Czwartek, 28 marca 2024

Jak naturalnie farbować jajka wielkanocne

19 maja 2022

Wielkanoc dla tych, którzy ją obchodzą, może być nieco przytłaczająco słodka. Czekoladowe zajączki po lewej, kandyzowane jajka po prawej, Peeps i jajka Cadbury za każdym rogiem. Dlatego przynajmniej jedna rzecz powinna być naturalna: jajka wielkanocne. Niezależnie od tego, czy wyłożysz je ugotowane na twardo w pięknej, sprężystej misce , czy ukryjesz w trawie, są one po prostu rozkoszą. Bardzo nam się podoba, że autorka Maria Helm Sinskey

stosuje w swoich przepisach całkowicie naturalne barwniki wykonane z resztek jedzenia. Są to rzeczy, które sami byśmy wyrzucili: skórki cebuli, końcówki buraków, kawałki czerwonej kapusty. (Jeśli chodzi o piękne, złociste odcienie, nic nie pobije kurkumy i szafranu)!

Zobacz powyższy film menedżera kuchni testowej Devona Francisa, aby poznać super-duper-prostą technikę robienia jajek wielkanocnych. I ciesz się wszystkimi nieograniczonymi, słodkimi radościami tego sezonu.

Barwniki naturalne

Przepisy autorstwa Marii Helm Sinskey

Robin's Egg Blue

  • 2 filiżanki (6 oz./185 g.) grubo posiekanej czerwonej kapusty
  • 2 łyżki białego octu destylowanego

Vivid Pink

  • 2 duże buraki, obrane i poszatkowane
  • 2 łyżki białego octu destylowanego

Tropikalna pomarańcza

  • 2 filiżanki (1 oz./30 g.) luźno zapakowanej żółtej cebuli w łupinach
  • 2 łyżki białego octu destylowanego

Pikantny Żółty

  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • Duża szczypta szafranu
  • 1 łyżka białego octu

Połącz składniki potrzebne do uzyskania pożądanego koloru z 4 szklankami wody w rondlu i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aby wydobyć kolor i zredukować płyn. Ostudzić, a następnie przecedzić przez sito o drobnych oczkach do miski. W razie potrzeby dodaj zimnej wody, aby dopełnić do 3 filiżanek (24 fl. oz. / 750 ml). Ilość barwnika wystarcza na około 2 tuziny jaj.

Sposób przygotowania

Czego potrzebujesz:

  • Naturalny barwnik (barwniki)
  • Jajka ugotowane na twardo

Każdy przygotowany kolor barwnika umieść w osobnym pojemniku na szczycie blatu roboczego. Na każdy tuzin jajek wyłóż jedną blachę do pieczenia podwójną warstwą ręczników papierowych lub odłóż pusty kartonik po jajkach.

Używając łyżki cedzakowej, opuść ugotowane na twardo

jajka do barwnika. Pozostawić do uzyskania pożądanego odcienia (20-30 minut). Używając łyżki cedzakowej, wyjmij jajka z barwnika i przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (blachy) lub do pojemnika (pojemników) na jajka. Przed dalszą obróbką pozostawić jajka do wyschnięcia (około 1 godziny).

Do dzieła! Tutaj znajdziesz wszystko, co związane z Wielkanocą.

Diydiy Easter CenterpiecesDIY Easter eggsDyeing Easter EggsEaster eggEaster eggEaster EggshackhomemadeHow to Dye Eggs Naturallynaturalnaturalne barwniki do jajeknaturalne barwniki do jajek