Sobota, 7 września 2024
Kora miętowa sama w sobie potrafi nieźle zakląć H-A-P-P-Y H-O-L-I-D-A-Y-S. Dla wielu (zwłaszcza tutaj!) nie ma to jak zimowy sezon świąteczny bez kilku (kilkunastu) puszek kory miętowej.
Peppermint Bark, kochamy cię.W kuchni z pewnością pozwoliliśmy sobie na wiele swobody z naszą korą - dodając jej kawałki do ciasta, okruchy na pączkach, kawałki wewnątrz plecionych słodkich chlebów i wiele innych. Dodaj korę miętową do napojów - zwłaszcza gorących - i od razu masz coś, czym możesz wznieść toast (i o czym możesz pomarzyć!). Ta rozgrzewająca mikstura z naszej nowej książki kucharskiej, Drinks for Every Season
, uderza we wszystkie właściwe nuty. Ma idealną ilość słodyczy, mięty pieprzowej, czekolady i ciepła, aby utrzymać nas w cieple przez całe Święta. Będziemy popijać ten napój aż do końca zimowych miesięcy. Na zdrowie!Używając kory miętowej, możesz w skrócie przygotować cudownie bogaty zimowy koktajl: Jest on zrobiony z niesłodzonej czekolady, białej czekolady i pokruszonych cukierków miętowych, ale proporcje sprawiają, że jest to miętowo-czekoladowy smakołyk z wystarczającą ilością słodyczy, aby nie był mdły.
W średnim rondlu, na średnio-niskim ogniu, połączyć mleko pełne, korę miętową i sól. Podgrzewać, ubijając od czasu do czasu, aż do dokładnego połączenia. Wymieszać z wanilią i wódką. Wlać do 2 kubków i posypać bitą śmietaną, kawałkami kory miętowej, kakao w proszku i solą płatkową. Przygotować 2 koktajle.
Fragment książki Drinks for Every Season
(Weldon Owen Publishing, 2021). Hot Chocolatehot cocktailhot drinkispeppermint barkPeppermint Bark Recipespespeppermint hot chocolatewinter cocktailwinter drink
Komentarze (0)