Środa, 6 listopada 2024
Ty mówisz "błoto". Ona mówi "Joe". Ja mówię "kawa". To, jak się ją nazywa, różni się na całym świecie, a kawa ciągle przechodzi nowe, modne przemiany. (Cześć, Dalgona!) Niezależnie od tego, czy sączysz spienioną kawę po wiedeńsku w ozdobnej europejskiej kawiarni
, czy pijesz café con leche w Meksyku lub Ameryce Łacińskiej, znajdziesz tam nowe napoje kawowe o swoich nazwach. Obiecujemy. Oto kilka z naszych ulubionych.Czy to jest napój? Czy to deser? Kogo to obchodzi! Affogato
to rozkosz. Porcja espresso zalana lodami waniliowymi to prawdopodobnie jeden z najlepszych sposobów na delektowanie się oboma smakołykami. (Skłamalibyśmy, gdybyśmy powiedzieli, że nie zdarzyło nam się zjeść jednego z nich na śniadanie po długiej nocy spędzonej poza domem). Jesteś w drużynie "zjedz natychmiast" czy "poczekaj, aż stanie się koktajlem mlecznym z espresso"? Oba warianty są świetnym wyborem.Trzy słowa: Słodzony. Skondensowane. Mleko. To podstawa niemal każdej tajskiej kawy mrożonej
, jaką można dostać w Stanach Zjednoczonych, i nigdy nie wychodzi ona z mody. Oczywiście najbardziej lubimy nasz własny wariant, w którym zielone strąki kardamonu są mielone razem z ziarnami kawy. Kardamon jest cudownie ostry. Zaparzona na gorąco, pozostawiona do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie schłodzona, jest projektem godnym gorących lipcowych dni - ale prawdopodobnie równie smacznym w grudniu.Warto przeczytać ten piękny artykuł o kub ańskiej kawie, aby zrozumieć, jak ważną rolę odgrywa ona w kubańskiej kulturze. Blogerka z Miami, Jamie Silva z A Sassy Sp oon, przedstawia podstawy przygotowania tej prostej kawy. Przygotowywane z mocnego i lekko gorzkiego espresso, tradycyjnie parzonego w ekspresie do kawy i podawanego w tacitas (małych filiżankach), cafecito
z cukrową pianką to kubański rytuał.W Nowej Anglii frappe (rymuje się z "thwap!") to po prostu koktajl mleczny przyrządzany z mleka, lodów i wybranego aromatu. Wielkie sieci kawiarni spopularyzowały inny rodzaj frappe: espresso, mleko, cukier i lód. Nie chcemy być zmuszani do wybierania między nimi, ale przyznajemy, że jesteśmy wielkimi fanami naszego własnego, prostego przepisu
na frappe.Amaro to włoski likier ziołowy o charakterystycznym gorzko-słodkim smaku. W tym prostym przepisie ten syropowaty likier łączy się z syropem z miodu i świeżo zaparzoną kawą, tworząc świąteczny koktajl przygotowany przez wielokrotnie nagradzaną barmankę Lauren Paylor. Idealnym wykończeniem jest warstwa spienionego mleka ze świeżo startą gałką muszkatołową.
Niektórzy twierdzą, że najlepsze napoje kawowe to napoje kawowe z alkoholem. Wejdź: Irish Coffee. Napój ten, uspokajający i elegancki jak księżycowa noc, składa się z kawy, cukru, irlandzkiej whiskey i śmietanki. Tak proste, a jednak tak satysfakcjonujące. Aby zapoznać się z właściwą techniką, przejdź tutaj. Aby przejść od razu do klasycznego przepisu, przejdź tutaj .
Bo kto w dzisiejszych czasach nie mógłby skorzystać ze szczęścia Irlandczyków?
Komentarze (0)