Piątek, 6 grudnia 2024

Solenie indyka 101: Solenie na mokro czy na sucho?

22 grudnia 2021

0

Porozmawiajmy o indyku.... briningu.

W tym momencie jest to dość znane: solenie indyka na mokro w Święto Dziękczynienia stało się sławne

po tym, jak Alton Brown spopularyzował je w 1999 roku. Chodzi o to, że jest to duży ptak, który wymaga dużo dodatkowego smaku i może łatwo się rozgotować. Oto najważniejsze różnice pomiędzy solankami mokrymi i suchymi.

Solanki mokre

Dodanie słonej, przyprawionej wody jako marynaty na dzień lub dwa w zasadzie "wstrzykuje" tę wilgoć i sól do samego ptaka. Sód przyczepia się do białek mięśni, osłabia je, a słona woda może przeniknąć więcej. Idealnie, mokro-brązowany ptak jest bardzo wilgotny. Może to być dość pracochłonne i potrzebujesz trochę miejsca. Nasze torby do solenia są wytrzymałe, eliminując potrzebę posiadania zapasowej chłodziarki. (Kto ma lodówkę na zapas podczas Święta Dziękczynienia?!) Możesz dodać mokrej solanki, zanurzyć indyka do połowy i odwrócić go w połowie procesu solenia. Ponieważ czas to pieniądz, mamy dla Ciebie mieszankę solanki z jesiennych owoców i przypraw, którą będziesz chciał dodać do wody. Kup ją razem z torebkami do solenia jako zestaw

!

Jedno zastrzeżenie: Niektórzy uważają, że solenie na mokro powoduje, że ociekające mięso jest zbyt słone, aby nadawało się na sos. ( Będziesz chciał

opłukać i wysuszyć swojego ptaka przed włożeniem go do piekarnika, niezależnie od tego, czy używasz mokrej czy suchej solanki).

Zobacz ten film, aby uzyskać jeszcze więcej wskazówek na temat solenia na mokro:

Solanki suche

Dla naturalnych klutzów i tych, którzy po prostu nie chcą mieć do czynienia z całą tą wodą, jest solenie na sucho. Może to być tak proste, jak łyżka stołowa soli na pięć funtów mięsa, natarta na całej powierzchni i w zagłębieniach, pozostawiona na indyku w lodówce na kilka dni. Można również wzmocnić smak, co naszym zdaniem indyk jest w stanie wytrzymać. Mamy w ofercie zarówno czosnkową mieszankę przyprawową do suchej solanki z ziół prowansalskich , jak i taką, która zawiera brązowy cukier i dym hikorowy

.

Jeśli zwracasz baczną uwagę, indyk solony na sucho może nie wydawać się tak "wilgotny" pod względem tekstury, ale jego zwolennicy twierdzą, że ptaki solone na mokro mają teksturę, która jest właśnie taka: mokra. Ponownie, pamiętaj o opłukaniu i starannym osuszeniu ptaka (zachowując ostrożność, aby nie rozprzestrzeniać zarazków surowego drobiu po kuchni), aby upewnić się, że powstały sos nie jest zbyt słony, a ptak nabiera złocistobrązowego koloru podczas pieczenia.

Bez względu na to, czy marynujesz ptaka na mokro czy na sucho, wstrzymaj się z instynktownym soleniem sosu, dopóki nie spróbujesz swoich dipów, dobrze? (Może warto mieć w swojej spiżarni nasz ukochany starter do sosów

, tak na wszelki wypadek). I ciesz się niezwykle aromatycznym mięsem, które jest wynikiem zastosowania obu metod.

W tym roku pomyślcie o naszych ptakach z wolnego wybiegu i cieszcie się Świętem Dziękczynienia

!

Przygotuj się na Święto Dziękczynienia.

Solenie - solenie na suchoŚwięto Dziękczynienia MenuŚwięto Dziękczynienia PoradyŚwięto Indyka solenie - solenie indyka Porady dotyczące indyka solenie na mokro

Komentarze (0)

Zostaw komentarz