strozzapreti Pomodoro ze świeżym Pesto i Pecorino Sardo

Przepis Belle'a na potrawę od Nonnasu zawiera podwójną dawkę prostego, ale aromatycznego sosu: Najpierw podawane są z sosem pomodoro wzbogaconym masłem, a następnie skropione świeżym pesto z bazylii. W przepisie wykorzystano strozzapretti, rustykalny rodzaj makaronu o wydłużonym, skręconym kształcie, który dobrze komponuje się z wyrazistymi sosami. Potrawę uzupełnia pecorino sardo, lekko wędzony ser sardyński wytwarzany z mleka owiec zamieszkujących wyspę. Jeśli nie możesz znaleźć ani jednego, ani drugiego, zastąp go ulubionym krótkim makaronem i serem pecorino romano. Drukuj Przepis Przepis na szpilki Czas przygotowania 20 minsCzas gotowania 1 godz. 40 mins Porcje 6

Składniki

Do sosu pomodoro:

  • 2 puszki (każda 28 oz./875 g) całe, obrane pomidory San Marzano z sokiem
  • 12 łyżki (1 ½ paluszki) (6 oz./185 g) masło niesolone, pokrojone na 6 kawałków
  • 1 żółta cebula, obrana i przekrojona na pół wzdłuż, z zachowaniem łodygi
  • 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 skórka parmezanu około 3 cale (7,5 cm) długości
  • Sól koszerna i świeżo zmielony pieprz

Do pesto:

  • ½ filiżanka (2 oz./60 g) pakowanego tartego parmezanu
  • ¼ filiżanka (1 ¼ oz./35 g) prażonych orzeszków piniowych, orzechów włoskich lub migdałów
  • 3 filiżanki (3 oz./90 g) świeże liście bazylii
  • 1 filiżanka (8 fl. oz./240 ml) oliwy z oliwek extra vergine
  • Sól koszerna i świeżo zmielony pieprz

.

  • Sól kosher
  • 1 funt (500 g) strozzapreti
  • ¾ filiżanka (3 oz./90 g) tartego parmezanu
  • Tarty ser pecorino sardo do podania
  • Świeże liście bazylii do dekoracji

Instrukcje

  • Aby przygotować sos pomodoro, w dużej, głębokiej patelni lub dużym rondlu na średnim ogniu połącz pomidory wraz z sokami, masło, cebulę, czosnek, skórkę parmezanu i 2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu i rozgniatając pomidory w miarę ich rozgotowywania, aż pomidory będą w większości rozgniecione, a sos lekko się zredukuje, przez 1 do 1 1/2 godziny. Zdjąć garnek z ognia, wyrzucić cebulę i skórkę parmezanu.
  • Odstawić sos do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (około 1 minuty). Sos można przygotować do 4 dni wcześniej; odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przykryć i przechowywać w lodówce do czasu użycia.
  • Przelać sos z powrotem na patelnię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić patelnię na małym ogniu, aby utrzymać ciepło.
  • Aby przygotować pesto, w robocie kuchennym połącz parmezan i orzeszki piniowe, a następnie zmiel je. Dodać bazylię i pulsacyjnie rozdrabniać do momentu, aż będzie drobno posiekana. Gdy robot pracuje, wlać 3/4 szklanki (6 fl. oz./180 ml) oliwy z oliwek i przetwarzać do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać pozostałe 1/4 szklanki (2 fl. oz./60 ml) oliwy. Pesto będzie lekko luźne i oleiste. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pesto można przygotować do 4 dni wcześniej; przykryć i przechowywać w lodówce do momentu użycia. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
  • W międzyczasie doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu duży garnek z mocno osoloną wodą. Dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, aż będzie al dente. Używając łyżki lub sitka o drobnych oczkach, przełożyć makaron bezpośrednio z wody do garnka z sosem pomodoro, posypać parmezanem i wymieszać. Aby uzyskać rzadszy sos, dodaj od 1/4 do 1/2 szklanki (2 do 4 fl. oz./60 do 125 ml) wody z gotowania makaronu i gotuj do uzyskania jedwabistej konsystencji.
  • Przełożyć makaron z sosem na półmisek lub talerz i skropić pesto. Posypać pecorino sardo, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.

Ocena: 5 na 5.

Pobierz przepis i powiązane produkty tutaj!

belle englishWłoskie jedzenieWłoskie przepisy kulinarneWłoskie przepisy kulinarneWłochyypasty przepisy kulinarnestrozzapretiPodróż

Komentarze (0)

Zostaw komentarz