Piątek, 4 października 2024
Ten miesiąc jest Narodowym Miesiącem Odżywiania, a ja jestem za przygotowywaniem posiłków! Częścią przygotowywania posiłków jest przechowywanie gotowych posiłków lub przekąsek w lodówce, zamrażarce, a nawet w spiżarni (witaj pyszna mieszanko!). Ale jest wiele rzeczy do zrobienia i nie do zrobienia, jeśli chodzi o przechowywanie i rozmrażanie - a przestrzeganie prostych wskazówek może pomóc w utrzymaniu żywności bezpiecznej do spożycia. Proste wskazówki dotyczące przechowywania żywności - pierwsze weszło, pierwsze wyszło (FIFO): Podczas przechowywania żywności w lodówce i zamrażarce, pomocną wskazówką jest oznaczenie wszystkich pojemników etykietą i datą. Metoda FIFO wykorzystuje starsze produkty jako pierwsze, aby zminimalizować psucie się żywności. Przechowuj żywność na odpowiednich półkach: Przechowuj surowe pokarmy, takie jak mięso i jajka, na dnie lodówki, a gotowe do spożycia przedmioty na górze, na wypadek gdyby doszło do jakiegokolwiek skapnięcia. Pomoże to zapobiec skażeniu krzyżowemu i zminimalizować liczbę zachorowań w Twoim domu. Poznaj okres przydatności do spożycia żywności: Lodówka jest przeznaczona do krótkoterminowego przechowywania. W związku z tym musisz być świadomy tego, jak długo żywność, zwłaszcza mięso i drób, są przechowywane w lodówce. Oto kilka ogólnych wskazówek.
Świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina Steki, kotlety i pieczenie: 3-5 dni Świeży drób Cały kurczak lub indyk: 1-2 dni Części kurczaka lub indyka: 1-2 dni Ryby i skorupiaki Chude lub tłuste ryby: 1-2 dni Ryby wędzone: 14 dni Świeże krewetki lub przegrzebki: 1-2 dni Owoce morza w puszkach: 3-4 dni po otwarciu Aby uzyskać więcej informacji i zapoznać się z dodatkowymi produktami spożywczymi, sprawdź tabelę FDA dotyczącą przechowywania w lodówce i zamrażarce. Bezpieczne sposoby rozmrażania Widziałem, jak wielu ludzi rozmraża produkty na blacie. Jest to szczególnie niebezpieczne, ponieważ bakterie rozwijają się w temperaturze kuchennej i mogą mnożyć się w miliardach, co jest wystarczające, abyś zachorował nawet po ugotowaniu. Możesz bezpiecznie rozmrażać swoje składniki przygotowywane do posiłków lub zamrożone posiłki w lodówce przez noc. Jeśli są jeszcze trochę zamrożone, to surowe mięso i kurczaka można rozmrażać pod chłodną, bieżącą wodą lub nawet w mikrofalówce. Jeśli chodzi o posiłki przygotowane wcześniej, możesz je rozmrozić w mikrofalówce lub jeśli umieścisz je na noc w lodówce i nie będą one w 100% rozmrożone, dokończ rozmrażanie w mikrofalówce. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności, najważniejszym powiedzeniem, według którego należy żyć jest: Kiedy masz wątpliwości, wyrzuć to! Więc zawsze miej to na uwadze podczas przygotowywania posiłków. Lepiej być bezpiecznym, niż żałować.
Komentarze (0)