Środa, 29 marca 2023

Jak naprawdę powinieneś przechowywać i rozmrażać żywność?

5 lutego 2021


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Ten miesiąc jest Narodowym Miesiącem Odżywiania, a ja jestem za przygotowywaniem posiłków! Częścią przygotowywania posiłków jest przechowywanie gotowych posiłków lub przekąsek w lodówce, zamrażarce, a nawet w spiżarni (witaj pyszna mieszanko!). Ale jest wiele rzeczy do zrobienia i nie do zrobienia, jeśli chodzi o przechowywanie i rozmrażanie - a przestrzeganie prostych wskazówek może pomóc w utrzymaniu żywności bezpiecznej do spożycia. Proste wskazówki dotyczące przechowywania żywności - pierwsze weszło, pierwsze wyszło (FIFO): Podczas przechowywania żywności w lodówce i zamrażarce, pomocną wskazówką jest oznaczenie wszystkich pojemników etykietą i datą. Metoda FIFO wykorzystuje starsze produkty jako pierwsze, aby zminimalizować psucie się żywności. Przechowuj żywność na odpowiednich półkach: Przechowuj surowe pokarmy, takie jak mięso i jajka, na dnie lodówki, a gotowe do spożycia przedmioty na górze, na wypadek gdyby doszło do jakiegokolwiek skapnięcia. Pomoże to zapobiec skażeniu krzyżowemu i zminimalizować liczbę zachorowań w Twoim domu. Poznaj okres przydatności do spożycia żywności: Lodówka jest przeznaczona do krótkoterminowego przechowywania. W związku z tym musisz być świadomy tego, jak długo żywność, zwłaszcza mięso i drób, są przechowywane w lodówce. Oto kilka ogólnych wskazówek.

Świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina Steki, kotlety i pieczenie: 3-5 dni Świeży drób Cały kurczak lub indyk: 1-2 dni Części kurczaka lub indyka: 1-2 dni Ryby i skorupiaki Chude lub tłuste ryby: 1-2 dni Ryby wędzone: 14 dni Świeże krewetki lub przegrzebki: 1-2 dni Owoce morza w puszkach: 3-4 dni po otwarciu Aby uzyskać więcej informacji i zapoznać się z dodatkowymi produktami spożywczymi, sprawdź tabelę FDA dotyczącą przechowywania w lodówce i zamrażarce. Bezpieczne sposoby rozmrażania Widziałem, jak wielu ludzi rozmraża produkty na blacie. Jest to szczególnie niebezpieczne, ponieważ bakterie rozwijają się w temperaturze kuchennej i mogą mnożyć się w miliardach, co jest wystarczające, abyś zachorował nawet po ugotowaniu. Możesz bezpiecznie rozmrażać swoje składniki przygotowywane do posiłków lub zamrożone posiłki w lodówce przez noc. Jeśli są jeszcze trochę zamrożone, to surowe mięso i kurczaka można rozmrażać pod chłodną, bieżącą wodą lub nawet w mikrofalówce. Jeśli chodzi o posiłki przygotowane wcześniej, możesz je rozmrozić w mikrofalówce lub jeśli umieścisz je na noc w lodówce i nie będą one w 100% rozmrożone, dokończ rozmrażanie w mikrofalówce. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności, najważniejszym powiedzeniem, według którego należy żyć jest: Kiedy masz wątpliwości, wyrzuć to! Więc zawsze miej to na uwadze podczas przygotowywania posiłków. Lepiej być bezpiecznym, niż żałować.


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę