Piątek, 26 kwietnia 2024

Rose Siu Mai (chińskie pierożki na parze) na niezapomniany Nowy Rok Księżycowy

22 marca 2022

Przejdź do przepisu - Przepis do wydrukowania

" Autorka książki kucharskiej Kristina Cho mówi o swoich pięknych różanych siu mai: "Są prawie zbyt piękne, żeby je jeść! Jej chińskie pierożki na parze mienią się pudrem z korzenia buraka: to wystarczy, aby nadać tradycyjnej potrawie na Nowy Rok Księżycowy

romantyczny połysk.

Nowy Rok Księżycowy wypada w tym roku1 lutego, a pierogi są popularnym wyborem ze względu na ich rzekome właściwości przynoszące szczęście - alemy mamy oko na te pierogi również na Walentynki. Są po prostu takie romantyczne. A przy użyciu miksera stojącego KitchenAid® z przystawką do wałkowania makaronu

, ich przygotowanie to pestka.

Kristina - która pochodzi z chińsko-amerykańskiej rodziny restauratorów z Ohio, a obecnie mieszka w Bay Area - jest kucharką i blogerką stojącą za słynną książką kucharską " Mooncakes & Milk Bread". Na jej uroczym Instagramie

można zobaczyć, jak dekoruje swój dom na Nowy Rok Księżycowy. Najpierw przeprowadza gruntowne porządki, aby pozbyć się złej energii, która pozostała z poprzedniego roku. Następnie dekoruje swój dom gałęziami, ręcznie robionymi papierowymi lampionami i małymi mandarynkami, "aby zapewnić sobie szczęście".

Wtedy zaczynają się przygotowania do wielkiej uczty. Kristina - która na swoim blogu

pisze, że tak naprawdę lubi "gotować obiad dla 20 osób bez uprzedzenia" - zawsze organizuje kolację z okazji Księżycowego Nowego Roku. Jak opowiada, w niektórych latach jest to kameralna uczta, a w innych traktuje się ją jak imprezę domową "z ogromną ilością jedzenia". Zwykle trzymała się tradycji rodzinnych, ale ostatnio zaczęła tworzyć własne, np. nauczyła się chińskiej kaligrafii, aby móc tworzyć własne wiersze do powieszenia. "Ważniejsze jest dla mnie celebrowanie świąt i wyrażanie mojej kultury w sposób, który wydaje mi się naturalny".

Może to oznaczać konieczność zrobienia "całego bukietu" pierogów. Na poniższym filmie

pokazuje, jak dokładnie to zrobić.

"Są naprawdę bardzo ładne" - mówi Kristina. Nie moglibyśmy się z nią nie zgodzić. Oto jej przepis!

Róża Siu Mai

Wałek do makaronu nie jest konieczny, mówi Kristina, ale dzięki niemu produkt końcowy wygląda o wiele czyściej! Jeśli nie masz buraka w proszku, ładne będą róże w naturalnym kolorze, możesz też dodać 1 łyżeczkę kurkumy (aby uzyskać żółty kolor) lub wędzonej papryki (aby uzyskać pomarańczowy kolor). Kristina zdecydowanie zaleca ważenie mąki i wody, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Drukuj Przepis Przepis na szpilki Danie PrzystawkaKuchniachińska Serwowanie 18 duże pierogi

Składniki

Materiały do zawijania pierogów:

  • 2 filiżanki (250 g) mąka uniwersalna
  • 2 łyżka sproszkowany korzeń buraka
  • 1/2 łyżka sól
  • 1/2 filiżanka + 2 łyżki (125 ml) gorąca woda

nadzienie do pierogów:

  • 1/2 lb mielona wieprzowina
  • 1/2 lb krewetki, obrane i drobno posiekane
  • 2 łyżka oliwa z oliwek
  • 2 łyżka wino do gotowania shaoxing
  • 3 łodygi zielonej cebuli, posiekane
  • 2 łyżka skrobia kukurydziana
  • 1/2 łyżka sól
  • 1/2 łyżka pieprz biały
  • 2 łyżka cukier

