Sobota, 20 kwietnia 2024

Co zrobić z tymi wszystkimi borówkami

24 sierpnia 2021

Błękitne niebo, spokojne błękitne wody... nie bez powodu kojarzymy ten kolor ze spokojem i kreatywnością - dowodzą naukowcy. Ale borówki, te urocze małe jagody, również mają swój urok - i swoje zalety zdrowotne. Uważane za "króla owoców", jeśli chodzi o mikroelementy, nie mają tyle witaminy C, co cytrusy, ani potasu, co banany. Mają za to mnóstwo fitoskładników. (Pomyśl o aspektach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami). W rzeczywistości, wśród wszystkich owoców uważanych za posiadające właściwości przeciwutleniające, borówki są na pierwszym miejscu. Więc jedz (i pij!)

ich więcej.

Oto jak zbierać, przechowywać i gotować (lub po prostu jeść!) więcej tych małych piękności już dziś.

Wybieranie i przechowywanie

borówek amerykańskich


Szukaj jędrnych, suchych, gładkich jagód, które mają na powierzchni lekko pudrowo-biały nalot. Przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku do tygodnia lub zamroź, aby cieszyć się nimi poza sezonem. Zamrażać borówki w jednej warstwie na blasze do pieczenia, a następnie przenieść do szczelnego pojemnika.

Przygotowywanie

borówek amerykańskich

Dojrzałe borówki są delikatne, należy obchodzić się z nimi ostrożnie. Jeśli pozostały jakieś szypułki, oderwij je i wyrzuć. Opłucz jagody chłodną wodą tuż przed użyciem i pozostaw do osuszenia na papierowych ręcznikach. Aby zapewnić równomierne rozłożenie jagód w cieście do muffinów lub ciast, przed dodaniem ich do ciasta, delikatnie wrzuć jagody, gdy są jeszcze wilgotne, do niewielkiej ilości mąki.

Przepisy

1. Zatopione ciasto z jagodami

Jeśli uda Ci się powstrzymać przed zjedzeniem całego kufla jagód na surowo, pomyśl o tym oszałamiającym, zatopionym torcie

jagodowym. Wspaniale prezentuje się na stole podczas brunchu, gdzie goście będą zachwyceni dodatkiem krówkowej bitej śmietany z mascarpone. Sam tort jest słodki (jagody i cukier) i lekki (ricotta i kwaśna śmietana). Sok z cytryny nadaje całości sprężystości, ale spójrzcie, jak dekadencko wygląda.

2. Gofry orkiszowe z kompotem jagodowym

Hubba, hubba, orkiszowe gofry z kompotem jagodowym

. Szef kuchni Bobby Flay opracował ten przepis, który błyszczy po części dlatego, że gofry są zrobione z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej. Dodajmy do tego wszystkie cudowne właściwości odżywcze borówek i mamy całkiem niezły sposób na rozpoczęcie dnia. Masz nadmiar kremu cytrynowo-ricotta i kompotu jagodowego? Cóż, Twoje podpłomyki i herbatniki właśnie stały się jeszcze smaczniejsze.

3. Cytrynowe ciasto z mżawką jagodową

Cytryna i borówki nie bez powodu są BFF. Każde z nich ma swoje właściwości słodkości i cierpkości, a do tego te wspaniałe aromaty. Ciasto cytrynowo-borówkowe

z mżawką to coś w sam raz na każdą imprezę, przyjęcie czy piknik. Ma potrójną dawkę cytrynowego smaku: skórkę w cieście, syrop, który nakłada się pędzelkiem, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, oraz słodką polewę na wierzchu. Wspaniale komponuje się z mimozami, szampanem, kawą lub herbatą.

4. Blueberry Spritzer

To tylko wasza dwójka, plus weranda, jezioro lub góry. Chcesz czegoś wyjątkowego i letniego, ale niezbyt trudnego. Ten napar z ginu, prosecco i soku jagodowego może zastąpić Aperol Spritz , który popijałeś przez całe lato. Jeśli wolisz koktajle wstrząśnięte, a nie mieszane, spróbuj naszego collinsa z borówkami i werbeną

. Wykorzystuje on bardzo aromatyczny syrop prosty z werbeny cytrynowej i borówek. Dodaj lód, wódkę i seltzer, udekoruj jagodami i sprężystymi listkami werbeny cytrynowej, a wydychasz.

5. Trzy Jagodowy Cobbler

Więc poszedłeś całkowicie szalony na rynku rolnym lub w sadzie i wróciłeś do domu po prostu tocząc się w jagodach. To dobrze dla ciebie. Zrób to ciasto z trzema jag

odami. To wykrzyknik wśród deserów, rodzaj "Tak! Lato!", który wszyscy z przyjemnością zobaczą. Wymaga elektrycznych ubijaczek, a nie miksera, więc raczej nie stanie się Całą Rzeczą, jeśli chodzi o naczynia. Uwielbiamy też "ciasto w kropelkach", które można nakładać łyżką na wierzch, bez potrzeby wałkowania czy zamieszania. A w całym tym cholerstwie jest tylko jedna trzecia szklanki cukru, ponieważ letnie owoce są najsłodsze.

6. Blueberry Skillet Pie

To może być czwarty lipca lub nie, chłopaki. Blueberry skillet pie jest dla was, tak czy inaczej. Będziesz chciał mieć swoje gwiazdkowe wycinarki do ciasteczek, aby wszystko było świąteczne. Pamiętaj tylko, aby zrobić to godzinę wcześniej, niż będzie potrzebne. (My też uwielbiamy ciepłe ciasto jagodowe

, ale to potrzebuje trochę czasu, aby się przygotować). I nie zapomnijcie o lodach waniliowych! Niech Bóg błogosławi Amerykę ... i borówki.

Podziwiaj wszystkie nasze przepisy z jagodami!

JagodyBorówkiBorówki amerykańskiePrzepisy na jagodyDeseryDesery owocoweMaine Wild BlueberriesLetnie wypiekiLetnie deseryDesery owocowe