Czwartek, 28 marca 2024

Prosta droga do idealnie chrupiącego bochenka

23 września 2021

Zen pieczenia chleba to coś, co traktujemy poważnie, a teraz mamy jeszcze jeden sposób, by to osiągnąć. Używając nowej ceramicznej miski KitchenAid

, możemy teraz mieszać, ugniatać, garować, a następnie piec nasze ulubione chleby drożdżowe WSZYSTKO W JEDNEJ MISCE. Co więcej, unikalna konstrukcja misy usprawnia każdy etap procesu pieczenia chleba drożdżowego. Rozgrzewa się, aby stworzyć idealne środowisko do garowania mieszanki drożdżowej, oferuje nieprzywierającą powierzchnię do wyrabiania ciasta, śledzi wzrost ciasta dzięki liniom na wewnętrznej stronie misy, odtwarza warunki panujące w tradycyjnym piekarniku parowym i zapewnia równomierne ciepło pieczenia dla uzyskania bochenka o artystycznej jakości. Boom!

Chcesz zacząć od przepisu, który nie zawiedzie? Ten klasyczny bochenek na pewno Cię nie zawiedzie. Choć przepis na ten idealnie chrupiący bochenek został opracowany specjalnie do użycia z misą do pieczenia chleba, możesz dostosować niemal każdy swój ulubiony przepis na chleb drożdżowy, aby wykorzystać tę samą technikę. Życzymy udanego pieczenia!

Klasyczne Boule

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki (375g) mąki uniwersalnej
  • 2 1/4 łyżeczki (6g) drożdży instant
  • 1 1/4 szklanki (292g) ciepłej wody (około 109-112oF/ 42-44oC)
  • 1 łyżeczka (8g) soli koszernej

Wskazówki:

  1. Przygotować wszystkie składniki na stanowisku pracy. Podgrzać dzieżę do chleba KitchenAid® napełniając ją ciepłą wodą - następnie wylać wodę i osuszyć. Dodaj mąkę, drożdże i sól do Misy Chlebowej i załóż ją na mikser stojący KitchenAid® Artisan; włóż hak do ciasta i zablokuj głowicę na miejscu. Włącz mikser na prędkość 2, aby połączyć suche składniki. Po około 30 sekundach, powoli wlewaj ciepłą wodę. Pozwól mikserowi wyrabiać składniki przez 1 1/2 - 2 1/2 minuty - lub do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski, ale nadal będzie wilgotne. (Nie szkodzi, jeśli na brzegach pozostaną resztki mąki.) Zdejmij ciasto z haka, następnie umieść je w misce do pieczenia chleba i posyp wierzch ciasta odrobiną mąki. Ręką obrócić i obtoczyć ciasto w mące, a następnie przykryć miskę pokrywką. (UWAGA: Ciasto będzie lepkie. Nie ma potrzeby formowania lub dodatkowego wyrabiania ciasta w tym momencie). Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.
  2. Odkręcić miskę i delikatnie wyjąć ciasto z miski na oprószoną mąką powierzchnię. Mając przed sobą ciasto w okrągłym kształcie, uszczypnąć górną część ciasta, odciągnąć ją od siebie, a następnie złożyć ją na środku ciasta, jak przy składaniu koperty. Lekko skręć ciasto i zrób to samo z częścią znajdującą się teraz na górze. Kontynuuj obracanie, rozciąganie i składanie ciasta do środka przez trzy do czterech pełnych kółek. (Zauważysz, że w miarę pracy coraz trudniej jest rozciągnąć ciasto). Po ostatnim rozciągnięciu i złożeniu, odwróć ciasto na drugą stronę, fałdami do dołu. Delikatnie połóż obie dłonie po obu stronach okrągłego placka i delikatnie zakręć prawą dłonią wokół prawej krawędzi, podczas gdy lewą ręką obracaj placek na powierzchni. Ta czynność wygładzi ciasto do postaci okrągłego kopczyka.
  3. W razie potrzeby, umyj miskę do chleba i dokładnie osusz. Następnie, obficie oprósz mąką wnętrze miski i wierzch ciasta. Ponownie umieścić ciasto w misie, szwem do dołu. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  4. Podczas drugiego wyrastania ciasta, rozgrzej piekarnik do 450°F/232°C. (UWAGA: Ustaw stojak tak blisko środka piekarnika, jak to tylko możliwe, pozostawiając jednocześnie wystarczającą wysokość, aby zmieściła się w nim miska z pokrywką). Kiedy ciasto będzie gotowe do pieczenia, zdejmij pokrywę z miski na chleb i wyłóż wnętrze pokrywy papierem pergaminowym (opcjonalnie). Ostrożnie odwrócić chlebek z miski na powierzchnię pokrytą pergaminem (tak, aby zagięta strona była skierowana do góry), uważając, aby go nie spłaszczyć i nie naruszyć kształtu. Usuń nadmiar mąki z miski na chleb, następnie przykryj ciasto miską i wstaw do piekarnika. Piec przez 30 minut. Ostrożnie wyjmij miskę z chlebem za pomocą rękawicy kuchennej, aby odsłonić chleb i dokończ pieczenie przez kolejne 10 minut, lub do momentu, gdy skórka będzie ciemnobrązowa. Przełóż na stojak do studzenia i ostudź przed pokrojeniem.

CZYSZCZENIE MISKI NA CHLEB

Aby usunąć zapieczone na żywności: moczyć w gorącej wodzie z mydłem przez 15-20 minut lub w razie potrzeby przed umieszczeniem w zmywarce.

Aby usunąć wszelkie pozostałości lub plamy: Użyj gąbki ściernej i mieszanki sody oczyszczonej i ciepłej wody, energicznie wyszoruj pozostałości, aby zmniejszyć wygląd plam.

przepis na klasyczne bułeczkiKitchenAidkitchenaid akcesoriakitchenaid chleb bowlyeast bread