Patrzysz, jak barista zręcznie nalewa Ci latte. Gdy filiżanka jest delikatnie przechylona, a dzbanek z mlekiem znajduje się blisko powierzchni espresso w środku, rozpoczyna się proces. Z gęstego strumienia parującego mleka wyłania się piękny tulipan (na zdjęciu powyżej), rozeta (wyglądająca jak paproć) lub serce. Barista sprawia wrażenie, że to łatwe, ale Ty wiesz, że tak nie jest! Cóż, wszyscy wiemy, że praktyka czyni mistrza. Tworzenie własnej latte art w domu nie musi być poza zasięgiem. Nasi przyjaciele z Breville mieli dla nas kilka wskazówek, gdy rozpoczynaliśmy naszą podróż w projektowaniu latte art. Przygotuj ekspres
do kawy!
Mleko
Przygotowując miksturę espresso z mlekiem, sięgnij po metalowy dzbanek
do gotowania na parze. Obejrzyj powyższy film, a następnie zabierz się do pracy. Poznaj mądrość tego profesjonalisty:
- Wyczyścić rączkę do parzenia w ekspresie do kawy, wypuszczając krótki strumień pary.
- Wybrać mleko. Najlepsze jest pełne mleko mleczne, ale mleko owsiane i sojowe (dzięki wyższej zawartości tłuszczu niż np. ryżowe) również tworzy smaczną mikropianę. ("Mikropianą" nazywa się w branży aksamitnie spienione mleko z drobnymi, jedwabistymi pęcherzykami; to ideał).
- Zwracaj uwagę natemperaturę i konsystencję. Nie chcesz widzieć dużych bąbelków; dążysz do tego, aby mleko wyglądało jak mokra farba. Mleko mleczne nigdy nie powinno być gorętsze niż 150 stopni, a mleko niemleczne nie powinno być gorętsze niż 130, aby uniknąć oddzielania się mleka. (Istnieją specjalne dzbanki do mleka, które pomagają określić, kiedy temperatura jest odpowiednia).
- Słuchać. Umieść dzbanek z mlekiem pod rączką do gotowania na parze i opuść końcówkę około 1 cm poniżej górnej krawędzi mleka, lekko przechylając dzbanek. Uruchomić parę i zacząć delikatnie ciągnąć dzbanek w dół i lekko odchodzić od rączki. Chcesz usłyszeć dźwięk rozrywania papieru, co oznacza, że do dzbanka jest wprowadzana odpowiednia ilość pary. Wysoki pisk oznacza, że dzbanek jest za nisko.
- Ruch. Gdy usłyszysz odgłos rozrywania papieru, mleko powinno poruszać się w niewielkim wirze. Gdy konsystencja mleka jest zadowalająca, przesuń dzbanek do góry, bliżej różdżki, aby zatrzymać wprowadzanie powietrza, aż mleko osiągnie pożądaną temperaturę.
- Czyszczenie. Po odstawieniu dzbanka na bok, wytrzyj różdżkę do gotowania na parze wilgotną ściereczką i ostrożnie wypuść odrobinę pary, aby wyczyścić końcówkę.
- Droga na skróty: Tak, są drogi na skróty, jeśli nie masz przystawki do gotowania na parze. Jednym z nich jest spieniacz elektryczny firmy Breville. Innym jest trzepaczka. Ponieważ jednak nie kontrolujesz konsystencji napoju, rezultaty nie będą takie same.
- Nigdy nie używaj ponownie mleka. Jeśli przygotowujesz latte art, znacznie lepsze rezultaty osiągniesz, używając świeżo przygotowanego mleka.
Espresso
Większość miłośników twierdzi, że najpierw należy zaparzyć mleko, a potem zaparzyć espresso. (Kiedy już się to opanuje, można z reguły zapakować i zaparzyć espresso, a następnie zacząć parzyć mleko - będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie). Niektórzy twierdz
ą, że przed wlaniem mleka należy zamieszać espresso, aby wymieszać różne elementy kawy (cremę, pęcherzyki powietrza i "drobiny" powstałe w espresso).
Technika Latte Art
OK, jesteś gotowy do tworzenia sztuki! Nasi przyjaciele z Breville dali nam wspaniałe wskazówki, jak zrobić kropkę, serce, tulipana i rozetę w tych filmach. (Podobały nam się również te z Howcast
.) Dla tych, którzy tak jak my potrzebują rozbicia tego na kroki, oto one:
- Zacznij od wysokiego poziomu, a następnie zejdź niżej. (A potem może jeszcze raz wyżej!) Mówimy oczywiście o tym parującym dzbanku. Niezależnie od tego, jaki wzór chcesz narysować, zacznij od dużej odległości od szklanki, tak aby objętość mleka znajdowała się pod powierzchnią espresso, aż będziesz gotowy do rozpoczęcia "rysowania".
- Przechylić filiżankę. Chcesz zmaksymalizować powierzchnię, dlatego przechylaj filiżankę i w miarę nalewania powoli przechylaj ją do pozycji pionowej, podobnie jak w przypadku fletów do szampana lub kufli do piwa.
- Aby utworzyć serce, tak jak na powyższym filmie, nalewaj na środek powierzchni szklanki, stopniowo zbliżając dzbanek do górnej części płynu, aż będzie on w trzech czwartych pełny. Gdy zaczniesz widzieć białe mleko, zacznij delikatnie potrząsać dzbankiem na boki, aby utworzyć kształt serca. Odciągnij szybko dzbanek, nie przerywając nalewania, a następnie zapnij linię od siebie w kierunku dalszej krawędzi szklanki, aby utworzyć linię przechodzącą przez serce. (Zobacz tutaj!) Podobną technikę możesz zastosować do zrobienia tulipana i rozety.
- Praktyka czyni mistrza! Zdarza się, że ktoś za pierwszym razem zrobi idealne serce. Jednak nawet doświadczonym baristom zdarza się stracić swoją charakterystyczną rozetę i muszą ją ponownie ćwiczyć. Nie smuć się więc, jeśli Twoje pierwsze serce to raczej błotnisty bałagan. I tak będzie pyszne.
Kup nasze ekspresy do kawy!
Kawa napój kawowy napoje kawowe jak zrobić latte artHow-tolattelatte art
Komentarze (0)