Sobota, 7 września 2024
Wybór podstawowych składników do Twojej spiżarni jest tak samo ważny dla Twojej techniki gotowania, jak składniki, których używasz. Jednak poruszanie się wśród różnych marek i odmian może być trudne - zwłaszcza, że jest tak wiele wspaniałych marek, spośród których możesz wybierać. Jeśli chodzi o uzupełnianie zapasów w spiżarni
, nic nie działa tak dobrze, jak szybki przewodnik, który można wykorzystać podczas zakupów. Oto kilka gwiazd w naszej konstelacji produktów, które można przechowywać w spiżarni, wraz z uwagami smakowymi i sugestiami dotyczącymi stosowania niektórych z naszych najlepszych oliw z oliwek, octów i soli.Od oliwy z pierwszego tłoczenia do oliwy extra vergine, od obróbki końcowej do gotowania - chcesz wybrać właściwą oliwę do właściwego zadania.
Sugerowane zastosowania: Każda z oliw z oliwek extra vergine Muraglia, wszystkie pięknie rozlewane, są idealną oliwą
końcową do mięs i makaronów.Pochodzenie
: Andria, Apulia, Włochy.Wskazówki dotyczące degustacji:
Intensywnie zielona ze złotymi odcieniami; ta oliwa z oliwek charakteryzuje się niezapomnianymi bukietami kopru włoskiego, karczocha, pieprzu i siana. Odmiana ta, będąca "monokultivarem" uzyskanym z odmiany oliwek "coratina", przeważa na całym obszarze Andrii, gdzie znajduje najlepsze warunki do uzyskania najlepszych wyników, z glebami wapiennymi i systemami wspomagającego nawadniania. Oczekujcie obfitości pysznych, pikantnych, roślinnych tonów, które utrzymują się przez cały czas.Zabawna ciekawostka:
To EVOO pochodzi z rodzinnego gospodarstwa w piątym pokoleniu, które śledzi cały proces od zbiorów do butelkowania.Sugerowane zastosowania:
Idealny olej wykończeniowy do dań rybnych i zup.Pochodzenie
: Andria, Apulia, Włochy.Wskazówki dotyczące degustacji:
Kolejny hit z rodzinnego gospodarstwa Muraglia, należącego do piątego pokolenia, w którym rodzina czeka do grudnia, aż cytryny dojrzeją do produkcji tej oliwy. Otrzymuje się ją przez jednoczesne tłoczenie na zimno oliwek odmiany "coratina" i cytryn z Rocca Imperiale, posiadających certyfikat IGP.Sugerowane zastosowania:
Doskonały do wszystkich potrzeb kulinarnych.Pochodzenie
: Kalifornia, Stany Zjednoczone.Uwagi degustacyjne:
Delikatna oliwa z nutami masła i migdałów oraz odrobiną pieprzu na finiszu.Ciekawostki
: bestseller, zbierany ręcznie w małych partiach w Kalifornii.Sugerowane zastosowania:
Olej wykończeniowy.Pochodzenie
: Kalifornia, Stany Zjednoczone.Uwagi degustacyjne:
Delikatna oliwa z nutami masła i migdałów oraz odrobiną pieprzu na finiszu.Ciekawostka:
Zbierana ręcznie w małych partiach w Kalifornii.Sugerowane zastosowania:
Olej do gotowania i wykańczania potraw.Pochodzenie
: Włochy.Uwagi degustacyjne:
Średnio intensywne, świeże owoce oliwek z nutami zielonej trawy i liści. Szerokie i harmonijne, z wyważoną percepcją goryczy i pikantności.Ciekawostka:
zbierane ręcznie w małych partiach w Kalifornii.Sugerowane zastosowania:
Naturalna mieszanka oliwek Biancolilla, Cearsuola i Nocellara uprawianych w rodzinnej posiadłości Ravida. Jest to wspaniała końcowa oliwa z oliwek, średnio owocowa, o trawiastym aromacie i długim, pieprznym posmaku. Nadaje smak najprostszym i najbardziej wyszukanym potrawom: jajkom i awokado, rybom, sałatkom zielonym i ziemniaczanym, makaronom i ryżowi oraz roślinom strączkowym. Jest to olej do codziennego użytku.Pochodzenie
: Włochy, Menfi, południowo-zachodnia Sycylia.Uwagi smakowe:
Trawiasty z długim pieprzowym posmakiem, nuty suszonych pomidorów, świeżo skoszonego siana i skórki cytryny.Ciekawostka
