Piątek, 4 października 2024

Combo koktajlu i aplikacji, które wyciśnie ostatnią kroplę z lata

23 września 2021

0

Jeśli jest ktoś, kto rozumie nasze letnie zamiłowanie do cytrusowych, zimnych koktajli i niezobowiązującego zanurzenia się przed grillowaniem, to jest to Elizabeth Van Lierde, blogerka, której luźny styl i łatwość w zabawie uwielbiamy. Jej Arbuzowe Frosé stało się natychmiastowym hitem, gdy kilka miesięcy temu podzieliliśmy się jej owocową mieszanką różanej kostki lodu i arbuza. Teraz mamy jeszcze więcej fantastycznych przepisów Elizabeth na wyciągnięcie ręki, ponieważ jej pierwsza książka kucharska, Everyday Entertainingzostała wydana w tym tygodniu.

Lekko słodzone Palomas i chunky guacamole z kart jej książki uderzyć tylko właściwą nutę dla lata jeszcze w pełnym rozkwicie - i jeden chcemy, aby trwać! To są przepisy młodej kobiety, która spędziła większość swojego życia na myśleniu o zabawnych sposobach rozrywki i to widać. Począwszy od jej pierwszej pracy w sklepie Williams-Sonoma (a chip off the old block!), do lat studenckich przeplatanych przed i po studiach projektami kulinarnymi i przyjęciami udokumentowanymi na jej blogu, Elizabeth wyzerowała to, co jest potrzebne do zorganizowania bombowego spotkania. W ten weekend impreza zaczyna się właśnie tutaj, z jej pikantnym podejściem do naszego ulubionego koktajlu z tequilą i jego idealnym partnerem - dwoma łatwymi przepisami, które zabiorą nas prosto do jesieni. Na zdrowie!

Musująca pikantna Paloma

  • 2 plasterki chili jalapeño
  • 1/2 fl oz świeżego soku z limonki
  • 1 fl oz świeżego soku grejpfrutowego
  • 2 uncje tequili srebrnej (blanco)
  • 1 łyżeczka nektaru z agawy
  • Woda gazowana
  • 1 duży klin grejpfruta, do dekoracji
  • Tajín (sól do przyprawiania chili)

Połącz plastry jalapeño, sok z limonki, sok grejpfrutowy, tequilę i agawę w dużej szklance. Mieszaj razem przez 15-20 sekund.

Napełnić szklankę lodem i dopełnić wodą gazowaną. Delikatnie wymieszać. Udekorować koktajl klinem grejpfruta zanurzonym w przyprawie chile-lime. Przygotowuje się 1 koktajl.

Klasyczne Guacamole

  • 4 dojrzałe awokado
  • 1 1/2 łyżki stołowej świeżego soku z limonki (około 1 limonki)
  • 1/4 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • 1 chili jalapeño, drobno pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2-1 łyżeczka soli koszernej, lub do smaku
  • Chipsy z tortilli lub warzywa na talerzu, do podania

Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Dużą łyżką nabierać miąższ z awokado i umieścić w średniej misce do mieszania.

Rozgnieść awokado widelcem, aż będzie gładkie, ale nadal lekko chrupiące i teksturowane. Dodać sok z limonki, czerwoną cebulę, jalapeño, czosnek w proszku, posiekaną kolendrę i sól. Delikatnie wymieszać, aż do połączenia.

Sprawdzić smak i doprawić solą i przyprawami i podawać natychmiast z frytkami lub warzywami. Obsługuje 4 do 5 osób.

Sprawdź " Everyday Entertaining " Elizabeth Van Der Lierde w The College Housewife lub w innych księgarniach. Zdjęcia autorstwa Elizabeth Van Lierde i Abagail Halstead.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz