Piątek, 6 grudnia 2024
Kawior: Tak bogate słowo dla tak eleganckiej, ale prostej przyjemności. Ikra jesiotra jako przysmak pochodzi z IV wieku
, kiedy to Grecy podawali ją na bankietach. Solenie ich było wynalazkiem Persów. Jednak to rosyjscy carowie sprawili, że kawior zyskał status gwiazdy. Jako przysmak rosyjskiego dworu w czasach przed wprowadzeniem lodówki, kawior stał się synonimem luksusu i uroczystości. Z tego miejsca, zamiłowanie klasy wyższej do kawioru szybko dotarło do królewskich i szlacheckich domów w Europie.Ale czy wiesz, że pod koniec XIX wieku kawior był serwowany za darmo w salonach, zachęcając klientów do wypicia większej ilości? Mniej więcej wtedy rozpoczął się amerykański biznes kawiorowy, a do 1910 roku jesiotr prawie wyginął w amerykańskich wodach. Produkcja amerykańska została wstrzymana. (Dziś wszystkie pięć gatunków jesiotra amerykańskiego jest uważnie obserwowanych
).Obecnie przysmak ten jest nadal spożywany na całym świecie, często jako przystawka. W niektórych częściach Ameryki rozpoczął się ponowny rozkwit produkcji kawioru, a Chiny są jednym z czołowych dostawców
. Beluga z Rosji i Morza Kaspijskiego została zakazana w 2005 roku ze względu na problemy z zaopatrzeniem i zagrożenie wyginięciem, ale możesz ją spotkać podczas podróży. (Spróbuj! I przyjmij lokalny zwyczaj popijania jej zimną wódką, jeśli chcesz).Oto jak cieszyć się ikrą jesiotra, plus przegląd naszych najlepszych ofert kawioru, z czymś na każdą kieszeń. Spraw sobie przyjemność tego lata; nie ma nic lepszego niż kilka łyżek czegoś wspaniałego na początek wieczoru.
Po pierwsze: Nigdy nie używaj metalowej łyżki do podawania kawioru. Może ona nadać ikrze gorzki smak. Zobaczysz, że większość naszych zestawów upominkowych
do kawioru posiada własne łyżki z masy perłowej. To tradycja, podobnie jak kość, drewno, szkło, skorupa żółwia i niereaktywny plastik (w razie potrzeby). Bonus: macica perłowa również wygląda przepięknie.Nie podgrzewaj jej też. Podczas podawania kawioru chcesz umieścić puszkę z kawiorem na lodzie, dlatego te zestawy do serwowania
są tak idealne. Kawior jest pakowany z odrobiną soli, ale jest bardzo łatwo psujący się, więc nie pomijaj tego kroku. Ustaw również pokrywkę do kawioru; często jest ona piękna i pozwala na przełamanie lodów wśród gości.Podawaj prosto, łyżeczką, z blini i crème fraîche lub tostami, ewentualnie z posiekanym szczypiorkiem. Można zastosować bardziej wyszukane
dodatki, takie jak gotowane jajko, mielona cebula lub plasterki cytryny, ale im delikatniejszy produkt, tym mniejszy dodatek. (Pamiętaj, aby nie jeść więcej niż łyżkę lub dwie i zachować trochę dla innych osób na przyjęciu. Inne postępowanie w przypadku tak wysokiej jakości produktu jest uważane za niegrzeczne.Szampan na myśl przychodzi? Nie jesteś jedyny. "Szampan i kawior" krzyczą "luksus" i rzeczywiście, w tym artykule sugeruje się kawior z Osetry z szampanem (i Sevruga z Viura, ikra łososia z Chenin Blanc, a Beluga z Chablis). Ale puryści mogą drżeć, ponieważ mrożona wódka jest w Rosji napojem z wyboru. Nawet felietonista winiarski Eric Asimov z "The New York Times" woli swoje z wódką. (I powiedział to dobitnie więcej niż raz
!).Od 1984 roku Tsar Nicoulai sprzedaje kawior produkcji amerykańskiej. W przeciwieństwie do wielu importowanych produktów, które używają chemikaliów jako konserwantów, Tsar Nicoulai używa wyłącznie soli morskiej z Pacyfiku. I jest wspaniały; spójrz na ten elegancki zestaw upominkowy, którym można nakarmić małe przyjęcie. Zawiera on najwyższej jakości kawior hodowany w sposób zrównoważony, w którym nie miesza się ikry pochodzącej od różnych ryb. Zobacz wszystko, co Tsar Nicoulai
ma do zaoferowania.Jesteśmy zachwyceni, że możemy zaoferować kawior Sasanian, który oferuje zarówno ikrę krajową, jak i importowaną. Nie musisz być dyplomatą, aby cieszyć się kunsztem ich Zestawu Dyplomatycznego, który zawiera cztery kawiorowe produkty najwyższej jakości, łyżeczkę z masy perłowej i "klucz" do kawioru. (Kawior jest polski i jest bajeczny.) Ci, którzy dysponują skromniejszym budżetem, z pewnością ucieszą się z lśniących szarych pereł kawioru z osetra
, który jest równie pięknie zapakowany.Znana zarówno z trufli, jak i z kawioru, firma "Regalis" stała się synonimem "luksusu". Ich kawior Large Grain Golden Kaluga jest jędrny i lekki, gładki i maślany. Ich holenderska złota osetra jest po prostu piękna; wspaniały okaz rzadkiej odmiany. Sprawdź je
.Firma Roe Caviar z Cali , która prezentuje najwyższej jakości amerykańskiego białego jesiotra, uważa, że kawior powinien być codziennym przysmakiem, nakładanym na chipsy ziemniaczane lub jedzonym łyżeczką (uwielbiamy ich zestaw na przyjęcie z Linda's Latkes i Vermont Creamery Crème Fraîche)! Kluczem do oferty
firmy, która jest odpowiednia na każdą kieszeń, jest to, że ikrę konserwują w bardzo drobnej soli przez miesiąc. Dzięki temu uzyskuje się maślany, solankowy posmak i wyjątkową świeżość. Te puszki mają złotą obwódkę (przepiękną), a ich opakowania? Najlepsze amerykańskie wzornictwo.
Komentarze (0)