: Rodzina Ravida jest właścicielem gajów oliwnych na tym obszarze od 1770 roku. Obecnie jest to mała firma, w której większość stanowią kobiety, zajmujące się produkcją nagradzanych sycylijskich produktów. Od 1991 r. firma produkuje produkt, którego rodzina używa w swoich kuchniach od pokoleń. Oliwa Ravida Organic jest produkowana w rodzinnej tłoczni oliwek znajdującej się w sąsiedztwie rodzinnej posiadłości. Tłoczenie oliwek odbywa się w tym samym dniu co zbieranie i pakowanie próżniowe oliwy z oliwek, a butelkowanie odbywa się na zamówienie.Sugerowane zastosowanie
: Doskonały do sałatek, warzyw i gotowania.Pochodzenie
: Mieszanka z Unii Europejskiej.Uwagi smakowe
: Lekkie nuty mango, ale także karczocha i orzecha laskowego; świeży bukiet migdałowy rozkwita podczas procesu gotowania. Oczekuj wyjątkowego owocowego smaku i aromatów o nieporównywalnej słodyczy.Ciekawostka
: Firma Alziari jest przedsiębiorstwem rodzinnym od ponad 150 lat, prowadzonym przez ponad sześć pokoleń. Od ponad stu lat ten wspaniały rocznik oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się subtelną mieszanką identycznych, wyjątkowych odmian zbieranych w dojrzałych zbiorach. Ten pochodzący z najlepszych europejskich terenów rocznik rozsławił firmę.Sugerowane zastosowania:
Stosować w winegretach, jako dip do chrupiącego pieczywa, a także jako wykończeniową mżawkę do grillowanych mięs, grzybów, dań z fasoli i chrupiących warzyw.Pochodzenie
: Toskania, Włochy.Wskazówki dotyczące degustacji:
Ta jasna, szmaragdowo-zielona oliwa jest wyjątkowo aromatyczna, z nutami trawiastymi, o pikantnym smaku i przyjemnie pieprznym wykończeniu. Wyczuwalne są nuty świeżej trawy, cykorii i rozmarynu. Po początkowym gorzkim smaku następuje mocny posmak zielonej papryczki chili.Ciekawostka
: Ta wyjątkowa, w 100% jednostkowa oliwa z oliwek extra vergine pochodzi z historycznej posiadłości Altomena w Toskanii. Tereny te są uprawiane od ponad tysiąca lat.Sugerowane zastosowania
: Lekki, delikatny charakter tego maślanego, złotego oleju sprawia, że jest on niezwykle wszechstronnym dodatkiem do spiżarni. Stosuj go do sosów sałatkowych, smażenia frytek, sosów, tostów na śniadanie oraz do gotowania. Można go również stosować do konserwowania żywności, np. tuńczyka, serów takich jak Manchego czy kiełbasy.Pochodzenie
: Hiszpania.Uwagi smakowe
: Ma kremową konsystencję oraz bardzo owocowy zapach i smak z delikatnymi nutami świeżych owoców, takich jak jabłko, banan, pomidor i zielona trawa. Jest bardzo przyjemne, ponieważ aromat ten delikatnie podkreśla pikantne i gorzkie cechy tej odmiany.Ciekawostka:
Ponad stuletnia tradycja produkcji oliwy z oliwek i pięć pokoleń poświęciło się tej oliwie. Oliwa ta posiada najbardziej wymagające certyfikaty bezpieczeństwa żywności na całym świecie w najwyższych kwalifikacjach: IFS, BRC oraz certyfikaty Kosher i Halal.Sugerowane zastosowania:
Doskonały olej wykończeniowy do sałatek, mieszanek warzywnych, dipów i przypraw, mięsa i ryb. Skrapiaj nim wszystko, od sałatek i grillowanych mięs po sery i świeże owoce jagodowe.Pochodzenie
: Włochy.Uwagi dotyczące degustacji
: Dobrze wyważony, trwały, słodko-kwaśny aromat i smak, z nutami owocowymi typowymi dla gotowanego moszczu i nutami drzewnymi. Przez wiele lat leżakowało w różnych drewnianych beczkach (dębowych, kasztanowych, wiśniowych, jałowcowych, jesionowych i morwowych).Ciekawostka:
Ten ocet balsamiczny pochodzi z rodzinnego gospodarstwa rzemieślniczego prowadzonego od 4. pokolenia w obiegu zamkniętym od 1871 roku. Wszystkie etapy przetwarzania odbywają się w jednym zakładzie, począwszy od uprawy winogron Trebbiano i Lambrusco. Następnie są one zbierane, wyciskane, gotowane i starzone w ponad 3500 drewnianych beczkach, aż do butelkowania i pakowania. Oliwa ta jest w 100% naturalna i nie zawiera żadnych środków chemicznych, takich jak karmel, barwniki czy konserwanty. Można go również śledzić na całej drodze produkcji.Sugerowane zastosowanie:
