Wtorek, 23 kwietnia 2024

Dieta w trakcie ciąży

30 listopada 2020

Odpowiednia dieta w ciąży będzie ważną kwestią, ponieważ ma istotny wpływ na stan zdrowia kobiety i będzie to wpływać na rozwój dziecka. Warto więc poznać jakie są zasady zdrowego żywienia przyszłej mamy. Ważne będzie między uzupełnianie w diecie kwasu foliowego. Jego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży a także przed zajściem w ciąże może powodować wadę cewy nerwowej. Dlatego powinno się przyjmować kwas foliowy już 3 miesiące przed zajściem w ciążę przyjmować odpowiednią dawkę kwasu foliowego. Trzeba to potem robić także przez 12 tygodni ciąży. Najlepiej oczywiście również taką suplementację jak każdą inną konsultować z lekarzem, który odpowiada za prowadzenie ciąży. Ważne jest także to, by przyjmować jod i tutaj wyjątkiem będą kobiety, które mieszkają nad morzem . Ważne w ciąży będzie także żelazo oraz kwasy DHA. Suplementacje ogólnie niezależnie  od tego o jakie będzie chodziło składniki trzeba konsultować z lekarzem. Jeśli chodzi o posiłki należy zadbać między innymi o spożywanie dużej ilości warzyw, owoców. Oprócz tego oczywiście standardowo produkty zbożowe, mleko, produkty mleczne, ryby, wędliny, jaja.

Produkty zbożowe najlepiej jeśli będą pełnoziarniste, które maja więcej składników odżywczych. Jeśli chodzi o nabiał warto sięgać po różne produkty. Nabiał będzie dostarczał cenny wapń, dlatego możliwy będzie właściwy rozwój kości u dziecka. W trakcie ciąży oczywiście ważne jest także spożywanie mięsa oraz ryb i drobiu. Będzie to najlepsze źródło białka, które faktycznie jest potrzebne a także będzie dostarczać żelazo. Ryby morskie powinno się spożywać dwa razy w tygodniu, ponieważ mogą dostarczać kwasy omega3, które mają również wpływ na rozwój dziecka. Warzywa i owoce najlepiej spożywać surowo mają wtedy więcej witamin oraz składników mineralnych. Będzie tam między innymi witamina C i dzięki temu organizm lepiej wchłania żelazo. Należy także pamiętać o tym, by te warzywa wybierać tak, by dostarczały cenny błonnik, który będzie wpływał pozytywnie na układ pokarmowy.

Szczególnie korzystne w trakcie ciąży jest spożywanie takich składników jak brokuły brukselki, marchew, pomidory, natka pietruszki. Powinno się zadbać o ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych oraz podrobów. Oczywiście unikanie jedzenia typu fast food czy chipsów także będzie wskazane. Takie produkty maja dużo tłuszczów niezdrowych, cukru i soli. To może mieć negatywny wpływ na kobietę i w dłuższej perspektywie będzie miało także zły wpływ na dziecko. W diecie w trakcie ciąży trzeba będzie ograniczać sól jaka ma być dodawana do potraw. Jej nadmierne spożycie powoduje większe ryzyko nadciśnienia i może doprowadzić do pojawienia się obrzęków. Oczywiście chyba każda przyszła matka wie, że nie powinno się także spożywać alkoholu, nie można palić papierosów w ciąży. Nawet małe spożycie będzie miało zły wpływ na płód i może to również powodować wady rozwojowe. Należy natomiast spożywać 2 litry płynów dziennie, najlepiej w formie wody. Można także decydować się na spożywanie lekkich zup warzywnych oraz mleka. Unikamy potraw, które mogą być niebezpieczne. Dlatego w ciąży powinno się sięgać po takie produkty, które mają charakter surowy. Mięso czy ryby surowe nie mogą być spożywane podobnie jak surowe jaja czy niepasteryzowane mleko oraz sery jak ser pleśniowy.

Odpowiednio prowadzona dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży będzie bardzo istotna i nie można jej lekceważyć. Ważne będzie odpowiednie przygotowanie oraz zestawienie posiłków jakie będzie się spożywać. Trzeba będzie szukać tych produktów, które faktycznie będą dla niej właściwe.