Piątek, 4 października 2024
Bobby Flay -autorksiążek kucharskich, restaurator, gwiazda kultowego programu "Throwdown", a obecnie hitowego programu "Beat Bobby Flay" - był zachwycony, że mógł pomóc w rozpoczęciu naszego wirtualnego szkolenia Wellness. ( Nadal możesz wziąć w nich udział!) Rekolekcje dały nam możliwość spojrzenia w głąb siebie i sprawdzenia, jak się czujemy pod względem zdrowotnym. Byliśmy więc podekscytowani, mogąc obserwować, jak Bobby przyrządza rosołową białą fasolę z krewetkami i pesto z jarmużu... i uzyskać kilka wskazówek dotyczących dobrego samopoczucia. (Jeśli już zgłodnieliście na myśl o jego potrawach, zapraszamy do obejrzenia trzech powalających przepisów
)!"Patrzę na jedzenie jak na przyjaciela, a nie jak na wroga" - mówi Bobby. Bez względu na to, czy zamienia olej rzepakowy na zdrowszy olej z krokosza barwierskiego lub awokado, czy też przygotowuje swoją ulubioną zdrową przekąskę - jabłka z masłem orzechowym i cynamonem (!) - nauczył się stawiać na pierwszym miejscu to, jak się czuje.
Bobby, którego restauracja Amalfi w Las Vegas jest odzwierciedleniem jego życiowej miłości do Włoch, podczas gotowania dla nas
długo zastanawiał się nad włoskim etosem. Dwa najważniejsze wnioski, jakie wynieśliśmy z jego zajęć, odzwierciedlają bardzo włoskie uczucia. Oto one.Kiedy jeden z widzów zapytał go o wpływ pobytu we Włoszech, Bobby odpowiedział: "Tempo życia tam jest zupełnie inne niż tutaj. Kiedy jesteś we Włoszech, uczysz się, jak pić espresso
przez dwie i pół godziny. Wszyscy są zrelaksowani". Choć w Ameryce wypija kawę, "żeby mnie pobudzić przed pracowitym dniem", tam "mogę sączyć espresso przez ponad godzinę, czytać gazetę i cieszyć się życiem"."Zwolnij" to rada dotycząca zdrowia psychicznego, którą doceniamy!
Włosi (podobnie jak inne kultury) słyną z tego, że w swojej kuchni starają się ograniczać ilość odpadów. Skórki parmigiano-Reggiano trafiają do garnków z fasolą; do porchetty można użyć całej świni
. Inną ważną wskazówką, jaką usłyszeliśmy od Bobby'ego, było myślenie jak Włosi i szukanie, jak on to nazywa, "darmowych rzeczy". Do swojego przepisu na fasolę i krewetki namawia do kupowania krewetek w skorupkach, a nie w łuskach. (Jasne, to trochę dodatkowej pracy, ale on nie ma nic przeciwko temu, żebyś kupił fasolę z puszki!) Korzyść? Bardzo prosty wywar z krewetek w skorupkach, który można wykorzystać do risotto z krewetkami, makaronu z krewetkami... lista jest długa.I nie musimy mówić Bobby'emu, jak wykorzystać te wszystkie cytryny
! On też jest zwolennikiem cytryn i chce, abyś używał zarówno skórki, jak i soku. "Kupujesz całą cytrynę? Używaj całej cytryny" - mówi. Skórka cytrynowa trafia do bazy, na wierzch gotowego dania i rozjaśnia zarówno talerz, jak i nastrój."Umiarkowanie jest naprawdę ważne, jeśli potrafisz zachować umiar" - mówi Bobby. Nie szaleje, eliminując z diety różne rzeczy. Je lody i zakłada spodnie na jedną nogę na raz, tak jak reszta z nas". A w swojej nowej, fantastycznej książce
ma mnóstwo zdrowych przepisów".
Komentarze (0)