Sobota, 20 kwietnia 2024

Nasz najpopularniejszy koktajl jest bezalkoholowy

24 sierpnia 2021

OK, OK, słyszymy cię! Nasi czytelnicy chcą, potrzebują i zasługują na N/A riff na ich ukochanej margaricie z kremem kokosowym i limonką

. Widzicie siebie popijających ją przy basenie w środku dnia. Chcecie żyć życiem bez senności i zobowiązań związanych z alkoholem.

Kucharka z kuchni testowej Devon Francis jest tu dla Was. Stworzyła wspaniałą bezalkoholową wersję oryginału z tymi samymi tropikalnymi wibracjami. Tequila i Cointreau zostały odjęte, a imbir, miód, sproszkowany korzeń maca, sok pomarańczowy i Tajín zostały zastąpione. Rezultatem jest być może ulepszenie oryginału, jeśli coś takiego jest możliwe.

Devon chciała, aby ten napój poprawił jej nastrój, dlatego też bardzo spodobało jej się włączenie do niego sproszkowanego korzenia maca, adaptogenu, oraz dobrego dla zdrowia imbiru. "Ogólny profil smakowy jest cierpki, kokosowy, z nutą ciepła imbiru i Tajinu". Jeśli nigdy nie próbowałeś Tajín, jest to przyprawa spotykana w całym Meksyku

, która składa się z chili, odwodnionej limonki i soli (szukaj jej w większości sklepów spożywczych i monopolowych, a także online i na rynkach Ameryki Łacińskiej). W Mexico City lub na Brooklynie, możesz ją wypatrzeć w miejscu, gdzie kupujesz pokrojone mango i zobaczyć ją wstrząśniętą w torebce razem z owocami. Jest jasny, lekko pikantny, słony i energetyzujący.

Devon twierdzi, że ten napój jest dynamiczny i łatwy do zrobienia. Oto jej zabójczy przepis.

Bezalkoholowa Margarita Kokosowo-Limonkowa

Do obrzeża kieliszka:

1 łyżka różowej soli himalajskiej1/2 łyżeczki
Przyprawy Tajín Clásico1 klina
limonki

.
Do drinka:

3 uncje. (90 ml) mleko kokosowe2
oz. (60 ml) świeżo
wyciśnięty
sok pomarańczowy2
oz. (60 ml) świeżo wyciśnięty sok

z limonki1



łyżka



lokalnego miodu z dzikich kwiatów1 łyżka



obranego i startego świeżego imbiru1/4



łyżeczki




sproszkowanego korzenia maca1/8




łyżeczki





Przyprawy Tajín Clásico, plus więcej do dekoracji1 plaster





ek






limonki






W małej miseczce wymieszać sól i Tajín i rozprowadzić równą warstwą. (Użycie małej miseczki zamiast talerza spowoduje, że mieszanina będzie grubiej pokryta na brzegu szklanki).

Zwilżyć brzeg kieliszka z lodem klinem z limonki, zanurzyć brzeg w misce z mieszanką soli i strząsnąć jej nadmiar. Umieścić kieliszek w lodówce, aż będzie gotowy do użycia.

Tuż przed podaniem napełnić przygotowaną szklankę kostkami lodu. W shakerze koktajlowym wypełnionym lodem połączyć mleko kokosowe, sok pomarańczowy, sok z limonki, miód, imbir, sproszkowany korzeń maca i Tajín. Przykryć, energicznie wstrząsać do momentu schłodzenia i przecedzić do szklanki wypełnionej lodem. Udekorować plasterkiem limonki i lekką posypką z Tajinu i natychmiast podawać. Sporządza się 1 napój.

Potrzebujesz wersji z alkoholem? Dobrze, właśnie tak!

BezalkoholowyKokosowy limedrinkdrinksMexicanmexican drinkmocktailNiealkoholowyNiealkoholowy Koktajl