Czwartek, 18 kwietnia 2024

Jak rzeźbić indyka

10 września 2022

Niektórzy z nas podchodzą do przyrządzania indyka tak, jak do wjeżdżania na ostatnie chude miejsce w garażu: z dużą dozą strachu. Ale to wcale nie musi być straszne. Jeśli masz odpowiednie narzędzia, duży półmisek i wolę sukcesu, możesz to zrobić. (Dla amatorów domowych kucharzy, pamiętaj, że jest to podobne do rozbijania kurczaka

, tylko na większą skalę).

Aby zobaczyć proces, oto wideo, którego będziesz potrzebować:

Aby uzyskać bardziej szczegółowy krok po kroku procesu rzeźbienia, wystarczy prześledzić nasz łatwy podział poniżej.

1. Odpoczynek dla ptaka; Złóż swój sprzęt

Powiedzieliśmy to raz; powiemy to milion razy. Większość mięs potrzebuje dobrych 30 minut, aby odpocząć, dotyczy to również gotowanego indyka. Soki potrzebują tego czasu, aby ponownie wprowadzić się do mięsa. W tym czasie wybierz ładny półmisek dla swojego indyka i przygotuj instrumenty

.

Będziesz chciał mieć pod ręką tradycyjny zestaw do rzeźbienia, który obejmuje nóż do rzeźbienia i widelec, choć mniejszy, stożkowy nóż do trybowania będzie tym, czego potrzebujesz do cięcia wokół trudno dostępnych miejsc, takich jak połączenia między każdą kością. Poświęć trochę czasu na naostrzenie swoich narzędzi przed rozpoczęciem pracy, a zadanie rzeźbienia stanie się natychmiast łatwiejsze. Najpierw naostrz swój nóż do rzeźbienia, ale miej też pod ręką widelec do rzeźbienia i nóż do usuwania kości. (I choć może wolisz trzymać indyka na półmisku, jeśli rzeźbisz przy stole, solidna deska do krojenia z otworami do zbierania wszystkich soków z

indyka jest nieskończenie bardziej praktyczna. Teraz jesteś gotowy.

2. Usuń nogi


Użyj widelca do rzeźbienia, aby ustabilizować ptaka, następnie odciągnij nogę, aż zobaczysz różową, cienką skórę pomiędzy nogą a korpusem. Rzeźbić tam i wokół nogi, aż do deski do krojenia. Rękoma odciągnij udo od korpusu i wyłam staw. W miarę zbliżania się do kości, prawdopodobnie będziesz chciał użyć noża do trybowania, aby czysto oddzielić udziec od reszty ptaka, tnąc wokół kości, a nie przez nią. Po odłączeniu nogi, oddziel udo od podudzia. Możesz potrzebować ponownie noża do trybowania lub czystych rąk, aby odkręcić udo od podudzia. Na koniec użyj czubka noża do odkostniania, aby przeciąć wzdłuż obu stron kości udowej, aby uwolnić kość od mięsa, a następnie usunąć kość. Pokrój porcje do podania za pomocą noża do rzeźbienia.

3. Usuń skrzydełka

Usunąć skrzydło za pomocą noża do rzeźbienia lub odkostniania, nacinając je wokół podstawy, a następnie odciągając do tyłu, aby odsłonić staw. Następnie naciąć wokół podstawy skrzydła i odciągnąć je do tyłu. Aby oddzielić skrzydełko od podudzia, należy przeciąć pomiędzy nimi i odciągnąć skrzydełko, a następnie użyć końcówki noża do odklejania, aby je rozdzielić. To takie proste.

4. Wyjąć piersi

i podawać!

Ludzie mogą się martwić o tę część, ale to nic trudnego. Niektórzy profesjonaliści

lubią "nacinać" wzdłuż dolnej części całej piersi, a następnie wyciąć każdą dużą pierś, a niektórzy lubią freestyle'ować, używając jednego lub dwóch dużych plastrów, jak robi to kucharz w naszym filmie. W obu przypadkach, jeśli do porcjowania użyjesz ostrego noża szefa kuchni, uzyskasz elegancką prezentację. Niezależnie od tego, jak to zrobisz, trzymaj się blisko kości piersiowej, którą poczujesz rękami, aby wykonać cięcie w dół.

Aby podać, podnieś całe pokrojone piersi i uda i ułóż na półmisku według własnego uznania. Na pozostałym miejscu ułóż udka i skrzydełka. Udekoruj szałwią, figami, winogronami, jadalnymi kwiatami, cząstkami sezonowych cytrusów lub czymkolwiek, co lubisz. Podawaj na talerzu z żurawiną i oczywiście z sosem

.

Rzeźbienie indyka: To teraz twoja mocna strona.

Czy robiłeś już zakupy w naszej kwaterze głównej na Święto Dziękczynienia?

carving indykaytest kuchenne poradyThanksgivingTurkeyturkey carvingturkey carving porady