Środa, 24 kwietnia 2024

Garnek Instant Pot jest katalizatorem ostatecznego koreańskiego dania Comfort Food

20 lutego 2022

Mniam. Fotografie autorstwa Nancy Cho.

Jeśli jesteś tak samo podekscytowany koreańskim jedzeniem jak my, być może słyszałeś już plotki o nowej, wspaniałej książce kucharskiej Korean Instant Pot. W nim, super-smakowite, funky, warzywa do przodu kuchnia dostaje szybkie i świeże traktowanie, na które zasługuje. Idąc w ślady doskonałych książek kucharskich Instant Pot, takich jak te autorstwa Melissy Clark, Madhur Jaffrey i, er, nas

, jest to wspaniały dodatek do kanonu szybkowarów.

Nancy Cho, autorka książki " The Easy Asian Cookbook for Slow Cookers", ciągle była pytana, kiedy ukaże się jej książka kucharska z szybkowarem. (Sama była ciekawa, jak ten gadżet poradzi sobie z długimi, wolno gotującymi się koreańskimi przepisami, takimi jak galbijjim i sagol gomtang). Współautorka Selina Lee

, która spędziła dzieciństwo w Seulu, w Korei, zapamiętała swoją matkę przygotowującą ryż, duszone mięsa i ryby w ich starym szybkowarze, który brzmiał jak pociąg. Kup to!

Kilka lat temu poznali się na jednym z organizowanych przez Selinę warsztatów banchanowych w San Francisco i połączyła ich wspólna miłość do kuchni koreańskiej. Niedawno, podczas pandemii, duet znalazł się gotować w domu tonę, i przyszedł do miłości Instant Pots dla uzyskania żywności na stole szybko. Podobało im się podejście hands-off, a z dziećmi w domu, kochali pokazując im rzemiosło koreańskiej żywności w IP. Zaczęli porównywać notatki.

"Razem zaczęliśmy dzielić się i geeking out nad naszymi sukcesami recepturowymi, które ostatecznie doprowadziły do książki kucharskiej, którą masz teraz w swoich rękach!" piszą w swojej książce.

Książka kuch arska jest piękna, z cudowną migawką właściwej koreańskiej spiżarni do złożenia (hello, gochujang

!) i tonami wspaniałych koreańskich porad dotyczących Instant Pot. (Nigdy nie przyszło nam do głowy, na przykład, aby mieć dwa silikonowe pierścienie uszczelniające, jeden dla pikantnych potraw, a drugi dla słodkich)! Nauczyli nas, że koreańskie gliniane garnki są bezpieczne do chowania w IP, ale potrzebujesz kubka wody i podstawki pod nimi. I sugerują składany kosz do gotowania na parze dla niektórych z ich przepisów, ponieważ można go włożyć prosto do szybkowaru.

Więc pstryknij książkę, a żeby poczuć smak wspaniałej pracy, jaką tu wykonali, wypróbuj poniższy przepis. Jak nasi przyjaciele z Serious Eats wyjaśniają

, "Gulasze (rozpoznasz je po przyrostku "-jjigae") są zazwyczaj gotowane szybko, łącząc razem panopoli składników, podczas gdy koreańskie zupy (z przyrostkiem "-guk" lub "-tang") są rosołowe, spartańskie i gotowane godzinami - lub nawet dniami."

To jest szybsza zupa, szczególnie dzięki szybkowarowi, i to jest knockout - definicja comfort food.

Kimchi Jjigae 김치찌개

To jest ostateczne koreańskie jedzenie na pocieszenie. Kiedy kimchi w twojej lodówce zaczyna się starzeć i staje się lekko musujące, nadszedł czas na zrobienie kimchi jjigae. Profil smakowy jest bardzo głęboki i bardzo ostry. Zwiększ ostrość dodając więcej gochujangu. W naszym domu, mój tata, siostra i ja byliśmy takimi łakomczuchami dubu (tofu), że moja mama musiała używać dwóch opakowań, aby zaspokoić nasze potrzeby. Jeśli również jesteś chomikiem dubu, proszę, użyj całego opakowania do tego ognistego gulaszu. - Nancy

Serwuje się od 4 do 6

1 łyżka oleju roślinnego ½
funta łopatki wieprzowej lub boczku wieprzowego, pokrojonego na kawałki1
mała cebula, cienko pokrojona3
½ szklanki kimchi2
ząbki czosnku, ½ szklanki
soku z kimchi2
łyżki

gochujang½
do 1 łyżki białego granulowanego cukru*½


łyżeczki



soli koszernej3
szklanki bulionu (patrz Wskazówka)1




łyżka





sosu sojowego1
(12 uncji) kostka zwykłego lub twardego tofu, przekrojona wzdłuż, a następnie pokrojona w ½-calowe plastry1
łyżka oleju sezamowego2 ceb







ule








, cienko pok












rojone

Uwaga:

Spróbuj swojego kimchi! Cukier może pomóc zneutralizować kwaśny smak kimchi. Jeśli kimchi jest słodsze, użyj niewielkiej ilości cukru lub nie używaj go wcale. Jeśli kimchi nie ma słodyczy, dodaj cukier. Dopasuj później do smaku w razie potrzeby.
  1. Dodaj olej roślinny do wewnętrznego garnka i wybierz funkcję Sauté. Kiedy olej zacznie się mienić, dodaj wieprzowinę i cebulę. Smażyć, aż wieprzowina będzie prawie ugotowana, a cebula miękka, około 3 minut.
  2. Dodaj kimchi i czosnek do garnka i smaż przez 4 do 5 minut. Następnie dodaj sok z kimchi, gochujang i mieszaj aż do połączenia. Następnie dodaj cukier, sól koszerną, bulion i sos sojowy.
  3. Przekręć i zablokuj pokrywę oraz ustaw zawór uwalniający parę w pozycji zamkniętej. Wybrać opcję gotowania pod ciśnieniem na wysokim poziomie i zaprogramować na 10 minut. Po zakończeniu gotowania, szybko zwolnij ręcznie. Odblokuj i ostrożnie zdejmij pokrywę.
  4. Wybierz Sauté na High i dodaj tofu. Wlej trochę bulionu na tofu, gdy się gotuje i gotuj, aż tofu będzie podgrzane, około 2 do 3 minut.
  5. Skropić olejem sezamowym i delikatnie wymieszać. Posmakuj i dodaj sól, jeśli potrzeba. Dodać cebulę dymkę.
  6. Przełożyć gulasz do miseczek i podawać z ryżem.

Wskazówki:

  • Jako bazy użyj wody, wody ryżowej lub preferowanego bulionu, jak Man Neung Myeolchi Yooksu.
  • Dla wersji wegetariańskiej, pomiń wieprzowinę i użyj grzybów shiitake. Użyj albo bulionu z kelpu, wody, lub wody ryżowej do bulionu.

Przedrukowano za zgodą z Korean Instant Pot Cookbook

, Nancy Cho i Selina Lee copyright 2021. Wydane przez Rocketships & Wonderment.


Książki kucharskieElektryczny szybkowarInstant PotInstant Pot książka kucharskaInstant Pot książki kucharskieInstant Pot przepisyInstant Pot przepisyKimchikimchi jjigaekimchi przepisKimchi gulaszKoreanKorean książka kucharskaKorean przepisKorean przepisyKorean przepisyKorean gulasz