Wtorek, 6 grudnia 2022

Jak zorganizować wakacyjną tamaladę

22 marca 2022


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

W wielu rodzinach meksykańskich i meksykańsko-amerykańskich tamalada - wigilijny festyn z tamales - jesttak samo tradycyjna jak jedzenie pan de muerto ("chleba umarłych") w Día de Los Muertos. Choć tamales są tak pracochłonne, jak kultowe mole poblano z Puebli czy celebrowane mole negro z Oaxaca, są rozkoszą, gdy są dobrze przyrządzone, a wilgotna masa otula pełne smaku składniki, takie jak wieprzowina, stek, ser czy nawet żubrówka

.

Claudette Zepeda, szefowa kuchni, Latynoska, supergwiazda "Top Chef" i członek Chefs' Collective, nie jest obca tradycji tamalady - uroczystości przygotowywania tamale, którą co roku dzieli z rodziną. Ona i jej rodzina przygotowują tamale przed świętami Bożego Narodzenia, wiele z nich rozdają, a następnie świętują z dużym poczęstunkiem w Wigilię. W menu? Jej przepis na tamales chile colorado, salsa z molcajete z zwęglonych chili Anaheim i cudowne queso fundido

. Claudette inspiruje nas swoimi wspaniałymi przepisami i naprawdę pięknymi wspomnieniami związanymi z tamaladami.

Jak obchodzisz święta z rodziną?

"Tamales to jedna z naszych rodzinnych tradycji; dorastanie na linii produkcyjnej było trudnym zadaniem. Moja babcia prowadziła napięty statek i to był poważny biznes: kilka nadzień, dekoracje i sprzątanie! Obecnie wybieram trzy smaki do zrobienia, dwa pikantne i jeden słodki tamal. Strategicznie planuję, którego dnia zrobić wszystkie nadzienia, nigdy tego samego dnia, co tamale. Dzień przed Wigilią razem z dziećmi i mamą zaczynamy maraton robienia tamali. Trzy czwarte zrobionych przez nas tamales kończy jako paczki świąteczne dla sąsiadów. 24. dnia przez cały dzień jemy świeżo ugotowane na parze tamales. Podaje się je z frijoles charros (fasolą pinto duszoną z boczkiem)

i champurrado (gorącą czekoladą zagęszczoną mąką z masy papierowej). 25. dnia jemy to samo, z tą różnicą, że resztki tamales smażymy na osolonym boczku z fasoli.

Czy są jakieś inne dodatki, które warto mieć pod ręką, aby goście mogli dodać je do swoich tamales?

Dodatki są proste: pokruszony queso fresco, salsa pasująca do nadzienia (czerwona salsa do czerwonego nadzienia), śmietana kremówka i fasola (smażona lub frijoles charros).

Jaka jest Twoja strategia przygotowywania tamale?

Linia montażowa! Stacje: tosty z liści bananowca dla cząbru z odsuniętą łopatką; pestki z zielonych oliwek; słupki marchewki i ziemniaków; rozdrobniony duszony kurczak i rozdrobniona duszona wołowina lub wieprzowina; płyn do duszenia. Do słodkich tamales: namoczone łupiny kukurydzy; filetowanie owoców; wiązanie lub sznurek z łupin kukurydzy. Nie każę gościom przygotowywać tamales, lubię cieszyć się ich towarzystwem i mieć gotowe jedzenie. Kuchnia jest czysta, a ja dobrze się bawię.

Jakieś wskazówki, jak zrobić idealne tamale?

Ubij masę, aż będzie puszysta i doprawiona płynem z duszenia, który wytopił się z nadzienia, i nałóż łyżką ten płyn na nadzienie. Stosunek masy do nadzienia powinien wynosić 50/50. Choć jest to uciążliwe, zawinięcie tamalu w kwadrat z pergaminu sprawi, że nadzienie nie rozleje się na wszystkie strony i pomoże zatrzymać parę podczas odgrzewania. Upewnij się, że w garnku do gotowania na parze nigdy nie zabraknie wody, dodając grosik lub małe kamyczki; gdy zagrzechoczą, pospiesz się i dodaj wody! Ja dodaję również dodatkowe liście do wody i w całym naczyniu, aby spowolnić parowanie. Nie odkrywaj ciągle, sprawdź po godzinie, wyjmując jeden z nich i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, aby upewnić się, że zastygł.

Czy robisz torebki z tamale dla gości? Jak najlepiej je przechowywać, aby można je było zjeść później?

Paczki pielęgnacyjne są przygotowane tak, aby każdy mógł je otrzymać w dniu Bożego Narodzenia. Najlepiej przechowywać je w zamykanych plastikowych torebkach, płasko zapakowane, z instrukcją odgrzewania w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. W lodówce można je przechowywać przez dwa do trzech dni, a po tym czasie należy je zamrozić.

Tamale Claudette można przygotować od podstaw lub kupić gotowe. Tak czy inaczej, tamales są jak święto. Pomyśl: tamales!

Boże NarodzenieWigiliaMeksykańskie Boże NarodzenieMastamal partyytamaladatamale partyTamalestamales party


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę