Piątek, 29 marca 2024

Klasyczna włosko-amerykańska wigilia z ucztą siedmiu ryb

21 stycznia 2022

Jest wiele do kochania w Święcie Siedmiu Ryb. Uczta z siedmiu ryb (która może być tak wyszukana jak siedem dań o tematyce rybnej lub tak prosta jak duże cioppino pełne opcji piscine) jest włoską tradycją wigilijną. Przestrzegają jej również Angie Rito i Scott Tacinelli, dwaj wielokrotnie nagradzani włosko-amerykańscy szefowie kuchni z Nowego Jorku. Członkowie naszego Chefs' Collective wydali nową książkę kucharską, Italian American

, i uwielbiają wigilijną włoską tradycję.

Jest to również bardzo osobiste wydarzenie dla pary. Babcia Angie, która zmarła w październiku tego roku, "zawsze miała wielką ucztę siedmiu ryb w Wigilię", wspominają. Około 45 osób zbierało się w piwnicy dziadków Angie, aby zjeść ogromny posiłek ugotowany przez jej babcię. "Wszyscy gromadzili się wokół jednego, bardzo długiego stołu i dzielili się posiłkiem, który zaczynał się od makaronu w sosie ze świeżych pomidorów, który babcia przygotowywała każdego lata w słoiku, a następnie przechodził w wyszukane dania z owoców morza, takie jak sałatka z ośmiornicy, duszony węgorz i smażony baccalà (solony dorsz)".

Angie i Scott zamierzają kontynuować tę szczególną włosko-amerykańską tradycję, pamiętając o ucztach babci Angie jako inspiracji. Uwielbiają Święta Bożego Narodzenia, a my jesteśmy zachwyceni, że możemy podzielić się ich przepisami.

Sałatka Radicchio z jabłkiem, kolendrą i sosem z orzechów laskowych

Jest coś takiego w owocach podanych razem z zieleniną, co naprawdę zaostrza apetyt na nadchodzącą ucztę. Jest to szczególnie prawdziwe, gdy są w niej obecne elementy winne lub ogniste. Ta sałatka

zawiera oba te elementy, a ocet ryżowy, cytryna i Sriracha równoważą miód i cukier w dressingu (który można przygotować z wyprzedzeniem!). Radicchio, jabłka Granny Smith i koper włoski znajdują kremową folię w serze Robiola Bosina. Orzechy laskowe dodają chrupkości i stanowią atrakcyjną dekorację.

Pikantne pieczone małże Francesco

"Oreganata" jest popularnym preparatem w kuchni włosko-amerykańskiej, ale "małże są najlepsze, jeśli chodzi o nas", Scott i Angie piszą w swojej książce. "To

jest nasz riff na małże oreganata, wykonane pikantne i nazwany po naszej ukochanej Frank's gorący sos." Niesamowite. Ich babcie zastosowałyby go do karczochów, ryb i krewetek. Polewa do małży może być przygotowana wcześniej, a ty będziesz chciał wypić ten sos w stylu rancza szklanką. Podobnie jak w przypadku powyższej sałatki, oboje podaliby to z zimnym Vermentino.

Ryba smażona w sezamie z sycylijskim czerwonym pesto

Nie martwcie się; choć Scott śmieje się, że te pyszne filety

mają "pamięć mięśniową smażonej ryby", ryba smażona na sezamie z sycylijskim czerwonym pesto jest właśnie taka: smażona na patelni. Możesz zrobić pesto z suszonych pomidorów i migdałów trzy dni wcześniej, obiecują szefowie kuchni. (Założymy się, że można je również stosować zamiast Romesco w innych daniach). Dwójka serwuje te piękności z ich lasagna jako danie główne wraz z lekkim czerwonym. Lubią Nero D'Avola, "nasze ulubione, które pochodzi z okolic, gdzie dorastał dziadek Angie na Sycylii".

Miodowe Zeppole

Tak, na zakończenie powinieneś zjeść coś słodkiego i nie, Twój deser nie musi zawierać ryby. Jeśli tiramisù brzmi zbyt ciężko, to zjedz delikatne i lekkie zeppole

. Możesz przygotować syrop i ciasto z wyprzedzeniem (wyczuwasz motyw???), ale jeśli możesz, usmaż je na zamówienie. Nalej małe kieliszki Marsali, aby popijać obok. W ten sposób Scott i Angie się przełamali i podali do tego. "Jest ziemiste i złożone, ale nie za słodkie i będzie dobrze współgrać ze słodkim miodowym zeppole".

A potem się połóż. To była noc! Wesołych świąt!

Przedrukowano za pozwoleniem z Italian American przez Angie Rito i Scott Tacinelli. Copyright © 2021. Fotografie Christophera Testani. Wydane przez Clarkson Potter, imprint of Penguin Random House.

Kup książkę Scotta i Angie!

angie ritoWigilia Bożego NarodzeniaBoże Narodzenie menuFestiwal 7 rybFestiwal 7 ryb przepis na rybę przepis na rybę przepisyWłoskieWłosko-amerykańskie jedzenieWłosko-amerykańskie menu wigilijneWłosko-amerykańskie menuWłosko-amerykańskie przepisyepescatarianinScott Talcinellithe święto siedmiu ryb