Piątek, 6 grudnia 2024

Nasz 5-gwiazdkowy przepis na idealnie wilgotną pieczeń z indyka

22 grudnia 2021

0

Walka. Jesteś tylko ty i ta bestia z ptaka. Masz pewne przemyślenia: Solić czy nie solić? Wolno piec przez noc? Ułatw sobie sprawę, przyjacielu, dzięki temu pięciogwiazdkowemu przepisowi na indyka, który zapewni mu odpowiednią wilgotność. Nasza kuchnia testowa

spędza całe wieki na sprawdzaniu tego typu rzeczy, a ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Poniżej znajdziesz kilka powodów, dla których tak dobrze się sprawdza, a także sam przepis. Spraw, aby Twój T Day był posiłkiem, który ludzie zapamiętają nie tylko jako ciasto

.

1. Solanka sucha, następnie lodówka

Drużyna solanki suchej

! Dla tego przepisu, to jest to, co zalecamy. A czas spędzony w lodówce jest kluczowy zarówno dla aromatu, jak i wysuszenia ptaka. (Pomyśl: chrupiąca skórka!)

2. Temperatura pokojowa, proszę

Powiedzieliśmy to już raz i powtórzymy jeszcze raz: Mięso smakuje lepiej, gdy się je temperuje

. Jest to tak samo prawdziwe w przypadku tłustego steku, jak i pulchnego ptaka. Doprowadź więc tego wielkiego, złego chłopca do temperatury pokojowej, zanim zaczniesz go gotować. To może zająć minutę... lub kilka.

3. Masło to życie

Wyciągnij łyżkę do smarowania, kochanie! Tony masła na całej powierzchni i pod skórą to podstawa. Pomyśl: lśniąca skóra *plus* wilgotne mięso pod spodem, mniam, mniam. Kłócimy się, że dzięki temu sos

jest smaczniejszy.

4. No Truss, No Fuss

Wolny ptak! Nie ma potrzeby wiązania go w węzły za pomocą sznurka, kolego. Związanie nóg zapobiega cyrkulacji gorącego powietrza wokół nóg, co powoduje nierównomierne pieczenie. (Może to również skutkować mniej chrupiącą skórką, której nikt nie chce).

5. Liquid Courage

Tak, chcesz opłukać i wysuszyć tego ptaka przed włożeniem go do piekarnika. (Jeśli pominiesz ten krok, ze względu na to, jak słona była solanka, Twój indyk może być zbyt słony). Ale zdecydowanie dodaj płyn do brytfanny! To jak umieszczenie nawilżacza powietrza w pokoju dziecka; wszystko, co ma pozostać wilgotne, pozostanie wilgotne w ten sposób. My preferujemy dodanie bulionu z kurczaka (do brytfanny, nie do dziecka).

6. Take Its Temperature

Zgadywanie nie jest twoim przyjacielem, jeśli chodzi o indyka. Według USDA, Twój ptak jest bezpieczny przy temperaturze 165°

. My nie lubimy przekraczać tej granicy i zawsze pamiętamy, że temperatura ptaka będzie rosła w miarę odpoczynku. Mierzymy temperaturę w udźcu, wyciągamy ją przy 167 i wyjmujemy.

7. Daj mu odpocząć!

Tak, tak, tak, twoi goście są głodni. Hej, chłopaki, od tego są przystawki. Nie krojcie tego ptaka przez 30 minut, zanim go rozkroicie. Nawet na skrzydełko, szyjkę czy ostrygę

. (To znaczy, ty, tato!) Czekanie pozwala sokom na redystrybucję, gwarantując wilgotnego, soczystego ptaka, który będzie łatwy do wyrzeźbienia w piękne plastry.

Rozumiecie? Dobrze. A teraz gotujmy. To będzie najlepsze Święto Dziękczynienia

jak do tej pory.

Nigdy nie suszony pieczony indyk

Składniki:

Do suchej solanki:

Liście z 10 świeżych gałązek tymiankuLiście z
6 świeżych gałązek szałwiiLiście
z 4 świeżych gałązek rozmarynu5
dużych ząbków czosnku, posiekanych1

łyżka




nasion selera1 łyżeczka




czarnego pieprzu1
filiżanka (8 oz./250 g) soli koszernej3





łyżki






cukru






1 indyk, 12 do 14 lb. (6 do 7 kg), szyja i podroby usunięte1
żółta cebula, pokrojona w ćwiartki1
główka czosnku, przepołowiona w poprzek1

pęczek świeżego


tymianku1 pę


czek świeżej



szałwii1 pę



czek świeżego




rozmarynu12
łyżek (1 1/2 laski) (6 oz./185 g) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej4
filiżanki (32 fl. oz./1 l) niskosodowego bulionu z kurczaka, plus więcej w razie potrzeby






Wskazówki:

Aby przygotować suchą zalewę, w robocie kuchennym połącz tymianek, szałwię, rozmaryn, czosnek, nasiona selera i ziarna pieprzu, a następnie zmiel je na grubą masę. Dodaj sól i cukier i mieszaj pulsacyjnie, aż się zmieszają, około 30 sekund.

Natrzeć indyka suchą solanką. Odstaw do lodówki, bez przykrycia, na co najmniej 6 godzin lub do 24 godzin.

Opłucz indyka zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść indyka, piersią do góry, na stojaku w dużej brytfannie. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut do 1 godziny.

Tymczasem, ustaw stojak w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej go do temperatury 425°F (220°C).

Nafaszeruj wnętrze indyka cebulą, czosnkiem, tymiankiem, szałwią i rozmarynem. Zaczynając od końca szyi indyka, palcami zdejmij skórę z piersi. Wetrzeć masło pod skórę i na całej powierzchni indyka. Wlać bulion na dno naczynia. Piecz indyka przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 325°F (165°C). Kontynuuj pieczenie, polewając indyka sokami z patelni co 30-40 minut i dodając więcej bulionu w razie potrzeby, aby zachować płyn na patelni, aż termometr włożony w najgrubszą część uda, z dala od kości, wskaże 167°F (75°C), czyli jeszcze 2 1/2 do 3 godzin. Jeśli skóra zacznie brązowieć zbyt szybko, przykryj indyka folią aluminiową.

Przenieść indyka na deskę do krojenia, przykryć luźno folią i odstawić na 30 minut przed pokrojeniem. Obsługuje od 8 do 10 osób.

Po wszystko, czego potrzebujesz, odwiedź naszą Centralę Święta Dziękczynienia.

Briningdry brinedry briningmoist turkeyymoist turkey recipetest kuchenne wskazówkiThanksgivingThanksgiving TurkeyThanksgiving Turkey BreastThanksgiving indyk recipesturkey recipeturkey przepisy

Komentarze (0)

Zostaw komentarz