Przyprawa ta jest idealna do przyprawiania lub marynowania białego mięsa, takiego jak drób, kaczka i wieprzowina. Szczególnie dobrze smakuje z owocami morza, takimi jak sushi, łosoś, abalone, krewetki, ostrygi, kraby i kawior. Można go również stosować do wzbogacania sałatek owocowych, winegretów i koktajli.Pochodzenie
: Włochy.Uwagi degustacyjne:
Słodko-kwaśny, złoty ocet o kwiatowych aromatach, złożonym smaku i zrównoważonej kwasowości, złagodzonej przez dębową ekspozycję. Okrągły, delikatny i trwały, o ładnym słomkowożółtym kolorze i waniliowym smaku.Ciekawostka:
Ten ocet balsamiczny pochodzi z rodzinnego gospodarstwa rzemieślniczego prowadzonego od 4. pokolenia w obiegu zamkniętym od 1871 roku. Wszystkie etapy przetwarzania odbywają się w jednym obiekcie, począwszy od uprawy winogron Trebbiano i Lambrusco. Następnie są one zbierane, wyciskane, gotowane i starzone w ponad 3500 drewnianych beczkach, aż do butelkowania i pakowania. Oliwa ta jest w 100% naturalna i nie zawiera żadnych środków chemicznych, takich jak karmel, barwniki czy konserwanty. Można go również śledzić na całej drodze produkcji.Sugerowane zastosowania
: Skrapiaj świeży makaron, faszerowane makarony, risotto, jajka, grillowane mięsa, świeże owoce lub desery.Pochodzenie
: Modena, Włochy.Uwagi degustacyjne
: Myśl: kremowe i słodkie; aromaty powideł śliwkowych, dojrzałych owoców i czerwonych owoców; nuta miodu, wanilii i drewna.Ciekawostka:
Ten ocet balsamiczny jest dedykowany jednemu z przodków rodziny, Riccardo Giusti, który stworzył recepturę na początku XX wieku.Sugerowane zastosowania:
W przeciwieństwie do tradycyjnych octów balsamicznych 12- i 25-letnich, ten uniwersalny produkt może "wytrzymać upał" i nadaje się do dań pikantnych i słodkich. Użyj kilku kropel na kawałku dojrzałego Parmigiano-Reggiano, rozważ jako dodatek do zieleniny, szparagów i sezonowych owoców lub weź łyżeczkę rozkoszy po wykwintnym posiłku.Pochodzenie
: Modena, Włochy.Wskazówki dotyczące degustacji:
Doskonale wyważony, o bogatym, słodko-cierpkim smaku balsamico i gęstej, syropowatej konsystencji. Ocet ten jest wytwarzany z moszczu winogronowego Trebbiano i octu z czerwonego wina, a następnie dojrzewa przez 9 lat w szeregu beczek z dębu, kasztanów i jałowca.Zabawna ciekawostka:
Nazwa Villa Manodori nawiązuje do XVI-wiecznej posiadłości na wsi w Modenie, gdzie często odbywały się wielkie uczty z lokalnej dziczyzny. Słynne aceto balsamico podawano jako digestif na zakończenie każdego posiłku. Szef kuchni Massimo Bottura wykorzystał swoje niezwykłe umiejętności kulinarne do stworzenia tej kolekcji na własny użytek w swojej trzygwiazdkowej restauracji Osteria Francescana, wyróżnionej gwiazdką Michelin. Jego pomysł na "Artigianale" stał się sztandarową pozycją w kolekcji Bottura.Sugerowane zastosowania
: Ten gładki, elegancki, syropowaty eliksir można podawać do sałatki Caprese, grillowanych karczochów lub jako marynatę do steków.Pochodzenie
: Modena, Włochy.Wskazówki dotyczące degustacji:
Wdychając aromat tego potężnego octu, zostajesz powitany drzewną, kwaśno-słodką nutą. Po zetknięciu się z językiem natychmiast poczujesz smak wiśni i świeżo zerwanych letnich malin. Wkrótce potem poczujesz słodko-gorzki smak ciemno karmelizowanego cukru, z subtelnym posmakiem świeżo zmielonej kawy.Ciekawostka:
