Sobota, 20 kwietnia 2024

Dwa drinki, jeden arbuzowy zestaw do kranu i lato w pełni.

24 sierpnia 2021

Nasze najfajniejsze letnie akcesorium? Ten zestaw do parzenia arbuza obejmuje wszystko, co niezbędne w lecie: działa z naszym ulubionym owocem, skupia się na gaszeniu pragnienia i z łatwością służy wszystkim naszym przyjaciołom (z którymi planujemy spędzić tego lata dużo czasu na świeżym powietrzu)! Obejrzyjcie ten filmik, żeby zobaczyć jak to działa:

Jeśli chodzi o to, co włożyć do tego genialnego wynalazku, mamy cię pokryte. Arbuzowy Tequila Punch sprawi, że Twoja impreza na świeżym powietrzu nabierze tempa, a Arbuzowa Agua Fresca to łatwa mieszanka, którą może cieszyć się cała rodzina.

Arbuzowy poncz z tequilą

Idealny poncz na letnią uroczystość, ten orzeźwiający napój jest zrobiony z puree arbuzowego, aby uzyskać jak najświeższy smak. Tutaj podajemy go w beczce zrobionej z arbuza, ale jeśli nie masz zestawu do nalewania arbuza, po prostu podaj go z miski do ponczu lub swojego ulubionego dystrybutora napojów.

Składniki:
  • 1 duży arbuz bez pestek, 6 do 8 lb. (3 do 4 kg)
  • 1 1/2 szklanki (12 fl. oz./375 ml) świeżego soku z limonki
  • 1/3 filiżanki (3 fl. oz./80 ml) nektaru z agawy
  • 2 filiżanki (16 fl. oz./500 ml) tequili
  • 3/4 filiżanki (6 fl. oz./180 ml) likieru z kwiatów czarnego bzu St.
  • Świeże liście mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Wskazówki:

Odetnij około 2 cale (5 cm) od jednego końca arbuza, aby odsłonić czerwony miąższ. (Zachowaj ten kawałek, aby użyć go jako pokrywki, jeśli zamierzasz zamienić arbuza w beczkę). Używając metalowej łyżki, wyłowić połowę miąższu z arbuza i przełożyć do blendera. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać przez sito o drobnych oczkach do dużej miski. Powtórz czynność z pozostałym miąższem arbuza. Powinieneś mieć około 8 filiżanek (64 fl.oz./2 l) arbuzowego puree.

Dodaj sok z limonki, nektar z agawy, tequilę i likier z czarnego bzu do miski z puree z arbuza i mieszaj, aż do połączenia. Jeśli używasz zestawu do kranu arbuzowego, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aby zamienić arbuza w beczkę. Wlać poncz do beczki z arbuzem, lub przelać do miski z ponczem lub dystrybutora napojów. Podawać poncz w szklankach wypełnionych lodem, udekorowanych listkami świeżej mięty. Obsługuje 12 osób.

Arbuzowa Agua Fresca

Meksykańska agua fresca (lekko słodzone, rozdrobnione świeże owoce wymieszane z niewielką ilością wody) to orzeźwiająca alternatywa dla mrożonej herbaty lub lemoniady. Wymieszać wszystkie składniki i dobrze schłodzić, a następnie przelać mieszankę do arbuza z kranikiem, dozownika do napojów lub dużej miski z chochlą i pozwolić gościom na samodzielne podawanie.

Składniki:
  • 1 bardzo dojrzały, czerwony arbuz bez pestek, około 12 lb (około 5,5 kg).
  • Sok z 4 limonek
  • 3/4 szklanki (6 oz/170 g) cukru
  • 1 filiżanka (około 1 1/2 uncji/40 g) pokruszonych listków świeżej mięty, plus gałązki do dekoracji
  • 4 filiżanki (32 fl. oz./1 l) wody gazowanej
  • 3 limonki, cienko pokrojone
  • 2 ćwiartki (1,5 kg) kostek lodu
Instrukcje:

Odetnij około 2 cale (5 cm) od jednego końca arbuza, aby odsłonić czerwony miąższ. (Zachowaj ten kawałek, aby użyć go jako pokrywki, jeśli zamierzasz zamienić arbuza w beczkę). Używając metalowej łyżki, nabierz miąższ do dużej miski. Pracując partiami, przecedź arbuza w blenderze lub robocie kuchennym. Gdy każda partia będzie gotowa, przełożyć ją do innej dużej miski.

Dodaj do puree sok z limonki, cukier i liście mięty, a następnie wymieszaj, aby rozpuścić cukier i połączyć składniki. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę lub do 3 godzin, aby smaki mogły się rozwinąć.

Jeśli używasz zestawu do kranu arbuzowego, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aby zamienić arbuza w beczkę. Wlać poncz przez sitko o średnich oczkach do beczki z arbuzem, lub wlać do miski do ponczu lub dystrybutora napojów. Dodać wodę gazowaną, plasterki limonki i lód. Rozlać do szklanek i udekorować każdą szklankę gałązką mięty. Obsługuje 8 osób.

Adaptacja z Williams-Sonoma Entertaining, Edited by Chuck Williams (Oxmoor House, 2004).