Piątek, 4 października 2024
Najpierw było Święto Dziękczynienia, a wraz z nim jego skomplikowana historia, tryptofan (to nie jest prawdziwa rzecz!) i mnóstwo dań towarzyszących. Potem nadeszło Święto Przyjaciół, zgrabny sposób na zobaczenie się z przyjaciółmi w listopadzie. Teraz nadchodzi Święto Pieroga
, które uwielbiamy. Oto jak to działa.Spędzamy mnóstwo czasu na doskonaleniu ciasta, wycinaniu jesiennych liści i nadziewaniu naszych pięknych placków
. Potem wszyscy toczą się w kierunku godziny deseru, klepiąc swoje pełne brzuchy, zbyt napchane, aby właściwie się nimi cieszyć. Dlaczego w tym roku nie odwrócić scenariusza i nie uczynić z ciast gwiazd przedstawienia? (Pomyśl: zamiana ciasteczek, ale z ciastem!)Jest kilka sposobów, aby to zrobić, ale jakkolwiek się wybierasz, najpierw wystrój. (I bądźcie bezpieczni! Jeśli możecie zostać na zewnątrz, zróbcie to.) Wyłamcie swoje falbaniaste naczynia na ciasto, najładniejsze talerze deserowe, serwer do ciasta babci, ładne sztućce. Może zachęcasz przyjaciół do przyniesienia swoich ulubionych ciast
, a ty dostarczasz boki: świeżą bitą śmietanę, lody waniliowe, stację napojów z kawą i herbatą oraz szampana lub Moscato d'Asti na lodzie. Możesz też przygotować kilka ciast i poprosić gości o przyniesienie napojów i swoich najlepszych wypieków. Bez dalszych ceregieli...Mrożone ciasto francuskie! Robot kuchenny! Wszystkie skróty, które uwielbiasz, pojawiają się w tym jabłkowym galette
z ciasta francuskiego, które nie poświęca niczego na drodze do fantastycznego smaku. Czas przygotowania wynosi zaledwie 25 minut, co jest genialnym wynikiem w przypadku tego wypieku, a do tego nie trzeba dusić jabłek ani nic podobnego. Tajemniczy składnik, jakim są maślane pistacje, sprawia, że całość jest jeszcze lepsza pod względem smakowym.Bobby Flay może i jest pełen blasku i elegancji, ale ma też solidne jak skała podniebienie, czego dowodem jest jego dobrze oceniana nowojorska restauracja Gato
. Więc kiedy mówi ci, że jego ciasto dyniowe jest czymś zupełnie innym, powinieneś go posłuchać. Bourbon, klon i śmietana pasują do siebie jak czekolada, truskawki i wanilia w doskonałej bitej śmietanie. Samo ciasto jest jedwabiste i kremowe. Chcesz go mieć na Pie-Giving.Gruszki nie zasługują na drugie miejsce po jabłkach. Po prostu nie zasługują! Kiedy jest na nie sezon, są delikatnym, pluszowym marzeniem. Ten placek z pieczonymi gruszkami
zawiera crème fraîche w cieście, co nadaje mu niemożliwej lekkości. Nie masz ochoty na domowe lody bourbonowo-waniliowe? Ponieważ jest to dość popularny kraj, często można znaleźć ten smak lodów lub gelato w sklepie! A zawsze możesz samemu zrobić lody waniliowe i skropić je bourbonem.Wszyscy możemy się zgodzić, że musi być szarlotka, prawda? I że najlepiej, gdyby była to szarlotka z solonym karmelem
? Ta koncepcja szarlotki nie bez powodu podbiła cały naród. To jest ciasto z głębokim spodem (!!!), więc nikt nie będzie narzekał, że nie dostał wystarczającej ilości ciasta do swoich słodkich, karmelowych jabłek. (Kim jest ta osoba narzekająca, w każdym razie?)Ktoś na tym przyjęciu nie nawiązuje kontaktu wzrokowego i jest laserowo skupiony na rozłożonym cieście. Szuka charakterystycznego wyglądu ciasta z orzechami pekan. Nie rozczaruj jej. Podkręć stawkę czekoladowym ciastem pekanowym z bourbonem
. Co do czego? Szefowa kuchni Elizabeth Heiskell, która zdobyła przepis od przyjaciółki, mówi: "Czekoladowe chipsy i bourbon to lagniappe, luizjański termin oznaczający małą, dodatkową niespodziankę." Z przepisu powstają dwa placki, więc możesz zachować jeden dla siebie na później.Fajne: przyjęcie z rozdawaniem ciast. Zapamiętane na zawsze: wręczenie komuś jego własnego, malutkiego placka z figami i miodem
, kiedy wchodzi do domu. Jest to małe, przenośne ciasto, które równie dobrze może wyjść za drzwi z gościem zawinięte w serwetkę, jak starodawne kieszonkowe ziemniaki do podgrzewania. Do nadzienia można użyć świeżych lub mrożonych fig, więc nie trzeba czekać na sezon figowy. Ach... kieszonkowe placki. Co za pora roku. Co za święto.
Komentarze (0)