Niedziela, 16 marca 2025
Jeśli chodzi o eleganckie koktajle z udziałem wybornych francuskich destylatów i ociekające savoire faire, nie szukamy dalej niż nasz ulubiony ex-pat, autor bestsellerów i wychowanek Chez Panisse, David Lebovitz. W swojej niedawno wydanej książce " Drinking French", autor z Paryża oferuje zwycięską mieszankę podróży w fotelu i przepisów na drinki, które uwielbiamy. Książka zawiera ponad 150 przepisów na klasyczne aperitify, ulubione napoje z kawiarni, kreatywne napary i likiery oraz modne koktajle z najgorętszych paryskich barów, a ten prosty koktajl o zapachu jabłka zapadł nam w pamięć. Odrobina szampana przed podaniem nadaje mu szczególnie uroczystą nutę. David przedstawia Pomme Royale z charakterystycznym dla siebie dowcipem i pewnym kontekstem. Pisze:
Poddałem w wątpliwość moje rozumienie języka francuskiego, kiedy przeczytałem o butelce likieru o nazwie Pomme Prisonnière, co w moim mniemaniu oznaczało "uwięzione jabłko". Okazało się jednak, że moje rozumienie było słuszne. Z odrobiną francuskiego talentu do upiększania, okazuje się, że rzeczywiście, jabłko zostało uwięzione w butelce. Ale cóż to za więzienie! W Normandii Christian Drouin produkuje butelkę calvadosu z jabłkiem zatrzymanym przez aromatyczną brandy.
Ten przepis pochodzi od Julii Grossman, która prowadziła w Nowym Jorku kawiarnię i bar o tematyce francuskiej, a butelkę Pomme Prisonnière trzymała bezpiecznie za barem. Drink kończy się odrobiną wina musującego, co nadaje mu status królewskiego i znacznie lepsze pożegnanie niż to, które otrzymali inni uwięzieni we Francji królowie.
2 uncje (60ml) calvadosu
1 uncja (30ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1⁄2 uncji (15ml) Cointreau lub Grand Marnier
1⁄2 uncji (15ml) prostego syropu
Kredka cytrynowa
Cukier drobny lub granulowany
Odrobina wytrawnego wina musującego, np. crémant
Skrętka z cytryny, do dekoracji
Dodaj Calvados, sok z cytryny, Cointreau i prosty syrop do shakera koktajlowego. Wsypać lód i wstrząsać aż do schłodzenia.
Zrobić nacięcie na skórce cytryny i przejechać nią po brzegu schłodzonej szklanki typu coupe. Na małym talerzyku rozsypać trochę cukru i zanurzyć brzeg szklanki w cukrze. Przecedzić koktajl do szklanki. Dopełnić winem musującym i udekorować skrętem z cytryny. Przygotować 1 koktajl.
WARIACJA
: Aby nadać drinkowi bardziej ziemistą nutę, zamiast syropu użyj syropu miodowego (strona 271).
Przedrukowano za pozwoleniem z książki Drinking French: The Iconic Cocktails, Aperitifs, and Café Traditions of France, with 160 recipes by David Lebovitz Ó 2020. Fotografie Ó 2020 autorstwa Ed Anderson. Opublikowane przez Ten Speed Press, imprint of Penguin Random House.
Komentarze (0)