Dzięki współpracy z firmą Pedroni Acetaia, kawa Bona Furtuna daje Ci prawdziwy smak włoskiego dziedzictwa. Tłoczony z winogron Trebbiano di Spagna o bogatym smaku, a następnie dojrzewający w wybranych drewnianych beczkach w sercu Modeny, ten niezwykle pyszny, tradycyjnie wytwarzany ręcznie ocet balsamiczny ma za sobą dwa wieki pokoleniowego oddania.Sugerowane zastosowania
: Ten tradycyjny balsamiczny napój jest doskonałym dodatkiem do świeżego Parmigiano-Reggiano lub do pieczonego mięsa i warzyw.Pochodzenie
: Modena, Włochy.Wskazówki dotyczące degustacji:
Ten złożony ocet, który nabiera bogatej i syropowatej konsystencji w ciągu co najmniej 12 lat dojrzewania w dębowych i kasztanowych beczkach, wciąż ma w sobie jasną kwasowość młodszego rodzeństwa. W połączeniu z melonem owiniętym szynką prosciutto lub ulubionymi serami, wyczuwalne są słodkie i pełne niuansów smaki dojrzałego Sauternes, a następnie jasne nuty cytrusowe skórki cytrynowej i grejpfruta. Na podniebieniu pozostaje dymny, ziemisty posmak cygar i tytoniu.Ciekawostka:
We współpracy z Pedroni Acetaia, Bona Furtuna daje Ci prawdziwy smak włoskiego dziedzictwa. Tłoczony z winogron Trebbiano di Spagna o bogatym smaku, a następnie dojrzewający w wybranych beczkach w samym sercu Modeny, ten niezwykle pyszny, tradycyjnie wytwarzany ręcznie ocet balsamiczny ma za sobą dwa wieki pokoleniowego oddania.Sugerowane zastosowania:
Balsamik dla prawdziwych koneserów. Można go podawać ze świeżo pokrojoną szynką parmeńską lub polać nim obfite risotto.Uwagi smakowe
: Najprościej mówiąc, ten ocet jest najbliższy aksamitowi, jakiego kiedykolwiek spróbujesz. Delikatnie pogrubiający, dojrzały balsamiczny, z nutami wanilii i świeżej cytryny wypełnia słodko utlenione ciało, podczas gdy najdrobniejsze nuty świeżych kwiatów uderzają w tył podniebienia, zanim zakończą się słodko-gorzkimi kąskami czekolady.Ciekawostka:
We współpracy z Pedroni Acetaia, Bona Furtuna daje Ci prawdziwy smak włoskiego dziedzictwa. Tłoczony z winogron Trebbiano di Spagna o gęstym smaku, a następnie dojrzewający w wybranych drewnianych beczkach w sercu Modeny, ten niezwykle pyszny, tradycyjnie wytwarzany ręcznie ocet balsamiczny ma za sobą dwa wieki pokoleniowego oddania.Sugerowane zastosowania:
Doskonałe do codziennego gotowania, pieczenia, solenia, marynowania i przyprawiania.Pochodzenie
: Netarts Bay, Oregon.Uwagi degustacyjne:
Jasne, wyraziste i rześkie.Ciekawostka:
Nasza koszerna sól morska, pozyskiwana z wybrzeża Oregonu, składa się z gruboziarnistych, naturalnie uformowanych kryształów soli o delikatnej, puszystej konsystencji i czystym, solankowym smaku.Sugerowane zastosowania
: Używaj go do wykończenia każdego dania, zarówno wytrawnego, jak i słodkiego.Pochodzenie
: Netarts Bay, Oregon.Uwagi smakowe:
Błyszczące i jasne, z delikatną nutą chrupkości.Ciekawostka:
Nasza sól płatkowana Finishing Salt jest naszym największym ziarnem. Płatki o piramidalnym kształcie są jasne i wyraziste, o delikatnej teksturze i chrupkości, zbierane z Netarts Bay na wybrzeżu Oregonu.Sugerowane zastosowania
: Używaj młynka do codziennego gotowania, pieczenia i przyprawiania potraw.Pochodzenie
: Brazylia.Uwagi smakowe:
Jasny, delikatny smak, subtelna chrupkość i bogate w minerały kryształy.Ciekawostka
: Sól morska mielona jest wydobywana z brazylijskich wód Oceanu Atlantyckiego, a następnie naturalnie płukana i suszona.Sugerowane zastosowania
: Używaj młynka do codziennego gotowania, solenia i przyprawiania potraw.Pochodzenie
: Pakistan.Uwagi smakowe:
Łagodny, delikatny i lekko słodki.Ciekawostka:
Różowa sól kamienna wydobywana jest u podnóża pakistańskich Himalajów, gdzie bogate w składniki odżywcze sole morskie z prehistorycznych oceanów utworzyły skamieniałe kryształy.
Komentarze (0)