Czwartek, 18 kwietnia 2024

Jak ostrzyć noże

23 września 2021

"Ostry nóż to bezpieczny nóż". To truizm często powtarzany zarówno przez kucharzy, jak i barmanów. Barmani wiedzą, że mogą pokroić więcej cytrusów, szybciej, z odpowiednio naostrzonym nożem. Szefowie kuchni wiedzą, że mogą dotrzymać kroku w kuchni, mniej obawiając się zranienia; ostre noże zachowują się bardziej przewidywalnie. Nawet najlepsze noże

tępią się przy regularnym użytkowaniu, ale okresowe ostrzenie przywraca im ostrą krawędź.

Dlaczego warto się tym przejmować? Ponieważ tępy nóż wymaga większej siły, wyrywa jedzenie, męczy rękę i zwiększa prawdopodobieństwo skaleczenia się.

Wspaniałą rzeczą w ostrzeniu noży jest to, że jest to w zasięgu ręki domowego kucharza. Kiedy już zrozumiesz różnicę pomiędzy ostrzeniem a ostrzeniem

oraz pomiędzy różnymi rodzajami ostrzy, jesteś na dobrej drodze. Pozwól nam pomóc wyostrzyć Twoje umiejętności w tej dziedzinie. (Tak, musieliśmy to zrobić.)

Narzędzia i techniki

Wüsthof Classic Honing Steel

Najpierw rzeczy najważniejsze: Ostrzałka, a dokładniej stal do honowania, utrzymuje krawędź ostrza noża, podczas gdy ostrzałka do noży

tworzy zupełnie nową krawędź, która następnie powinna być utrzymywana za pomocą stali.

Stal

do honowania utrzymuje ostrą krawędź noża poprzez "wiercenie" jej: dosłownie wygładzając i wyrównując zużytą stal węglową (i mikroskopijne "zęby") na krawędzi noża. Jeśli chcesz, przed każdym użyciem, wyostrzyć całą krawędź tnącą noża na stali: Trzymaj ostrze pod kątem 20 stopni do trzonu stali, a następnie pociągnij nóż lekko w jednym płynnym ruchu od pięty ostrza do czubka. Powtórz pięć lub sześć razy po każdej stronie ostrza, naprzemiennie z każdym pociągnięciem, aby uzyskać równą krawędź. Liczba pociągnięć powinna być jednakowa dla obu stron. Wüsthof 3000/8000-Grit Whetstone Sharpener

Osełka

jest lepszym pomysłem dla tych z nas, którzy biegają trochę niezdarnie. Sam blok pozostaje na blacie; moczysz go, prowadzisz swój nóż po nim, aż będzie ostry, a cała sprawa jest trochę niechlujna, ale działa wspaniale i czuje się nieco staroświecko! Rolls-Royce wśród ostrzałek?

Oczywiście, możesz co kilka tygodni uganiać się za facetem od noży po okolicy lub na targu. (Nie ma on jednak takiego dżingla, jak ciężarówka z lodami!) Możesz też zainwestować w swoje noże, swoje crudité i swój czas: Kup piękną ostrzałkę do noży i naostrz azjatyckie lub zachodnie ostrza (więcej o tych poniżej) w kilka minut. To tak proste, jak przeciągnięcie noża do siebie (bardzo ostrożnie!) przez odpowiednią szczelinę w elektrycznym urządzeniu. Wychodzą one ostrzejsze niż fabryczne, więc uwaga! Istnieje ostrzałka w każdym punkcie cenowym, ale najlepsze z nich używają prawdziwych diamentów

, aby uzyskać niesamowite ostrze.

Ostrza

Shun Nakiri

Oto, gdzie rzeczy stają się cudownie głupie: Twój nóż ma prawdopodobnie 15- lub 20-stopniowe ostrze. Tradycyjnie, wschodnie noże, takie jak ostrza Santoku, należały do pierwszej kategorii, a zachodnie do drugiej, ale wraz z rozwojem rynku, pojawiły się różnice. Jak zbadać, jak najlepiej ostrzyć nóż, będziesz chciał wiedzieć, jak grube jest twoje ostrze, więc sprawdź drobny druk na stronie producenta. Dobra elektryczna ostrzałka z łatwością poradzi sobie z każdym z nich. (Aby wpaść do króliczej nory technicznego know-how, idź tutaj

)!

Konserwacja

Traktuj swoje noże tak, jak srebra babci: bardzo ostrożnie i nigdy nie wkładaj ich do zmywarki! Intensywne ciepło i radykalne zmiany temperatury prawdopodobnie spowodują stępienie ostrza noża i zniszczenie rękojeści. Po każdym użyciu umyj noże ręcznie w ciepłej wodzie z mydłem, a następnie opłucz i dokładnie osusz miękkim ręcznikiem. Nigdy nie zostawiaj ich do namoczenia i unikaj używania ściernych środków czyszczących lub padów do szorowania. I FYI, ponieważ krawędź 20-stopniowa ma więcej metalu podtrzymującego krawędź niż krawędź 15-stopniowa, dłużej opiera się stępieniu (zawijaniu się krawędzi na siebie). Ale świetna ostrzałka znacznie zwiększy trwałość krawędzi 15-stopniowej. Staraj się unikać przechowywania noży w szufladzie, co powoduje ich szybsze tępienie. Umieść je na pasku magnetycznym lub w bloku, z dala od małych rączek. (Jeśli musisz używać szuflady, pamiętaj o zaopatrzeniu się w osłony

).

Siekać, siekać! Sklep z naszymi nożami, stalami do ostrzenia i ostrzałkami.

knifeknife guideknife sharpeningKnife SkillsKnife Skills ClassesnivesProduct Spotlightsharp knivestips