Instrukcje

Wykonać zawijasy

:

  • W średniej misce połącz mąkę i proszek z korzenia buraka; na środku zrób dołek. Wlej wodę i mieszaj elastyczną szpatułką, aż powstanie wałeczkowate ciasto. Wyrabiać przez 4-5 minut, aż będzie gładkie. Umieść ciasto w misce i przykryj folią. Pozostawić ciasto na 30 minut lub do 2 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Po odpoczynku podziel ciasto na 4 części. Weź jeden kawałek ciasta i lekko oprósz go skrobią kukurydzianą. Rozwałkuj ciasto na długi prostokąt o grubości ok. 1/4".
  • Przygotuj wałek do makaronu. Przepuść ciasto przez wałek kilka razy (stopniowo zmniejszając grubość z każdym przejściem), aż będzie dość cienkie (ustawienie 6 na przystawce do wałka do makaronu KitchenAid). Jeśli ciasto zacznie się kleić, lekko oprósz je skrobią kukurydzianą. Rozłóż cienkie ciasto na czystej powierzchni roboczej. W razie potrzeby przeciąć arkusze na pół, aby lepiej pasowały do powierzchni roboczej. Nie musisz przykrywać płatów ciasta, jeśli trochę wyschną, ułatwi to składanie pierogów z różą. Wytnij kółka o średnicy od 2,75" do 3" za pomocą noża do wycinania ciastek. Układaj zawijasy jeden na drugim, upewniając się, że każdy z nich jest lekko posypany skrobią kukurydzianą, aby się nie przykleiły. Powtórz czynność z pozostałym ciastem. Z ciasta powinno wyjść około 54 zawijasów.

Ulepić pierogi:

  • Połącz wszystkie składniki nadzienia do pierogów w średniej misce do mieszania. Przykryć i pozostawić do zamarynowania na 30 minut.
  • Ułóż 3 zawijańce obok siebie, lekko na siebie zachodząc, w linii prostej. Posmarować miejsca, w których zawijańce na siebie zachodzą, aby zawijańce się skleiły. Dodaj dużą łyżkę stołową (około 1,5 łyżki stołowej) nadzienia pierogowego na środku zawiniątka. Wyregulować ilość nadzienia tak, aby było równo rozłożone wzdłuż linii środkowej pieroga. (Złożyć zawiniątka na pół wzdłuż, jak hot-doga. Lekko zwilżyć wodą złożoną krawędź zawiniątka, żeby ciasto się skleiło, a następnie delikatnie zwinąć zawiniątka, zaczynając od lewej strony i idąc w prawo, tworząc różę. Umieść pieroga na blasze do pieczenia lekko posypanej skrobią kukurydzianą i powtórz czynność z pozostałym ciastem i nadzieniem. Ponownie zagnieć resztki ciasta i w razie potrzeby rozwałkuj więcej zawijasów. Przykryj pierogi ręcznikiem kuchennym, aby zapobiec ich wysychaniu.
  • Doprowadzić garnek z wodą do wrzenia. Wyłóż bambusowy pojemnik do gotowania na parze (użyj takiego, który ma taką samą średnicę jak garnek) papierem pergaminowym (z wyciętymi otworami) lub liśćmi kapusty. Wypełnij parowar pierogami. Przykryj parowar pokrywką i gotuj na parze przez 8-9 minut. Wyjmij parowar z garnka i podnieś pokrywkę, aby para wodna mogła się uwolnić. Gdy pierogi lekko ostygną, podawaj z sosem sojowym.

Wideo

UwagiZamiast

świeżego ciasta, można użyć gotowych zawijasów wontonowych o średnicy 2,5"-3". BloggerChinyChineseChinese Dumplingschinese foodchinese food recipesChinese New YearChinese New Year foodChinese New Year MenuChinese New Year recipesChinese recipeCookbook ClubCookbooksdumplingdumplingdumpling recipedumplingsholidayKristina ChoLunar New YearLunar New Year recipes